Zilele acestea au adus ninsori în multe zone din țară, iar frigul a făcut ca zăpada depusă să reziste atât pe trotuare, cât și în majoritatea locurilor unde sunt plimbați câinii, precum parcurile sau țarcurile. Neaua le-a provocat celor mai multe dintre patrupede o bucurie nespusă, iar rețelele sociale s-au umplut de căței care aleargă bucuroși în peisajul alb, tăvălindu-se sau mușcând cu nesaț din zăpadă. Totuși, cât de sănătos este pentru ei să mănânce zăpadă? Medicul Beatrice Ilea a răspuns în exclusivitate pentru Pets & Cats.
„În general, câinii pot mânca zăpadă ocazional fără probleme, dar există câteva riscuri de luat în considerare”, a declarat medicul.
Iată care sunt principalele probleme cu care se pot confrunta câinii care au acest obicei:
Pot răci
Dacă un câine consumă multă zăpadă, temperatura corpului îi poate scădea prea mult, ceea ce poate duce la hipotermie sau la disconfort digestiv.
Se pot contamina
Zăpada poate conține substanțe periculoase, cum ar fi sarea de drum, antigelul, murdăria sau bacteriile. Antigelul este deosebit de periculos, fiind toxic chiar și în cantități mici.
Iritarea stomacului
Uneori, consumul de zăpadă poate provoca tulburări digestive, cum ar fi diareea sau vărsăturile.
Așadar, sfatul medicului veterinar este ca, dacă vrem să lăsăm câinele să guste zăpadă, să ne asigurăm că aceasta este curată. De asemenea, această joacă nu trebuie să se transforme într-un obicei, deci câinele nu trebuie lăsat să exagereze.
Nu în ultimul rând, dacă observați simptome neobișnuite după ce a mâncat zăpadă, cel mai bine este să consultați un medic veterinar.