Animalul care iubește omul mai mult decât pe sine însuși / Câini care ajută oameni și poveștile lor

caini, caine de terapie, caini cu esarfa, Sursa foto: arhiva personala

Cel mai bun prieten al omului este și un partener de nădejde. O demonstrează câinii salvatori, de câini de terapie, câinii care ghidează nevăzătorii și câinii polițiști.

Pentru Adrian și Veronica, Max a fost lumina din întuneric. Cei doi au fost primul cuplu de nevăzători din țară călăuzit de un singur câine ghid.

„Max a fost câinele nostru ghid timp de peste nouă ani. El nu a fost doar un companion, ci un adevărat prieten și însoțitor în călătoria noastră. Cu ochii săi înțelepți și devotați, Max ne-a ghidat cu siguranță prin vicisitudinile vieții de zi cu zi. El nu doar că ne-a ajutat să ne deplasăm în siguranță, ci ne-a oferit și o rază de lumină în momentele întunecate, aducându-ne confort și încredere în noi înșine”, au scris cei doi soți pe pagina de Facebook dedicată câinelui.  (https://www.facebook.com/Maxtheguidedog).

Max are acum 12 ani, s-a pensionat anul acesta și acum cei doi soți sunt ghidați de Elvis.

caini, max, caini de terapie, cuplu
Sursa foto: maxtheguidedog

Un câine ghid este antrenat să recunoască obstacolele și să îi conducă pe stăpânii lui. Câinii ghizi sunt învățați să rămână calmi și concentrați, indiferent de zgomotele și agitația din jur.

„Să pregătești un câine să fie ghid este la fel de fascinant ca atunci când ajuți un copil să își ia zborul. Câinele ghid nu este doar perechea de ochi, este acea ființă care îți dă încredere și își conferă independență. Este simbolul incluziunii”, precizează Camelia Platt, director executiv al Fundației Light into Europe.

Bety, Mura și Alice bucură oamenii bolnavi și îi ajută să se recupereze, în spitalele din Ilfov.

caini, caine de terapie, caini cu esarfa,
Sursa foto: arhiva personala
caine de terapie, caine cu copil, animale de companie
Sursa foto: arhiva prersonala

„Sunt câini de terapie, schimbă starea de spirit a oamenilor, văzând iubire necondiționată aceștia se simt acceptați și creează oportunități de socializare. Patrupedele pot ajuta în tulburările de neurodezvoltare, fobii, în situații de doliu, dezvoltarea limbajului și a motricității fine”, explică Luciana Manole, de la Clubul Câinilor Utilitari.

caine, caine cu instructor, ipj gorj
Sursa foto: Ipj Gorj

Șuier este câinele vedetă al Poliției Române, specializat în depistarea drogurilor. Patrupedul are mulți colegi, peste tot în țară. Vas este câine de urmă și împreună cu instructorul său, Eugen, lucrează pentru Inspectoratul de Poliție Gorj. Acum doi ani Vas a recuperat un bătrân de 83 de ani dintr-o zonă cu vegetație densă. Plecase de acasă și era cunoscut cu afecțiuni medicale. Câinele i-a luat urma și l-a găsit, teafăr și nevătămat.

Câinii lucrează cu oamenii lor și le vine foarte ușor să facă acest lucru, spun specialiștii. Vlad Vancia a explicat pentru Pets&Cats că „animalele se bucură pentru bucuria pe care ne-o aduc. Atașamentul este atât de puternic, încât ar face orice să îl mențină. Există studii care arată că un câine se bucură mai mult de interacțiunea cu un om, decât cu propria specie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *