În perioada următoare, Direcția pentru Protecția Animalelor Ilfov din cadrul Consilului Județean Ilfov, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), demarează o amplă campanie de informare destinată călătorilor care circulă cu animale de companie în mijloacele de transport în comun.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
Astfel, au fost pregătite 1.000 de afișe informative care vor fi distribuite și expuse în stațiile de autobuz din județul Ilfov. Acestea conțin informații clare și accesibile despre regulile ce trebuie respectate la călătoria cu animale, inclusiv obligația de a purta botniță pentru câinii din rasele considerate periculoase.
Campanie de informare pentru călători și proprietarii de animale
Cristina Caliu, reprezentant al Direcției pentru Protecția Animalelor Ilfov, a declarat pentru Pets&Cats că regulile privind accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun au devenit mai vizibile și mai ușor de înțeles pentru călători.
„În prezent, afișele informative nu mai pot fi lipite în interiorul mijloacelor de transport STB, însă informațiile relevante rulează acum pe ecranele digitale (plasme) din interiorul acestora. Astfel, călătorii pot afla din timp, chiar înainte de a urca, care sunt condițiile ce trebuie respectate atunci când circulă împreună cu un animal de companie. Informațiile sunt disponibile și pe durata călătoriei, ceea ce contribuie la o comunicare mai eficientă.
Ne dorim o mai bună informare a publicului, astfel încât să nu mai existe neclarități. Accesul rapid la reguli și condiții clare le va permite călătorilor să știe exact unde și în ce condiții pot urca în mijloacele de transport în comun împreună cu animalele lor”, a explicat Cristina Caliu.
În ultimii ani, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) a sprijinit modificarea Regulamentului de transport al regiunii București-Ilfov, în scopul facilitării accesului animalelor de companie în mijloacele de transport în comun. Prin aceste schimbări, TPBI a urmărit crearea unui cadru clar, care să asigure o conviețuire armonioasă între oameni și animale în spațiul public.
,,TPBI susține respectarea drepturilor tuturor călătorilor, inclusiv ale animalelor de companie, în mijloacele de transport în comun, așa cum este stabilit prin legile și reglementările existente, inclusiv cele referitoare la transportul public.
Publicul trebuie sa fie informat, călătorii trebuie să știe că, în vehiculele de transport în comun de pe raza regiunii București-Ilfov au acces neîngrădit toți călătorii însoțiți de animale de companie, cu excepția celor prevăzute de lege.
Prin această campanie, ne propunem să prezentăm drepturile animalelor, obligațiile legale ale proprietarilor, ce anume presupune adopția și sterilizarea animalelor, precum și responsabilitatea colectivă față de animalele fără stăpân.
La finalul campaniei, sperăm ca publicul să cunoască faptul că legea protejează animalele împotriva abuzului și a abandonului. Soluțiile durabile pentru reducerea suferinței lor sunt sterilizarea animalelor, informarea publicului și implicarea fiecăruia dintre noi prin adopție, voluntariat, donații sau doar arătând compasiune.
Această inițiativă face parte dintr-o serie de acțiuni educative menite să transforme mentalități şi să promoveze o relație mai responsabilă, empatică și justă între oameni, dar și a acestora față de animale.
Fiecare gest contează. Legea protejează animalele, dar conștiința noastră le poate salva.’’ A declarat pentru Pets&Cats Diana Boșcăneanu, șeful Serviciului Comunicare și Marketing al TPBI.
Botniță obligatorie doar pentru câinii din rase periculoase
Legea este clară pentru toată lumea. Potrivit articolului nr.1 din OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, doar câinii din anumite rase sunt obligați să poarte botniță în locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun.
Câinii care trebuie să poarte botniță: Pit Bull, Boerbull, Bandog, Amstaff, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Deși legea impune botnița doar câinilor din rasele menționate, anumiți proprietari de animale susțin că toți câinii trebuie să fie ținuți în lesă și să poarte botniță în mijloacele de transport în comun, pentru siguranța tuturor călătorilor.
Părerea unui călător: „Botnița e pentru siguranța tuturor”
Alexia Toma, o călătoare care folosește frecvent transportul public și deține un câine maidanez, a vorbit deschis despre experiența sa:
„Această informare este benefică pentru toți. Am un câine maidanez care mă însoțește peste tot, iar în spațiile publice poartă botniță. Din punctul meu de vedere, este absolut firesc ca toți câinii să poarte botniță atunci când circulă cu mijloacele de transport în comun.
Spun asta dintr-un motiv simplu: am văzut cazuri în care unii câini devin agitați sau manifestă un comportament agresiv, mai ales în spațiile aglomerate.
Cea mai mare temere, în astfel de situații, este ca un câine să nu reacționeze necontrolat în prezența unui copil. Din respect pentru ceilalți călători, dar și pentru siguranța tuturor, cred că botnița ar trebui să fie o regulă generală, indiferent de rasa sau temperamentul câinelui. Este o măsură preventivă care ne protejează pe noi, călătorii.”
Autoritățile le recomandă tuturor deținătorilor de animale de companie să citească regulamentele de transport și să se asigure că animalele sunt echipate corespunzător atunci când circulă în mijloacele de transport în comun. Printre cele mai importante condiții se numără: purtarea botniței, să fie ținuți în lesa, supravegherea câinelui și obligativitatea de a strânge după el.
Citește și: