Ce este un microcip pentru animale de companie, cât costă și unde poate fi procurat / Cum asiguri eficiența maximă a dispozitivului?

un caine este scanat pentru microcip la veterinar Sursa foto: blickwinkel / Alamy / Profimedia

Microcipurile pentru animale de companie sunt dispozitive electronice mici, de mărimea unui bob de orez, implantate de obicei sub pielea unui animal cu ajutorul unui ac hipodermic. Aceste cipuri, numite adesea transpondere, sunt dispozitive pasive activate de un scanner care citește un număr de identificare, care poate fi folosit ulterior pentru a localiza proprietarul printr-o bază de date de înregistrare, relatează American Veterinary Medical Association (AVMA). Este important de reținut că microcipurile nu sunt dispozitive GPS și nu stochează informații medicale; ele servesc exclusiv ca mijloc permanent de identificare pentru animale.

Un microcip pentru animale de companie include un cip electronic cu un cod unic de identificare (este un circuit pasiv, activat de undele radio emise de un scanner), o antenă pentru comunicare cu scannerul și o capsulă din sticlă biocompatibilă care protejează componentele interne și previne reacțiile adverse în organism. Capsula sigilată asigură durabilitatea și funcționalitatea sub pielea animalului.

Implantarea este un proces simplu care nu necesită intervenție chirurgicală sau anestezie și nu este mai dureroasă decât o injecție obișnuită. Totuși, medicii veterinari recomandă ca aceasta să fie realizată de un profesionist pentru a asigura plasarea corectă și pentru a evita complicațiile. Astfel, este recomandat să mergeți la un cabinet veterinar pentru a-i pune animalului un astfel de dispozitiv. Prețul, cu manoperă inclusă, este de aproximativ 50 de lei.

Cipul funcționează pe frecvențe radio specifice – 125 kHz, 128 kHz sau standardul ISO de 134,2 kHz, care este citibil la nivel global. Această standardizare este esențială pentru compatibilitatea internațională, permițând ca un microcip implantat într-un animal să fie citit de scannere oriunde în lume. Scannerele universale, care pot citi multiple frecvențe, reduc riscul ca un cip să treacă neobservat.

Imagine cu raze X a unui implant de microcip la o pisică. (Sursa foto: Wikimedia Commons / HowStuffWorks)

Un studiu efectuat pe peste 7.700 de animale a arătat că animalele de companie microcipate au șanse semnificativ mai mari să fie reunite cu proprietarii lor. Totuși, o înregistrare corectă și actualizarea datelor de contact în baza de date sunt esențiale. Dacă un animal înregistrat este găsit, adăposturile și veterinarii îl pot identifica rapid și contacta proprietarul, făcând microciparea o metodă de încredere pentru reunirea animalelor pierdute cu familiile lor.

Microcipurile ar trebui să completeze, nu să înlocuiască, etichetele de pe zgardă, care oferă o identificare imediată și sunt adesea cel mai rapid mod de a contacta un proprietar.

Proprietarii ar trebui să verifice periodic datele de contact în baza de date a microcipului, mai ales dacă se mută sau își schimbă numărul de telefon. Verificările regulate, precum cele încurajate în fiecare an pe 15 august, de „Check the Chip Day”, asigură actualitatea informațiilor, crescând semnificativ șansele de recuperare a animalului.

Microciparea, deși nu este infailibilă, oferă un mijloc robust și permanent de identificare, iar noile tehnologii, precum scannerele universale, au făcut-o mai de încredere. Actualizarea datelor rămâne esențială pentru a maximiza eficacitatea în reunirea animalelor de companie cu proprietarii lor.

Cei trei pași esențiali necesari pentru păstrarea eficienței maxime a unui microcip:

  • Asigurați-vă că microcipul este înregistrat.
  • Cereți medicului veterinar să scaneze microcipul cel puțin o dată pe an pentru a vă asigura că este încă funcțional și poate fi detectat.
  • Mențineți la zi informațiile din baza de date.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *