Cât de potriviți sunt aricii ca animale de companie. Merită să îți cumperi unul? Avantaje și dezavantaje pentru viitorii stăpâni

Camelia Petrescu 16 octombrie 1 comentarii 1655 vizualizări
sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

Aricii pot fi animale de companie fascinante și cu un nivel redus de întreținere. O îngrijire zilnică, corectă și constantă va contribui la relaxarea lor și la crearea unei relații de confort între tine și animal. Cele mai comune rase de arici ținuți ca animale de companie sunt ariciul european (Erinaceus europaeus) și ariciul african pitic (Atelerix albiventris). În sălbăticie, aricii sunt animale solitare, trăind adesea singuri. Atunci când îi aduci acasă pentru prima dată, este posibil să le ia ceva timp să se adapteze în prezența ta, notează WebMD.

Sunt aricii alegerea potrivită pentru tine?

Achiziționarea sau adoptarea unui arici ca animal de companie poate părea neobișnuită la prima vedere, însă acest trend a fost preluat din alte țări și a prins rădăcini și în România. Unii români și-au adus arici acasă pentru a fi la modă, în timp ce alții sunt atrași de aceste creaturi fascinante. Încă nu știi dacă aricii sunt potriviți ca animale de companie? Acest articol îți va oferi răspunsurile necesare.

Înainte de a decide dacă un arici este companionul ideal pentru tine, este important să cunoști câteva detalii esențiale. Aricii, deși au existat de foarte mult timp, au început să fie considerați animale de companie abia recent. Aceștia pot deveni prieteni loiali, dar numai dacă sunt hrăniți corespunzător, îngrijiți cu atenție și tratați cu multă dragoste. Deși popularitatea lor este în creștere, trebuie să înțelegi că îngrijirea unui arici vine cu responsabilități suplimentare.

Arici de companie: Ce trebuie să iei în considerare înainte de a cumpăra unul

Reține că pielea de pe spatele aricilor este acoperită cu spini care îi protejează de prădători, la fel ca porcii spinoși. Totuși, spre deosebire de aceștia, aricii nu își pot arunca spinii ca mijloc de apărare. În fața pericolului, aricii se ghemuiesc și se transformă într-o mică bilă țepoasă, lucru care îi descurajează pe prădători. Dacă sunt stresați sau speriați, devin greu de manevrat. În astfel de situații trebuie să folosești un prosop până când se calmează.

Alimentația aricilor este diversificată în sălbăticie. Aceștia mănâncă insecte, melci, amfibieni, șerpi, ouă de păsări și chiar fructe. În captivitate, aricii sunt hrăniți cu insecte precum viermi și greieri, dar pot consuma și o cantitate mică de legume, fructe sau carne gătită. Ei au o poftă mare de mâncare, însă, dacă nu au suficientă activitate fizică sau interacțiune socială, pot deveni supraponderali.

De asemenea, aricii sunt activi în special noaptea, ceea ce înseamnă că pot fi mai potriviți pentru persoanele cu somn adânc. Deși sunt considerați animale liniștite, aricii pot emite o varietate de sunete, inclusiv sforăituri și scâncete, și chiar pot pufni sau șuiera când sunt nervoși sau fericiți.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Ce înseamnă când ariciul începe să hiberneze

În mediul lor natural, aricii hibernează atunci când temperaturile scad și sursele de hrană devin limitate. Acest comportament nu ar trebui însă să fie întâlnit la aricii domestici, care trăiesc într-un spațiu cu temperaturi constante și au hrană la dispoziție. În cazul în care un arici domestic începe să hiberneze, poate fi un semnal periculos, deoarece nu este exclus să piardă în greutate, se poate îmbolnăvi sau chiar să moară. Dacă observi semne de comportament neobișnuit, consultă un medic veterinar.

La fel ca alte animale, aricii pot purta boli contagioase, inclusiv Salmonella, prin excrementele lor. Mai au spori de ciuperci pe piele, care pot provoca infecții la oameni. Este foarte important să te speli bine pe mâini după ce te-ai jucat cu ariciul și să-i faci mereu curățenie în cușcă.

Odată ce ariciul se obișnuiește cu prezența umană și își depășește teama, devine un prieten afectuos. Deși, la început, dă dovadă de distanțare, cu grijă și răbdare se poate crea o legătură puternică între tine și el.

La o simplă căutare pe OLX, un pui de arici african pitic costă 350 de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Comentarii

  1. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este legea din Romania in care oricare dintre speciile de arici pe care le mentionati este listata ca fiind “animal de companie”. Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *