Spre deosebire de oameni, care sunt extrem de vizuali, pisicile percep lumea în principal prin miros. Există o serie de arome care le atrag, dar și multe altele pe care le evită cu desăvârșire.
Pisica își folosește simțul olfactiv și receptorii chimici pentru a analiza siguranța și familiaritatea mediului înconjurător, dar și pentru a decide dacă oamenii, obiectele sau alimentele sunt sigure. Fiind curioase, pisicile pot detecta mirosuri de la distanțe mari. Cunoașterea parfumurilor pe care nu le suportă este utilă când vrei să nu mai acceseze locuri nepermise.
Biologia simțului olfactiv al pisicii
Pisicile au un simț al mirosului extrem de dezvoltat, de 9 până la 16 ori mai puternic decât al oamenilor. Receptorii olfactivi ai pisicii sunt localizați pe epiteliul olfactiv din nările nasului, iar mucoasa nazală a unei pisici măsoară aproximativ 20 cm², mult mai mare decât a unui om, care are doar 4 cm². De asemenea, pisicile au aproximativ 200 de milioane de receptori olfactivi, în comparație cu cei 5 milioane ai oamenilor. În plus, au un organ special numit vomeronazal (sau organul lui Jacobson), care le permite să detecteze feromonii emanați de alte feline, notează Cats.
Acum că știm cât de puternic este simțul olfactiv al pisicii, să vedem ce arome și mirosuri nu-i sunt pe plac. Este important de reținut că reacția unei pisici la un anumit miros nu este întotdeauna constantă; aceasta poate varia în funcție de experiențele anterioare și de momentul expunerii.
Cele mai neplăcute arome pentru pisici
Citrice
Pisicile nu sunt deloc atrase de citrice precum portocalele, lămâia sau grefă. Mirosul acestor fructe este copleșitor pentru ele. În plus, citricele sunt toxice și pot provoca probleme digestive și dermatite dacă sunt ingerate.
Oțet
Oțetul este și el destul de neplăcut pentru pisici, din cauza mirosului său puternic și acid. Deși nu este toxic pentru ele, pisicile preferă să evite locurile cu miros de oțet.
Eucalipt
Aroma de eucalipt este una dintre cele mai insuportabile pentru pisici. Poate provoca salivație, vărsături, diaree și chiar depresie dacă este ingerat.
Banane
Deși bananele nu sunt toxice pentru pisici, multe dintre ele nu suportă mirosul cojii de banană, care conține substanțe chimice pe care felinele le găsesc neplăcute.
Mentă
Menta, în ciuda faptului că face parte din familia Lamiaceae, alături de iarba mâței (catnip), este o altă aromă respinsă de pisici. Mentolul, un compus din mentă, poate fi iritant pentru ele, provocându-le disconfort.
Cafea
Multe pisici nu suportă mirosul de cafea, iar cofeina, un compus toxic pentru ele, poate avea efecte negative asupra sistemului lor nervos și gastrointestinal.
Condimente
Piperul, muștarul și ardeiul iute sunt foarte intense pentru nasul pisicii. Aceste arome puternice le determină să evite zonele respective.
Produse de curățare și dezinfectante
Substanțele chimice din produsele de curățare, odorizantele și săpunurile pot fi copleșitoare pentru pisici, iar unele dintre ele sunt chiar toxice dacă sunt ingerate.
De ce este important pentru tine simțul mirosului pisicii
Pisicile sunt extrem de curioase și folosesc mirosul pentru a evalua mediul înconjurător. Ele miros mâncarea înainte de a o consuma și adulmecă mâinile oamenilor pentru a înțelege mai bine cine sunt. Totodată, sunt foarte sensibile la mirosurile din casă și preferă un mediu familiar. Folosirea unor produse cu mirosuri puternice sau schimbarea bruscă a decorului poate cauza stres și anxietate.
Cunoașterea parfumurilor care nu sunt pe placul pisicii tale te poate ajuta să creezi un mediu mai plăcut pentru ea și să previi problemele comportamentale.
Pentru ca pisica ta să fie sănătoasă și fericită, evită produsele cu mirosuri puternice, cum ar fi parfumuri, odorizante sau substanțe de curățat chimice. În plus, lasă pantofii la intrare pentru a nu aduce mirosuri străine în casă și prezintă-i obiectele noi cu grijă, pentru a minimiza stresul pisicii.
Am animale. Le iubesc, le îngrijesc, le răsfăț, le duc la doctor…dar consider ca ar trebui impuse limite anumitor cabinete/clinici veterinare cu preturi exorbitante pentru serviciile medicale prestate. Plătesc mai mult pentru analizele uneia dintre pisici decat am plătit pentru ale mele…înțeleg ca oarecum nu este vina celor care “cer” atâta timp cât sunt persoane care Plătesc aceste preturi. Dar trebuie limitat acest lucru deoarece în caz contrar toate cabinetele vor ridica preturile din ce în ce mai mult…mereu vor exista persoane care își vor permite sa plătească…dar ce facem cu viețile celorlalte animale ale căror stăpâni nu sunt atât de potenți financiar…Repet trebuie impuse limite de pret.. Plătesc pentru animalele mele pentru ca sunt nevoita, dar vreau preturi decente nu EXAGERAT de exorbitante…
Aveți perfecta dreptate!
Totuși, analizele noastre sunt decontate de casa de asigurari de sănătate, ale lor, nu. 😃