Cinci plante de Crăciun care sunt toxice pentru pisici. Ai grijă ca felina ta să nu le ronțăie!

Pisică în bradul de Crăciun Sursă foto: pexels.com

În preajma sărbătorilor de iarnă ne place să avem casa decorată cu fel de fel de plante specifice. Pomul de Crăciun tronează în locuințe, alături de crăciunițe, vâsc sau crini. Aceste plante decorative de sărbători pot fi tentante și toxice pentru pisici. Dacă felina ta linge, mestecă, sau înghite una dintre aceste plante de sărbători, e posibil să se îmbolnăvească, notează petmd.com.

Plante de Crăciun care pot fi periculoase pentru pisica ta

În preajma Crăciunului este important să iei în considerare ce plante aduci acasă și ce acces ar putea avea pisica ta la ele. Iată cinci plante la care trebuie să fii atent pentru a nu avea probleme cu pisica ta.

Pomul de Crăciun

Că e vorba de brad, pin, molid sau de brad artificial, trebuie să ai grijă ca pisica să nu ronțăie pomul de Crăciun. Dacă felina mănâncă acele de la bradul natural sau artificial, acestea îi pot provoca probleme de sănătate.

Uleiurile din acele brazilor naturali pot irita tractul gastrointestinal și provoca tulburări stomacale, ducând la vărsături și scăderea apetitului. Acele în sine, atât de la pomii naturali, cât și de la brazii artificiali, pot, de asemenea, irita tractul gastrointestinal din cauza formei lor și a rigidității.

Dacă pisica ta mănâncă mai multe ace din bradul de Crăciun, e posibil să aibă:

  • vărsături;
  • diaree;
  • scăderea apetitului;
  • blocaj intestinal.

În funcție de gravitatea simptomelor, tratamentul la o clinică veterinară poate fi necesar pentru ca pisica ta să se simtă din nou bine.

Sursă foto: pexels.com

Crăciunița

Crăciunița este o plantă pe care ne place să o avem în casă de Crăciun. De obicei, crăciunițele stau în ghivece, dar putem împodobi cu această floare coronițe, ghirlande și brazi. Frunzele și florile crăciuniței pot provoca probleme gastrointestinale pisicii. Dacă pisica ta înghite o parte a acestei plante, este posibil să aibă vărsături. Totuși, tulburarea poate fi suficient de ușoară astfel încât să nu aibă nevoie de intervenția veterinarului. Dacă pisica ta vomită continuu, atunci trebuie să te adresezi medicului.

Sursă foto: pexels.com

Vâsc

Dacă pisica ta mănâncă orice parte a plantei de vâsc, poate dezvolta simptome precum vărsături, diaree sau o scădere a apetitului. Există două tipuri de vâsc: european și american. Cel american este mai puțin toxic decât cel european.

Dacă felina ta ingerează o cantitate mare de vâsc american sau dacă înghite orice cantitate din soiul european, pot apărea ritmuri cardiace anormale sau tensiune arterială anormală.

Se recomandă ca, în cazul în care pisica ta mănâncă vâsc sau dacă suspectezi că a înghițit o cantitate mare din această plantă, să contactezi medicul veterinar pentru o examinare. În acest fel, specialistul se poate asigura că ritmul cardiac și tensiunea arterială ale pisicii sunt normale și poate prescrie medicamente pentru a rezolva tulburările gastrointestinale, dacă este necesar.

Sursă foto: pexels.com

Tisa

Tisa este o plantă veșnic verde care poate produce fructe roșii. În timpul sărbătorilor putem pune tisă ca decorațiune în aer liber, ca plantă de interior în ghiveci sau o putem pune în centrul mesei festive.

Din păcate, dacă o pisică înghite tisă, aceasta îi poate provoca o intoxicație semnificativă. Semnele de otrăvire pot include vărsături, diaree, dificultăți de mers, convulsii sau o frecvență cardiacă anormală. Atunci când pisica ta ingerează orice parte a unei tise, contactează medicul veterinar de urgență!

Sursă foto: pexels.com

Crin

Crinii sunt flori care arată superb în aranjamentele de Crăciun. Din păcate, crinii pot provoca leziuni rinichilor la pisici, ducând la insuficiență renală și chiar la moarte dacă tratamentul nu este inițiat imediat. Aceste leziuni renale pot apărea dacă felina mănâncă orice parte a plantei, dacă bea apă din vază sau dacă atinge floarea și își linge apoi polenul de pe blană.

În cazul în care o pisică ingerează orice parte a unui crin, inclusiv polenul sau apa plantei, contactează un medic veterinar de urgență!

Sursă foto: pexels.com

Pentru a evita pericolul, încearcă să pui aceste plante decorative toxice într-un loc unde pisica ta nu ajunge! Dacă observi polen sau sevă pe blana pisicii, șterge-o cu o lavetă umedă.

Dacă observi că pisica ta are simptome severe, cum ar fi un comportament mai puțin receptiv, dificultăți de respirație sau convulsii, solicită imediat asistența medicului veterinar!

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *