Așa cum știu majoritatea proprietarilor de câini, imediat ce ies din casă, nasul patrupedului este îndreptat spre pământ pentru a adulmeca. De fapt, trebuie să ne amintim că mirosul este modul în care câinii „văd” lumea, potrivit PetMojo.
1. Câinii „văd” prin miros
În timp ce oamenii se bazează pe vedere pentru a interpreta lumea din jur, câinii folosesc, în principal, mirosul. Cu o simplă adulmecare, el poate afla informații despre mediul în care se află, inclusiv despre oameni și animale. Se crede că ei pot mirosi în 3D, similar modului în care ochii oamenilor creează o imagine tridimensională. Fiecare nară detectează profiluri de miros diferite, iar creierul câinelui le combină pentru a „vizualiza” sursa mirosului.
2. Nasul câinelui nu poate fi păcălit
Câinii au un simț al mirosului extrem de dezvoltat, cu mai mult de 100 de milioane de receptori senzoriali, mult mai mulți decât oamenii, care au doar 6 milioane. Acest lucru le permite să detecteze mirosuri foarte subtile și să identifice diverse obiecte sau persoane. De aceea, câinii sunt utilizați în activități de detectare, cum ar fi urmărirea cuiva sau identificarea substanțelor interzise.
3. Câinii pot mirosi emoțiile
Așa cum știm, câinii au un simț al mirosului mult mai dezvoltat decât oamenii, având capacitatea de a detecta lucruri invizibile pentru noi, cum ar fi feromonii sau chiar emoțiile. Ei au un organ olfactiv suplimentar, numit organul vomeronazal (sau organul lui Jacobson), care le permite să simtă mirosuri invizibile. Abilitatea este utilă pentru comunicarea între câini, în special în timpul reproducției. De asemenea, cercetările au demonstrat că ei pot mirosi emoțiile noastre, inclusiv frica sau fericirea.
4. Timpul, „mirosit” de câini
Câinii pot simți timpul, în sensul că învață să „țină cont” cât timp au fost stăpânii lor plecați și când să se aștepte la întoarcerea lor, pe baza moleculelor de miros lăsate în cameră. Cu cât stăpânul lipsește mai mult, cu atât mirosul se risipește mai mult. Câinii încep să asocieze cantitatea de miros rămas în aer cu timpul de întoarcere, și, după un timp, mulți câini ajung să aștepte la ușă la aceeași oră, ca un ceas.
5. Unii câini sunt super-detectivi
Deși toți câinii au un simț olfactiv excelent și iubesc să adulmece, unele rase sunt pur și simplu născute pentru asta. De exemplu, câinii de vânătoare au fost crescuți selectiv de-a lungul istoriei pentru abilitățile lor olfactive excepționale și pentru alte trăsături utile la vânătoare și urmărire. Printre rasele din acest grup se numără Beagle, Bloodhound, Foxhound, Basset Hound, Dachshund și altele.
Mirositul înseamnă fericire
Mirositul este un comportament natural pentru câini, fiind liniștitor și poate chiar ajuta la creșterea nivelului de dopamină – hormonul fericirii. Câinii care sunt lăsați să adulmece sunt adesea mai fericiți, mai relaxați și mai împliniți din punct de vedere mental.