Progresele rapide ale Chinei în domeniul inteligenței artificiale (AI) au alimentat interesul pentru dispozitive de companie bazate pe AI, în special animalele de companie robotizate, transmite publicația Global Times. Acești companioni AI captează atenția consumatorilor care caută sprijin emoțional și confort.
Zhang Yi, CEO al iiMedia Research Institute, subliniază nevoia tot mai mare de sprijin emoțional ca fiind un factor-cheie al creșterii pieței animalelor de companie cu inteligență artificială. De exemplu, „Boo Boo” un animal de companie robotizat cu inteligență artificială, dezvoltat de Genmoor Technology, cu sediul în Hangzhou, a câștigat teren în rândul consumatorilor. Cu un preț echivalent cu aproximativ 193 de dolari pe Taobao, Boo Boo a fost vândut în sute de unități, cu o rată de feedback pozitiv de 100% în trei luni. Animalul de companie imită animalele reale, dezvoltând emoții și scoțând sunete realiste.
O studentă din Beijing, pe nume Zhang, a cumpărat un Boo Boo, motivând că aspectul său pufos și realist îi amintește de câinele ei. Ea apreciază întreținerea redusă necesară pentru animalele de companie AI, care nu au nevoie de hrană, deparazitare sau plimbări zilnice. Cu toate acestea, ea recunoaște limitările în ceea ce privește interacțiunea și compania, comparativ cu animalele reale.
Atracția globală a animalelor AI este evidentă. Casio și Vanguard Industries din Japonia au prezentat „Moflin,” un animal de companie AI, în 2021, iar la lansarea sa din 2024, dispozitivul s-a vândut rapid. În China, robotul patruped BabyAlpha de la WEILAN oferă caracteristici avansate, precum abilități de învățare, control de la distanță și auto-patrulare.
Experții prevăd extinderea caracteristicilor companionilor AI, inclusiv detectarea problemelor de sănătate mentală și fizică ale utilizatorilor.