Sărbătorile pot fi și mai plăcute și pline de energie atunci când ai aproape micii tăi prieteni cu blană. Dincolo de voia bună pe care o aduce în familie, patrupedul tău poate fi și un foarte bun companion de călătorie. Sunt, însă, câteva recomandări de care ar fi bine să ții cont pentru ca drumurile tale cu animalul de companie să fie cât mai lipsite de griji.
Cum să te pregătești pentru o călătorie fără stres cu animalul de companie
Mulți iubitori de animale preferă să-și ia câinele sau pisica alături de ei, atunci când pleacă de acasă, pentru a sărbători Crăciunul sau Anul Nou la rude sau într-o destinație de vacanță. Motivele sunt multiple, fie că nu au cu cine lăsa animăluțul, fie că nu au găsit loc la pet-hotelul pe care și-l doreau sau poate că vorbim despre un câine anxios care nu face față bine separării, chiar și pe termen scurt.
Mai întâi trebuie să te asiguri că acolo unde vei merge va fi o locație pet-friendly sau dacă drumurile te duc către rude, acestea să fie pregătite pentru câinele sau pisica ta și să aibă și un loc special amenajat pentru ei. Mai ales în cazul câinilor este deosebit de important acest loc, deoarece ei au nevoie și de rutina lor zilnică ce include plimbări pe afară, uneori mai lungi, apoi spațiu adecvat pentru odihnă, un loc unde să primească mâncarea.
„În momentul în care îți iei câinele în altă locație e foarte important să reproduci mediul de acasă, ducând o păturică, pătuțul dacă este posibil, niște jucării preferate. Reproducem nivelul de confort de acasă. Trebuie să încercăm pe cât posibil să-i acordăm cel puțin 50% din nivelul de atenție pe care i-l acordăm acasă. Să încercăm să nu lăsăm câinele prea mult timp singur. Cei care au luat în considerare dresajul la cușcă de interior, util mai ales pentru câinii foarte anxioși, e bine să ia și cușca, pentru acomodarea câinelui. Cușca de interior e camera lui, spațiul lui în care se simte confortabil, chiar dacă se schimbă locația”, a declarat Laurențiu Negrău, instructor dresaj canin acreditat în cadrul Asociației Naționale a Instructorilor Canini Profesioniști (ANICP).
Care este situația în cazul pisicilor
Situația nu se schimbă foarte mult nici în cazul pisicilor, deoarece și ele au nevoie de propriul confort de acasă, dar și de atenția stăpânului.
„Dacă suntem în călătorie cu pisica, neaparat să luăm iuta de acasă, ca să aibă unde să-și ascută ghearele. Astfel, evităm neplăceri, cum ar fi să înceapă să-și bage gheruțele în canapeaua de la cazare. Trebuie să le luăm și mingiuțele care le plac cel mai mult sau alte jucării. La fel ca în cazul câinilor, este important pe cât posibil să le creăm mediul de acasă. Mai trebuie știut că și pisicile pot avea anxietate de separare, iar dacă sunt lăsate mult timp singure vor începe să miaune. Anxietatea nu apare la fel de des ca la câini, dar și ele, de exemplu, au o problemă foarte mare cu închiderea ușilor“, a declarat instructorul Laurențiu Negrău.
Un aspect neglijat este atenția pe care le-o acordăm animalelor noastre iarna, mai ales în cazul câinilor. Dacă suntem echipați necorespunzător, nu vom fi doar noi afectați, ci și câinele nostru.
„Atenție la frig. Este important să ne îmbrăcăm noi bine în primul rând, deoarece, fiind atenți mai de grabă la echiparea cățelului, riscăm să neglijăm cum ieșim din casă. De ce este important? O plimbare scurtată din cauză că ni s-a făcut nouă frig, cu siguranță nu va fi foarte apreciată de micul prieten. Câinii nu înțeleg de ce vara petrecem mult mai mult timp cu ei afară decât iarna. Atunci intervine și frustrarea lor, mai ales în cazul câinilor cu anxietate. Dacă temperaturile nu sunt foarte scăzute, atunci nici timpul alocat plimbărilor nu ar trebui să difere foarte mult față de perioadele calde ale anului. Așa că este important ca și noi să fim echipați ok, astfel încât să nu ajungem ca o plimbare de 1-2 ore vara să o scurtăm la 15 minute iarna. Ar trebui să petreacă minimum 30 de minute afară zilnic, indiferent de sezon“, a declarat Laurențiu Negrău.
Cu avionul sau mașina către destinație
Indiferent cum alegi să călătorești, pentru a preveni unele situații neplăcute, este recomandat ca animalul să aibă schema de vaccinare și controalele la zi, să aibă actele de călătorie în regulă, pașaportul dacă se traversează granița.
În cazul în care călătoria are loc cu avionul, posibilitățile sunt mai limitate și doar câinii cu dimensiuni mici vor putea fi luați în avion, iar cei mari la cală, în funcție de reglementările fiecărei companii aeriene în parte. Sunt necesare cuști sau genți speciale de călătorie, chiar și pentru câinii care primesc accesul alături de stăpânul lor în avion, motiv pentru care este necesară o documentare serioasă înainte de a decide să-ți iei micul prieten într-o destinație de vacanță pe calea aerului.
Sfaturi cheie pentru stăpâni
Tot mai mulți proprietari de câini sau pisici decid să-și ia animalul cu ei atunci când călătoresc cu mașina. Chiar și în acest caz, sunt mai multe lucruri care trebuie avute în vedere.
