Alegerea numelui animalului de companie poate fi, de multe ori, o adevărată provocare. În funcție de cum este prietenul necuvântător – cât de agil, vioi, vesel sau prietenos – și numele trebuie să reflecte cât mai mult din aceste caracteristici. Numele va deveni o parte importantă din identitatea lui, așa că trebuie ales cu grijă. Iată ce să luăm în considerare, potrivit PawPortrait.
Psihologia alegerii numelui perfect
De cele mai multe ori, numele pe care oamenii le aleg pentru animalele lor de companie spun multe despre ei înșiși. Psihologii au descoperit că numirea necuvântătorului poate fi o reflexie a personalității, valorilor și dorințelor subconștiente. În vreme ce unii aleg nume întâlnite și la oameni, pentru a-și umaniza cât mai mult animalul și a-l trata ca pe un membru al familiei, alții aleg nume bazate pe caracteristici fizice sau comportamentale, arătând o abordare analitică a relației cu necuvântătorul. De altfel, se pare că lungimea numelui și sonoritatea lui au un rol important în felul în care animalul răspunde la el. Numele compuse din cel mult două silabe și care conțin consoane sunt, de cele mai multe ori, mai ușor de distins de către animale.
Influentele culturale în alegerea numelui
Evenimentele pe care le trăim, filmele pe care le vedem sau oamenii pe care îi admirăm sunt parte importantă din viețile noastre. Totul se reflectă ulterior în alegerile pe care le facem, inclusiv atunci când vine vorba despre alegerea numelui animalului de companie. De aceea, se întâmplă frecvent ca oamenii să-și numească pisica sau câinele precum a făcut-o o celebritate pe care o admiră sau în funcție de personajul principal dintr-un serial preferat. Iar culturile diferite au și modalități distincte de abordare atunci când vine vorba de a-și numi animalul de companie. De pildă, în anumite comunități este normal ca necuvântătoarele să poarte nume umane, în vreme ce în altele sunt preferate cele simbolice sau descriptive.
Numele influențează comportamentul animalului
Vă vine să credeți sau nu, numele pe care îl veți da animalului pe care îl aveți îi poate influența comportamentul. Potrivit unui studiu publicat în Anthrozoos, câinii cu nume mai scurte tind să fie mai ascultători și mai receptivi la comenzi. Asta se întâmplă pentru că numele scurte sunt mai ușor de recunoscut pentru patrupede. De asemenea, tonul și frecvența cu care le este repetat numele le pot afecta răspunsul. Folosindu-i numele predominant în contexte pozitive îl veți ajuta pe animal să-și asocieze numele cu experiențe bune, făcându-l să răspundă cu mai mult entuziasm atunci când este chemat.
Tendințe la capitolul nume de animale
Ca și în cazul copiilor, în fiecare an există nume „la modă”. Acestea se împart în mai multe categorii:
- Inspirate din mâncare – Oreo, Pepper, Biscuit;
- Din natură – Sky, Fulger;
- Din cultura pop – Loki, Arya, Kylo;
- Din filme – Hachiko, Thor, Lassie;
- Nume ironice – Codiță, Bobiță, Pufulete.
Sfaturi pentru alegerea numelui
- Luați în calcul caracteristicile fizice și personalitatea.
- Gândiți-vă cum va suna numele atunci când îl veți striga în public.
- Testați numele pentru a vedea dacă blănosul răspunde la el.
- Evitați numele care seamănă cu o comandă.
- Consultați întreaga familie pentru ca toată lumea să fie de acord.