Premierul scoțian John Swinney dezminte orice intenție de interzicere sau de închidere a pisicilor în anumite zone rurale, după ce un grup de experți a recomandat, într-un raport publicat în weekend, ținerea pisicilor în casă și scoaterea lor în lesă, cu scopul protejării faunei sălbatice, relatează AFP, transmite News.ro.
„Dați-mi voie să clarific lucrurile: Guvernul nu va interzice pisicile și nici nu va impune restricții”, a declarat luni presei britanice premierul scoțian, încercând să potolească temerile proprietarilor acestor animale de companie.
În weekend, Comisia Scoțiană pentru Bunăstarea Animalelor (SAWC), un organism independent care consiliază Guvernul local, a preconizat, într-un raport, crearea unor „zone de izolare a pisicilor” acolo unde fauna sălbatică este „vulnerabilă”.
Comisia recomandă ca pisicile să trăiască doar în interiorul caselor și să fie scoase în lesă de către stăpânii lor, pentru a fi împiedicate astfel să vâneze rozătoare și păsări.
SAWC recomandă, de asemenea, ca noile proiecte imobiliare din apropierea unor „zone sensibile de conservare” să conțină o clauză care să interzică deținerea pisicilor.
Potrivit acestui organism, aceste mamifere domestice „pot avea un impact semnificativ asupra populațiilor de animale sălbatice, atât prin prădare, cât și prin competiția cu pisicile sălbatice scoțiene (o specie endemică amenințată) pentru resurse”.
Guvernul anunța duminică faptul că „ia în considerare pe deplin” recomandările din acest raport, lucru care l-a obligat pe șeful Guvernului să-și clarifice poziția luni.
„Este vorba despre un raport realizat de către o organizație externă, care a fost predat Guvernului în vederea examinării”, a încercat să dea asigurări John Swinney.
În ultimii ani, orașele australiene Canberra și Adelaide au anunțat izolarea, impunerea unor restricții de circulație sau limitarea numărului de pisici, cu scopul de a preveni dispariția unor specii aflate pe cale de extincție.