Regizorul Gints Zilbalodis revine cu Flow, al doilea său lungmetraj după aclamatul Away. De data aceasta, el a colaborat cu o echipă de la Dream Well Studio în loc să lucreze singur. Flow are în centru o pisică, un câine, un capibara, un lemur și o pasăre care navighează într-o lume post-apocaliptică. Scorul aproape perfect de 97% al filmului pe Rotten Tomatoes evidențiază succesul abordării improvizaționale a lui Zilbalodis, care folosește software-ul open-source Blender pentru a crea un peisaj vizual impresionant, transmite CBR.com.
Zilbalodis a dezvăluit că, deși un scenariu a fost necesar pentru finanțare, el s-a bazat foarte mult pe memoria și intuiția sa atunci când a dat formă structurii finale a Flow. Odată ce scenariul a fost finalizat, a revenit rareori asupra lui, preferând să construiască animația – o secvență de desene aproximative și cronometrate – cronologic.
„După ce am terminat scenariul, nu l-am mai citit”, a spus el.
Acest lucru i-a permis să exploreze mediile cu o cameră în mișcare liberă, esențială pentru captarea perspectivelor largi ale filmului. El crede că această tehnică i-a oferit flexibilitate și spontaneitate, care altfel s-ar fi putut pierde într-un proces rigid.
Un exemplu ilustrativ a apărut atunci când scenariul inițial menționa o statuie umană solitară pentru scena de deschidere a filmului. În timpul dezvoltării animației, Zilbalodis a înlocuit-o cu mai multe statui de pisici pentru a dramatiza trecerea timpului și a crea empatie pentru protagonistul felin. Când apa în creștere amenință aceste sculpturi, publicul împărtășește sentimentul de pericol iminent al pisicii.
În crearea personajelor, echipa a luat ca referință animale reale. Ei și-au studiat propriile animale de companie, au urmărit nenumărate videoclipuri pe YouTube și chiar au vizitat grădini zoologice. Pentru că animalele trebuiau să fie universal accesibile publicului, considerentele legate de vârstă sau sex au fost reduse la minimum. Scopul a fost ca spectatorii să își imagineze propriile animale de companie în rolurile acestor personaje.
Pentru viitor, Zilbalodis speră să își păstreze independența creativă, folosind bugete modeste pentru a depăși limitele povestirii animate. Prin utilizarea Blender și a altor instrumente accesibile, el crede că noi voci pot oferi narațiuni cu rezonanță globală, indiferent de locul în care sunt realizate.
Filmul Flow urmează să fie lansat în cinematografele din România în data de 25 aprilie 2025.