„Grijă mare cu călătoria, pentru ca ea poate fi stresantă dacă nu se fac unele pregătiri. Dacă nu le dăm pastiluțe pentru drum, folosite la recomandarea medicului, atunci să încercăm să nu alimentăm câinele în dimineața de dinaintea călătoriei sau cu cel puțin patru ore înainte. Putem face opriri scurte, dar mai dese, pentru nevoi, pentru puțină mișcare, astfel încât cățelul să aibă niște pauze binemeritate. Pentru un drum de opt ore aș face patru pauze, altfel pentru un câine care nu este obișnuit cu mașina poate deveni stresant drumul. Grijă la condus! Să fim naturali, pentru că, dacă vorbim mult cu câinele, încercând să compensăm unele anxietăți, nu e neapărat bine pentru că va interpreta că ceva este în neregulă, că se întâmplă ceva”, a declarat Laurențiu Negrău.
Recomandări esențiale
Specialistul mai spune că, pentru animalele care au călătorit foarte puțin cu mașina sau chiar deloc, este bine să le obișnuim din timp: „Foarte important e să plecăm cu câinele de acasă pe distanțe scurte, minimum de 2-3 ori săptămânal, fără a ajunge la o anumită destinație. Revenim acasă, nu în parc, unde e un mediu stimulant, ori la veterinar, destinație care s-ar putea să nu-i încânte foarte mult”.
Este foarte important ca de sărbători să feriți animalele de zonele foarte zgomotoase, unde ar putea fi aruncate petarde sau ar putea fi trase artificii, care le pot speria. Cu acordul veterinarului pot fi date și anumite calmante speciale pentru animăluțe, dar cel mai important este ca, în cazul în care nimerim într-un astfel de loc, să încercăm să nu transmitem animalului o stare de anxietate, să nu reacționăm exagerat deoarece ei pot interpreta într-un mod greșit reacțiile noastre.
Kitul de călătorie pentru animalul tău
Sunt mai multe produse care nu trebuie să lipsească din bagaj, iar lista poate fi modificată în funcție de fiecare animal în parte. Pentru un câine cu rău de mașină este posibil o poziție fixă să-i fie de ajutor, în timp ce alți câini preferă să aibă mai multe poziții sau locuri preferate până la destinație. Trebuie doar avut grijă ca spațiul lor să fie unul sigur.
Printre produsele de avut în vedere se numără:
- Documentele de călătorie;
- Hrană, mai ales dacă au dietă, iar mâncarea lor e mai greu de găsit;
- Boluri sau adăpătoare;
- La recomandarea medicului, pastiluțe pentru rău de mașină sau tratamentul pe care îl urmează;
- Setul de covorașe absorbante pentru câinii care încă au nevoie de ele, cum ar fi puii;
- Păturica sau culcușul de acasă (cușcă de interior, dacă este cazul);
- Jucăriile preferate;
- Lick Mat sau cong – care să-i țină ocupați în timpul călătoriei;
- Obiecte din iută în cazul pisicilor, pentru ascuțit ghearele;
- Hăinuțe care să-i protejeze la plimbările afară;
- Husă specială pentru bancheta mașinii, aici fiind o gamă largă de modele disponibile în comerț;
- Scaun auto special pentru câini, dacă animalul este obișnuit să stea într-un loc fix;
- Huse sau alte elemente de protecție pentru portbagajele care comunică cu interiorul mașinii, în cazul câinilor obișnuiți să călătorească astfel;
- Covorașe absorbante pentru o protecție sporită a banchetei mașinii;
- Șervețele umede, dar și uscate, pe durata călătoriei.
Bună seara și pe această cale vă felicit pentru decizia de a apela pentru informații referitoare la diverse aspecte din dresajul canin, în sfârșit, la persoane calificate profesional în acest domeniu.
Un moment istoric în chinologia română a fost marcat, de către Asociația Națională a Instructorilor Canini Profesioniști (ANICP), prin reglementarea ocupației de Dresor Câini ce a fost introdusă în martie 2023 în Calificarea Ocupațiilor din România (COR) cu codul 516404 urmată de aprobarea, în baza deciziei Autorității Naționale pentru Calificări nr. 390/20.07.2023, a Standardului Ocupațional și astfel calificarea profesională de „dresor câini” devenind obligatorie pentru orice persoană dorește să desfășoare activități de educație și dresaj cu câinii.
Această ocupație, conform legislației în vigoare, trebuie să se desfășoare în spații special amenajate, fiind interzisă folosirea locurilor și spațiilor publice cum ar fii parcuri, străzi, centre comerciale, etc.
Sunt foarte multe persoane care se consideră și chiar se auto-promoționează pe rețelele sociale ca ”dresori” – este complet greșit și chiar ilegal, chiar dacă se face în sistem sportiv sau ca hobby – dat fiind reglementarea acesteia ocupație.
Dl. Laurențiu Negrău face parte din prima generație de Dresori din România cu o calificare profesională oficială și este unul dintre absolvenții Magna Cum Laude a Cursului Certificat de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației pentru ocupația/meseria de ”Dresor Câini cod COR516404” și de asemenea este în posesia Certificării ANICP ca Instructor Canin Profesionist și Tehnician în Modificarea Comportamentelor Nedorite la Câini (Comportamentist Canin).
Sper ca pe viitor să apelați pentru informații din domeniul dresajului canin doar la persoane care vă pot dovedi o calificare profesională oficială.
Super utile sfaturile acestui dresor. Mulțumiri atât domnului Laurentiu cat și site-ului pentru acest articol.