Un nou studiu arată că animalele de terapie, precum câinii, pot ajuta la ridicarea moralului lucrătorilor din domeniul sănătății, în același mod în care îmbunătățesc starea de spirit a pacienților din spitale, relatează Brattleboro Reformer.
Cercetătorii raportează că prietenii blănoși au redus epuizarea emoțională și stresul profesional în rândul unui mic grup de lucrători din două unități de chirurgie și două unități de terapie intensivă din Midwest.
„Am adus câinii în unități și de multe ori am avut personal în lacrimi, stând cu câinii și povestindu-le despre ziua lor”, a declarat Beth Steinberg, cercetător principal la Centrul pentru Sănătate Integrativă al Universității de Stat din Ohio.
„În cea mai mare parte, oamenii au o afinitate față de un animal fără prejudecăți, cald și blănos, care poate veni să stea cu ei și să-i asculte”, a spus Steinberg într-un comunicat de presă al universității. „Câinilor nu le pasă cum arăți sau cum te simți în acea zi; ei știu doar că, atunci când ai nevoie de ei, sunt acolo”, a adăugat ea.
Steinberg este co-fondatoare a Buckeye Paws, un program de câini de terapie destinat inițial îmbunătățirii sănătății mentale și emoționale a personalului de la Ohio State University Wexner Medical Center.
Buckeye Paws a fost lansat în martie 2020, cu puțin timp înainte ca pandemia să înceapă să-și pună amprenta asupra cadrelor medicale suprasolicitate.
Pentru a vedea dacă programul face o diferență, cercetătorii au concentrat sesiunile de terapie cu un grup de 64 de lucrători din domeniul sănătății. Grupul a inclus medici, asistente medicale, asistenți medicali, terapeuți respiratori și de reabilitare, asociați de îngrijire a pacienților și funcționari de unitate.
„Recrutarea pentru acest studiu a fost incredibil de ușoară, deoarece, de îndată ce am spus: «Vom face un studiu de evaluare a răspunsului tău la interacțiunea cu câinii de terapie», oamenii au spus: «Mă bag!»”, a spus Steinberg. „Chiar înainte ca pandemia COVID-19 să lovească atât de puternic spitalele, personalul se lupta deja cu stresul, epuizarea și lipsa de implicare în muncă”, a continuat ea.
Citește și Animalul care iubește omul mai mult decât pe sine însuși / Câini care ajută oameni și poveștile lor