Dacă pe lângă ouăle și iepurașii de ciocolată vrei să-i oferi copilului tău și un iepuraș adevărat de Paște, trebuie să știi că te înhami la o responsabilitate care poate dura mai bine de un deceniu! Înainte de a cumpăra un „iepuraș de Paște”, gândește-te la responsabilitatea îngrijirii unui iepure!
Heather Dean, reprezentantul unui ONG care se ocupă de îngrijirea iepurilor abandonați, a vorbit pentru petmd.com despre concepțiile greșite ale unor oameni în legătură cu iepurii de companie.
Iată 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști înainte de a alege să cumperi pentru copilul tău un iepuraș de Paște!

-
Speranța de viață a iepurilor
Heather Dean spune că mulți oameni cred că iepurii trăiesc doi sau trei ani. Realitatea este că iepurii pot trăi 10, 11 sau 12 ani. Deci, dacă copilul tău are acum 10 ani, iepurele va putea fi încă în viață atunci când el va pleca la facultate. Și atunci întrebarea este: „Cine va avea grijă de iepuraș atâta timp?”
-
Iepurii nu trebuie tratați ca pe niște jucării
Iepurii nu sunt animale cărora să le placă să fie îmbrățișate și luate pe sus. Iepurii au un puternic instinct de luptă sau de fugă. Acesta este motivul pentru care se sperie atunci când sunt ridicați prea repede. Prin urmare, copiii pot luxa din greșeală piciorul unui iepure sau chiar îi pot rupe coloana vertebrală dacă încearcă să îl ridice cu forța. Iepurii par cu siguranță drăgălași, dar preferă să fie mângâiați în loc să fie ținuți în brațe și ridicați.
-
Iepurele are nevoie de spațiu
Nu este bine să lași iepurele într-un spațiu închis, cum ar fi o cușcă, pentru perioade lungi. Dacă îți protejezi corect locurile sensibile din casă (acoperi cablurile, protejezi mobila) iepurii pot fi lăsați liberi prin locuință. Aceștia au nevoie de cel puțin 4 ore de mișcare pe zi și de jucării masticabile la dispoziție pentru că le cresc dinții.
Dacă alegi să ții iepurele într-o cușcă, ia una în care animalul să se poată întinde și mișca. De regulă, pentru un iepure cu greutatea de până în 5 kilograme este nevoie de o cușcă cu o bază de 4,2 m pătrați și o înălțime de minim 45 de cm. Totuși, e indicat să îi oferi șansa la multă mișcare în afara cuștii și la interacțiune cu familia.

-
Iepurele are nevoie să fie dus la veterinar
Iepurii au nevoie de controale de rutină și de sterilizare sau castrare. Aceasta ajută la prevenirea sau eliminarea unor probleme de comportament care pot apărea, cum ar fi pulverizarea urinei și agresivitatea, majoritatea fiind cauzate de hormoni. De obicei, aceste probleme de comportament încep atunci când iepurele atinge maturitatea sexuală, de obicei între trei și șase luni.
-
Iepurele domestic nu poate fi lăsat de unul singur în aer liber
Nu te poți aștepta ca un iepure domestic să se descurce singur în sălbăticie. Practic, iepurele poate fi în pericol dacă îl lași liber în curtea din spate sau într-un parc.
Pe lângă aceste detalii esențiale pe care cei care decid să-și ia un iepure ca animal de companie trebuie să le cunoască, aceștia trebuie să știe și că prietenii urecheați pot întâmpina diverse boli care vor avea nevoie de tratament.
„Paștele s-ar putea să nu fie cel mai bun moment pentru a achiziționa un iepure”, spune Dean. „Faceți cercetări înainte de a achiziționa un iepure și discutați cu familia și asigurați-vă că este clar cine va avea grijă de iepure … pentru că iepurii necesită multă întreținere”.
Cazul nefericit al lui Rilă, un iepuraș cumpărat de Paște
Un animal de companie nu este o mascotă cu care să se joace copilul câteva zile, este pe lângă o bucurie și o responsabilitate.
Asociația Usagi Rescue, care se ocupă de salvarea iepurilor din România, s-a confruntat adesea cu situații în care iepurașii au fost cumpărați înainte de Paște și abandonați după sărbători.
De exemplu, iepurașul Rilă a fost cumpărat pentru a fi mascota de Paște a unei familii cu copil. După ce au trecut sărbătorile în care iepurașul e personajul care îi încântă pe cei mici, Rilă a fost la un pas de a fi dat cuiva pentru carne. Asociația a intervenit, iar animalul a scăpat de cuțit.
Pentru a evita astfel de situații trebuie să știm că bucuria de a avea un iepuraș vine la pachet cu multă responsabilitate!