Beneficiile pentru sănătate ale animalelor de companie pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani au fost un punct central la cel de-al 69-lea Congres al Societății Italiene de Gerontologie și Geriatrie (SIGG) din Florența, transmite agenția ANSA. Cercetările subliniază impactul pozitiv al intervențiilor asistate de animale asupra unor afecțiuni precum demența, anxietatea și depresia în cazul vârstnicilor.
Simplul fapt de a avea un animal de companie încurajează activitatea fizică și induce schimbări fiziologice, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și încetinirea ritmului cardiac și respirator, reducând riscul de infarct și accident vascular cerebral. Aceste beneficii se traduc printr-o reducere cu 15% a vizitelor la medic ale pacienților, o dependență mai mică de medicamente și economii anuale estimate la 4 miliarde de euro pentru Serviciul Național de Sănătate din Italia.
Animalele de companie, inclusiv câinii, pisicile și iepurii, acționează ca alternative naturale „antihipertensive, antidepresive și analgezice”. Studiile evidențiază rolul lor în combaterea singurătății și îmbunătățirea calității vieții, în special în timpul sărbătorilor. De asemenea, animalele își demonstrează potențialul ca terapii complementare pentru anumite condiții de sănătate. În Italia, această integrare este susținută de asociația VETeris, care reunește geriatri și veterinari pentru a perfecționa intervențiile asistate de animale destinate persoanelor în vârstă.
„Un studiu publicat în revista Circulation a evidențiat, de fapt, că deținerea unui câine reduce riscul de deces cu 33% la pacienții care se recuperează după un infarct și care trăiesc singuri”, potrivit lui Andrea Ungar, președinte al VETeris.
„A fi singur de Crăciun poate crește anxietatea și depresia chiar și la persoanele în vârstă fără patologii”, subliniază geriatrul Chiara Mussi. Ea a adăugat: „În aceste situații, contactul cu un animal poate fi un antidot.”
Dincolo de sănătatea fizică, animalele de companie ajută persoanele în vârstă cu deficiențe cognitive sau afecțiuni psihiatrice, stimulând coordonarea psihomotorie și atenția. Mângâierea unui animal, de exemplu, activează mecanisme cerebrale esențiale, utile în cazurile de demență.
Un studiu realizat recent de VETeris în Florența a arătat o reducere cu 83,3% a tulburărilor psiho-comportamentale la pacienții cu demență prin intervenții asistate de câini. Legătura terapeutică dintre oameni și animale se bazează pe comunicarea non-verbală, care rămâne intactă chiar și în cazul declinului cognitiv.
Recunoscând aceste beneficii, Senatul italian a adoptat recent un amendament care promovează deținerea de animale de companie pentru a combate singurătatea și a menține bunăstarea persoanelor în vârstă.
Sursa foto: BiancoBlue | Dreamstime.com