Fie că sunt drepte sau ondulate, lungi sau scurte, mustățile reprezintă un element distinctiv al feței unei pisici. Deși o felină fără mustăți ar părea cu siguranță neobișnuită, te-ar putea surprinde să afli cât de vitale sunt aceste fire aparent decorative pentru viața și comportamentul felinei tale. Acestea joacă un rol esențial în modul în care animalele interacționează cu lumea din jurul lor, având multiple funcții importante, notează PetMD.
De ce au pisicile mustăți?
Unul dintre cele mai remarcabile trăsături ale pisicilor sunt mustățile lor. Acestea sunt distribuite simetric pe fiecare parte a botului și se numesc vibrise faciale. Sunt fire de păr groase, cu foliculi care conțin numeroși nervi. În vârf se află un proprioceptor, un organ senzorial extrem de sensibil care detectează schimbările din mediu și vibrațiile. Pisica are un total de 24 de vibrise, câte 12 pe fiecare parte a botului, dar și în alte zone ale corpului, cum ar fi deasupra ochilor, în jurul urechilor, pe bărbie și chiar pe lăbuțele din față.
Deși unii cred că mustățile pisicilor sunt doar un detaliu estetic, e total greșit. Vibrisele faciale au roluri esențiale în viața pisicii, acționând ca un instrument senzorial avansat. Mustățile ajută felinele să simtă vibrațiile din jurul lor și să perceapă orice modificare subtilă a mediului. Aceste abilități sunt necesare pentru prinderea prăzii și mișcarea silențioasă, chiar și în condiții de întuneric total.
Un lucru uimitor este că mustățile permit pisicilor să determine nu doar prezența unui obiect sau a unei vietăți, ci și dimensiunea, forma și distanța acestora, fără a folosi vederea, doar prin percepția vibrațiilor. În plus, vibrisele faciale sunt foarte utile pentru echilibrul lor și orientarea în spațiu. Acestea sunt destul de lungi cât să le ajute să aprecieze dacă pot trece printr-un spațiu restrâns.
Ce să nu le faci mustăților pisicii tale
Aceste funcții sunt vitale pentru sănătatea pisicii, motiv pentru care nu ar trebui să-i tai niciodată mustățile, sub nicio formă. Dacă se întâmplă să se rupă sau să cadă, nu îți face griji, deoarece vor crește la loc. Însă, dacă un pisic își pierde mustățile des, se poate simți dezorientat și stresat.
Pe lângă mustăți, pisicile au și alte trăsături fascinante. De pildă, mirosul lor este deosebit de dezvoltat, având aproximativ 19 milioane de terminații nervoase în nări, mult mai multe decât cele doar cinci milioane ale oamenilor.
În plus, pisicile sunt somnoroase, dormind aproximativ 16 ore pe zi. De asemenea, creierul lor este similar cu al oamenilor, fiind în proporție de 90% asemănător, mult mai apropiat de structura creierului uman decât de cel al câinilor.