În sezonul rece, virușii și bacteriile se înmulțesc și circulă mai mult decât în perioadele cu temperaturi blânde. Iar cățeii nu sunt nici ei ocoliți de răcelile comune. Iată care sunt, potrivit Four Paws International, cele mai frecvente simptome:
- strănut,
- tuse,
- nas care curge,
- ochi înlăcrimați,
- febră moderată,
- lipsa apetitului,
- letargie.
Simptomele dispar în 5 până la 10 zile
Răcelile comune se tratează, de regulă, acasă și ar trebui să se amelioreze în decurs de cel mult 10 zile. Totuși, dacă nu se observă ameliorări de la o zi la alta, este necesară vizita la medicul veterinar pentru un tratament adecvat.
Odihna și hrana corespunzătoare ajută la ameliorarea simptomelor
Ca și oamenii, câinii se simt obosiți când sunt răciți. De aceea, cel mai important este să se odihnească bine pentru a se reface cât mai repede. Dacă aveți un câine care stă mai mult afară, asigurați-i un spațiu călduros și ferit de intemperii. Hidratarea este esențială: câinii răciți tind să bea mai puțină apă, așa că trebuie să vă asigurați că au acces constant la apă proaspătă și curată.
Aerul uscat poate irita sistemul respirator și accentua accesele de tuse. Utilizarea unui umidificator poate fi de ajutor. Dacă nu aveți un astfel de aparat, lăsați ușa de la baie deschisă după ce faceți un duș fierbinte – aburii vor ajuta la creșterea umidității din aer. În plus, o dietă echilibrată și nutritivă va crește imunitatea câinelui, oferindu-i energia necesară pentru refacere.
Cum prevenim răcelile
Ca și în cazul oamenilor, câinii pot răci după contactul cu alți câini bolnavi. În sezonul rece, evitați spațiile aglomerate sau zonele unde se află câini cu simptomele menționate mai sus. De asemenea, vaccinarea regulată este esențială pentru imunizarea patrupedelor împotriva unor afecțiuni respiratorii.