Atenție la căpușe! Insectele sunt cele mai active primăvara și toamna, spun specialiștii: „Căpușele pot transmite infecția cu Babesia, care este sută la sută mortală dacă nu e depistată din timp și tratată corespunzător”

caine infestat cu capuse alaturi de o capusa la microscop Sursa foto: Pexels / Dogster.com (colaj Pets&Cats)

Căpușele sunt insecte care se hrănesc din sângele gazdei. Redevin active primăvara, imediat ce vremea se încălzește și încep ploile. Toamna, în septembrie-octombrie, când temperaturile sunt încă mari și plouă, este din nou mediu propice pentru dezvoltarea insectelor.

„Dacă am văzut o căpușă pe un animal, e bine să mergem să discutăm cu medicul și, eventual, să facem o hemoleucogramă, să vedem dacă apar primele semne. Animalul devine mai apatic, își pierde pofta de mâncare, iar urina își închide culoarea. Câinii sunt cei mai afectați. Pisicile nu fac babesioză”, spune Alex Buzdea.

Babesioza se poate trata, însă cel mai simplu este să prevenim mușcătura de căpușă.

Alex Buzdea: „Recomandăm deparazitarea constantă. Există, de exemplu, pipete care se pun pe ceafă periodic. Animalele trebuie să fie protejate tot timpul, inclusiv iarna. Acum este mult mai cald iarna decât în urmă cu 10-20 de ani. Căpușele intră în pământ și hibernează, iar dacă sunt 5-6 grade Celsius redevin active.”

Verificați frecvent blana animalului, ca să fiți siguri că acesta nu e mușcat de insecte și evitați să îl duceți în zone precum cele cu vegetație abundentă sau cu ape stătătoare.

Citește și: Ce boli îți poate transmite animalul tău de companie, potrivit medicului veterinar Beatrice Ilea. Iată de ce este important să fie vaccinat

Sursa foto: Pexels / Dogster.com (colaj Pets&Cats)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *