Adăpost de câini fără stăpân public sau privat autorizat – care sunt diferențele. Date oficiale ANSVSA: la nivel național sunt 192 de adăposturi de câini fără stăpân autorizate sanitar-veterinar

adaporsturi, animale de companie, tg jiu, Sursa foto: adapostulsperanta.ro

Legea tratează adăposturile pentru animale la fel, indiferent dacă sunt administrate public sau privat. Deși adăposturile private pot avea politici diferite de cele publice, cum ar fi politicile fără ucidere sau perioade mai lungi de deținere. Majoritatea oamenilor înțeleg importanța adăposturilor de animalelor, dar nu s-au întrebat niciodată cine luptă cu aspectele administrative ale conducerii firmei. Sigur, scopul unei organizații este să ajute animalele fără stăpân, abandonate sau lovite. Toate aceste aspecte necesită timp suficient, resurse, fonduri și, nu în ultimul rând, să știi să iubești orice suflet necuvântător.

Câte adăposturi de câini fără stăpân autorizate sanitar-veterinar are România

În România, până la această oră, sunt 192 de adăposturi de câini fără stăpân autorizate sanitar-veterinar. Pe raza Municipiului București sunt două adăposturi de câini fără stăpân autorizate sanitar-veterinar, iar pe raza județului Ilfov sunt 10, susține Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Ioana Casetti, proprietara celui mai vechi adăpost de câini din România, ne-a povestit cât de greu este să obții toate avizele pentru a funcționa legal un adăpost de câini.

Ioana Casetti, la adăpostul din Mogoșoaia (Sursa foto: Corina Priceputu)

Reporter: Este greu să funcționezi legal cu un adăpost de câini privat?

Ioana Casetti: Este dificil, norocul meu este că nu mă las bătută. Există un formular standard, vast, cu toate cerințele necesare, plus că trebuie să aduci și actul de proprietate, altfel nu poți obține autorizație. Vedem că sunt din ce în ce mai puține adăposturi de câini fără stăpân, asta și din cauza costurilor. Ca să o iei de la zero este un coșmar, poate subvențiile te pot ajuta. Acum, aștept control de la Direcția Sanitar Veterinară (DSVSA) Ilfov, vin de două ori pe an. Trebuie să ai toate actele gata, să fie totul conform, nu este ușor.

Ne gândim destul de des la întrebarea: “Cât pot ajunge costurile anuale pentru un animal care se află în adăpost?” Sumele pot varia de la un adăpost la altul, în primă fază trebuie să-l consulte medicul vetrinar, să-i facă investigații, vaccinarea, microciparea, deparazitarea și hrana de zi cu zi.

Adăpost Mogoșoaia arhiva personală – Ioana Casetti

Ce costuri implică un câine care stă în adăpost

Reporter: Ați calculat vreodată costurile unui câini care stă la dvs. în adăpost? Mai ales că aveți câini pe care îi îngrijiți de câțiva ani buni

Ioana Casetti: Nu, nu am calculat niciodată. Dar, dacă ar fi să facem un calcul, cu cabinetul medical, nu pot să știu exact, suma adunată pentru toți cei peste 120 de câini este colosală. Mâncarea, medicamentele, îngrijitorii, salariile, financiarul, sunt costuri foarte mari, dar depinde de cât strângi în anul respectiv.

În urma unei notificări pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.S.V.S.A.) a răspuns întrebărilor legate de procedura de autorizație sanitar-veterinară.

Precizări de la ANSVSA despre autorizația sanitar-veterinară

Reporter: Ce presupune autorizația sanitar-veterinară?

Răspuns ANSVSA: Adăposturile de animale se autorizează în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui A.S.V.S.A. nr 10/2024 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare / autorizare sanitar-veterinară a unităților, centrelor de colectare, transportatorilor și mijloacelor de transport rutier din domeniul sănătății și protecției animalelor și pentru completarea, respectiv abrogarea unor acte normative din domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare. În acesta sunt detaliate toate etapele necesare obținerii autorizației, de la depunerea documentației de către operator sau reprezentantul legal al acestuia, până la emiterea autorizației sanitar-veterinare pentru obiectivul respectiv.

De asemenea, la lit.1), alin (2), art.4 din Ordinul 10/2024 se precizează faptul că se depune la dosarul de autorizare, pe lângă alte documente, dovada achitării taxei conform Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare. Menționăm că tarifele pentru autorizarea / înregistrarea sanitar-veterinară a obiectivelor, în conformitate cu Ord. 10/2024, sunt prevăzute în anexa 5B a Ord.96/2024.

În luna august, 60 de câini din adăpostul Primăriei Târgu Jiu ar fi fost eutanasiați. Activiștii susțineau că procedura eutanasierii nu a fost respectată și că adăpostul nu a încercat să dea câinii spre adopție. Însă A.S.V.S.A. susține că, în cursul anului 2024, până la momentul în care a fost vehiculat în presă, au fost efectuate trei acțiuni de control, la două dintre acestea participând și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județene Gorj –  Biroul pentru Protecția Animalelor. Pornind de la aceast subiect, am vrut să aflu câte astfel de controale au efectuat, ce presupune un control al A.S.V.S.A. și câte petiții au fost înregistrate.

Reporter: Efectuați periodic controale la adăposturile de animale? 

ANSVSA: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), prin structurile teritoriale – Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene ( D.S.V.S.A.), efectuează periodic controale oficiale la adăposturile de câini fără stăpân. Aceste controale sunt organizate:

  • conform unor planificări care sunt făcute la începutul fiecărui an de fiecare D.S.V.S.A., stabilindu-se frecvența controalelor în funcție de gradul de risc;
  • conform unor Note de serviciu / Note transmise de A.N.S.V.S.A. către toate D.S.V.S.A. județene prin intermediul cărora se solicită verificări cu diferite tematici, ale căror rezultate se transmit către structura centrală (A.N.S.V.S.A);
  • ca urmare a sesizărilor primite de la diferiți petenți, transmise fie către autoritatea centrală – A.N.S.V.S.A., fie către structurile teritoriale – D.S.V.S.A. județene.

Printre Notele de serviciu transmise de A.N.S.V.S.A. către D.S.V.S.A. județene, în cursul anului 2024, dorim să le amintim pe cele referitoare la:

– revizuirea informațiilor privind adăposturile de câini fără stăpân (publice și private) încărcate pe pagina web dedicată (www.registru-caini.ro);

– protecția animalelor în timpul transportului – verificarea respectării timpului de călătorie al transporturilor de animale vii destinate exportului;

– verificarea condițiilor de bunăstare asigurate animalelor cazate la nivelul obiectivelor în care se desfășoară activități de creștere a animalelor, transporturi de animale vii, adăposturi de câini fără stăpân gestionate atât de către unitățile administrativ teritoriale, precum și de asociații/organizații de proiecție a animalelor, grădini zoologice, pe fondul evoluției unor fenomene meteorologice severe (temperaturi caniculare, vânt puternic, furtuni);

– protecție animalelor în timpul transportului efectuat pe durata sezonului cald.

ANSVSA: La nivelul autorității centrale au fost recepționate, de la începutul anului 2024, aproximativ 200 de sesizări referitoare la adăposturile de animale (adăposturi de câini fără stăpân, asociații și persoane fizice care colectează câini fără stăpân, amplasamente de animale, grădini zoologice, persoane fizice deținătoare de animale de companie / sălbatice care nu le asigură toate condițiile de bunăstare).

Pentru toate aceste sesizări au fost făcute verificări de către reprezentanți din cadrul A.N.S.V.S.A., D.S.V.S.A. județene și reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județene – Biroul pentru Protecția Animalelor, au fost luate măsuri fie prin acordarea unor termene de remediere a deficiențelor constatate, fie prin sancțiune contravențională și rezultatul verificărilor a fost comunicat către petenți.

În București sunt două adăposturi de câini fără stăpân autorizate sanitar-veterinar

Reporter: Câte adăposturi de animale au autorizație sanitar-veterinară pe raza Municipiului București, respectiv Ilfov? Dar la nivel național?

ANSVSA: În acest moment, la nivel național sunt 192 de adăposturi de câini fără stăpân autorizate sanitar-veterinar, pe raza Municipiului București sunt două adăposturi de câini fără stăpân autorizate sanitar-veterinar, iar pe raza județului Ilfov sunt 10 adăposturi de câini fără stăpân autorizate sanitar-veterinar.

Pentru că ne dorim să creștem transparența activităților desfășurate la nivelul adăposturilor de câini fără stăpân din România, la nivelul A.N.S.V.S.A a fost creat site web în vederea informării populației cu privire la promovarea și încurajarea adopției permanente sau la distanță a câinilor din adăposturi publice și private, cât și pentru exercitarea atribuțiilor ce ne revin, într-un cadru unitar și standardizat la nivel național, transparent, iar informațiile colectate să fie ușor de accesat atât de către instituții oficiale, cât și de către alte persoane fizice sau juridice autorizate.

Acesta cuprinde informații despre modul în care se poate adopta un câine din adăpost, condițiile și actele necesare adopției, o hartă interactivă care include lista completă a tuturor adăposturilor publice și private din România, o secțiune de blog și un forum unde se vor posta noutăți/informații în vederea creșterii, la nivel național, a vizibilității acțiunilor realizate la nivelul adăposturilor de câini fără stăpân – campanii de sterilizare / adopție, alte evenimente care pot atrage participarea celor interesați, posibilitatea promovării unor fotografii din adăposturi, cât și pentru a asigura o evidență a acestor unități în timp real.

Screenshot Registru-caini.ro

Cazul #60 de suflete ucise

Reporter: Ce sfaturi le puteți da atât asociaților care dețin adăposturi pentru animale fără stăpân, dar și iubitorilor de animale cu privire la cazul #60 de suflete ucise (Târgu Jiu)? 

ANSVSA: În contextul adresei dumneavoastră, dorim să reiterăm opinia Curții Europene a Drepturilor Omului conform căreia “gestionarea problematicii câinilor nu ține numai de autoritățile publice centrale sau locale, ci și de societatea civilă”, ceea ce echivalează cu recomandarea ca asociațiile (ce au ca obiect de activitate protecția animalelor) să contribuie în mod efectiv, inclusiv material, nu numai la modul declarativ. Subliniem faptul că o implicare mult mai reală și a celor care acționează în domeniul protecției animalelor, alături de cei care fac deja acest lucru, ar putea face diferența în soluționarea aspectelor despre care amintiți.

Auzim destul de des cazuri de adăposturi de câini descoperite întâmplător de D.S.V.S.A. că funcționează ilegal. Un adăpost de câini autorizat are beneficii, sponsorizări, adopțiile câinilor sunt verificate, totul în beneficiul animalelor. În caz contrar, în funcţie de neregulile descoperite, proprietarii vor primi amendă şi pot răspunde chiar penal, iar animalele vor fi preluate de D.S.V.S.A. şi duse într-un adăpost ce funcţionează legal.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *