Stăpânii de câini au obligația de a identifica prin microcip animalul și de a-l înregistra în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS). Această lege este valabilă pentru toți deținătorii de câini, indiferent de rasa patrupedului. De asemenea, sterilizarea câinilor de rasă comună este și ea obligatorie prin lege. Aceste obligații au fost introduse în lege prin OUG 155/2001 și HG 1059/2013, cu modificările ulterioare din 2014.
Un stăpân de câine care nu-și respectă aceste obligații (microcipare, înregistrare în RECS și sterilizare în cazul câinilor de rasă comună) riscă să primească o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei, potrivit legislației în vigoare.
De ce este obligatorie microciparea câinilor?
Pe lângă riscul de a încasa amenzi, stăpânii de câini trebuie să fie conștienți de faptul că oricând își pot pierde patrupedul, iar găsirea lui depinde de identificarea prin microcip. Recent, un câine a fugit de acasă și pentru că nu era microcipat, stăpâna lui l-a găsit cu dificultate.
Microciparea este obligatorie și pentru a evita cazurile în care câinii ies din curți pe domeniul public și nefiind microcipați, stăpânii lor nu-și asumă răspunderea în cazul în care animalele mușcă pe cineva.
De asemenea, reprezentanții ASPA au declarat că au existat cazuri în care au fost abandonați câini fără microcip, făcând astfel imposibilă identificarea persoanelor care au săvârșit abandonul.
Microcipul pentru câini este un dispozitiv electronic, încapsulat într-o sticlă biocompatibilă, tratat astfel încât să nu migreze, care este injectat de către medicul veterinar pe sub pielea animalului. De asemenea, microcipul unui câine este rezistent la șocuri, la apă și la vibrații. Toate cabinetele veterinare sunt dotate cu un cititor de cipuri, unde medicii pot scana informațiile trecute de stăpânii animalelor în RECS.
Când se realizează microciparea câinilor?
Potrivit Ordinului nr 1 din 7 ianuarie 2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, câinii se identifică şi se înregistrează după cum urmează:
„-câinii nou-născuţi cu proprietar – în termen de maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora;
-câinii adulţi cu proprietar – înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei;
-câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul. ”, se arată în textul legii.
În mod normal, înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează în același timp cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate. Dacă există situații în care medicul veterinar a mers acasă la deținătorul câinelui pentru a-i implanta microcipul sau au existat motive tehnice, înregistrarea în RECS se face în maximum 5 zile după microcipare.
Poliția Locală a Municipiului București, ASPA și Jandarmeria București au desfășurat acțiuni de informare și control cu privire la obligațiile stăpânilor de câini
În luna noiembrie 2024, Poliția Locală a Municipiului București, ASPA și Jandarmeria București au controlat mai multe imobile din Capitală, pentru a-i informa pe bucureștenii care dețin câini cu privire la aceste obligații.
În urma controalelor, polițiștii au acordat 132 de notificări privind obligația de sterilizare și/sau microcipare a câinilor și 299 de invitații la sediul Poliției Locale pentru proprietarii de câini care nu au fost găsiți la domiciliu, potrivit informațiilor prezentate de ASPA.
„Deținătorii de câini notificați pot beneficia de programul GRATUIT de sterilizare și microcipare, oferit de Primăria Capitalei prin ASPA. Programările se pot face la numărul de telefon 0743.204.942, de luni până vineri, 09:00 – 16:00”, au precizat reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor.
Sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie pentru a preveni înmulțirea necontrolată a patrupezilor, care duce la abandonul puilor.