Ce fructe au voie să mănânce câinii și care sunt toxice pentru ei?

caini, animale de companie, fructe, mancare Sursa foto: pexels.com

Majoritatea proprietarilor de câini știu că o masă echilibrată și nutritivă este importantă pentru creșterea și dezvoltarea cățelului lor iubit. De la vârsta de cățeluș până la cea de adult, ceea ce îi dați de mâncare îi poate afecta sănătatea mentală și fizică.

În plus față de asigurarea animalelor de companie și furnizarea de mese zilnice sănătoase, proprietarii pot merge un pas mai departe și pot adăuga fructe în dieta câinelui lor, relatează forbes.com.

„Fructele conțin vitamine și minerale esențiale care stimulează imunitatea unui câine, susțin funcția metabolică, ajută la hidratare și pot promova pierderea în greutate în doze mici”, Dr. Sarah Gorman și medic veterinar manager la Small Door Veterinary, un lanț de unități veterinare din nord-estul SUA.

Ce fructe pot mânca câinii?

Există o mare varietate de fructe care sunt atât sigure, cât și benefice pentru a le oferi câinelui tău, potrivit Dr. Antje Joslin și consilier veterinar pentru Dogtopia. Acestea includ:

  1. Merele
  2. Bananele
  3. Afinele
  4. Pepene Galben
  5. Merișoare
  6. Castraveți
  7. Mango
  8. Portocale
  9. Piersici
  10. Pere
  11. Ananas
  12. Dovleac
  13. Zmeură
  14. CăpșuniDe ce ar trebui câinii să mănânce fructe

Deși majoritatea câinilor nu au nevoie de fructe în dieta lor zilnică, acestea pot oferi o serie de beneficii nutriționale, potrivit Dr. Rebecca Greenstein, consilier medical veterinar pentru aplicația de servicii pentru animale de companie Rover și proprietar al Kleinburg Veterinary Hospital din Kleinburg, Ont.

„Fructele oferă o modalitate sănătoasă pentru animalele de companie de a explora noi gusturi și texturi fără a le arunca din cotele zilnice de calorii, oferind în același timp o sursă bogată de vitamine, minerale și alți nutrienți”, spune Greenstein.

„Întotdeauna este o idee bună să consultați medicul veterinar înainte de a adăuga ceva nou în dieta câinelui dumneavoastră, mai ales dacă acesta are afecțiuni medicale subiacente sau urmează o dietă prescrisă”, spune Joslin.

Dacă vă decideți să suplimentați dieta câinelui dumneavoastră cu fructe, iată care sunt beneficiile și modalitățile de a le pregăti pentru animalul dumneavoastră.

Merele

Merele sunt un deliciu excelent cu puține calorii și o sursă bună de vitaminele C și A, potasiu, antioxidanți și fibre, potrivit Dr. Yui Shapard și director medical la Pawp, un site virtual de îngrijire a animalelor de companie.

Proprietarii ar trebui să spele, să scoată miezul, să descojească și să felieze merele înainte de a le da câinelui lor.

Bananele

Bananele sunt bogate în potasiu, B7, fibre și cupru, ceea ce este grozav ca gustare hipocalorică pentru câini, spune Dr. Aziza Glass, medic veterinar expert la Freshpet și proprietar al Personal Touch Veterinary Clinic.

Cu toate acestea, bananele sunt, de asemenea, bogate în zahăr – așa că proprietarii ar trebui să limiteze cantitatea din această gustare gustoasă pe care o oferă animalelor lor de companie.

„Bananele sunt pline de fibre, care pot ajuta la problemele gastrointestinale și magneziu, care facilitează creșterea oaselor, producția de proteine și absorbția vitaminelor”, a scris fondatorul Super Snouts și expertul în nutriția animalelor de companie Christy Love.

Afinele

„Afinele sunt bogate în antioxidanți, iar dimensiunea lor mică le face perfecte pentru a fi folosite ca bunătăți și recompense pentru câinele tău”, spune Gorman. Acestea pot fi date câinelui tău fie proaspete, fie congelate.

Pepene Galben

Pepenele galben este plin de fibre și este o sursă bună de vitamina C și potasiu. Cantitatea mare de apă și fibre din pepeni îi face excelenți pentru îmbunătățirea digestiei, precum și pentru prevenirea constipației și a deshidratării.

Dar, la fel ca bananele, pepenii sunt, de asemenea, bogați în zahăr, astfel încât ar trebui să fie oferiți cu moderație ca o recompensă pentru animalul dvs. de companie.

Proprietarii ar trebui să se asigure că îndepărtează coaja de pe pepene înainte de a-l hrăni pe câinele lor. Nu numai că coaja poate fi un pericol de sufocare, dar poate provoca și probleme stomacale și afecta tractul digestiv al câinelui.

Merișoare

Merișoarele sunt bogate în fibre și antioxidanți și pot fi hrănite în siguranță cu câinele dumneavoastră, fie uscate, fie proaspete, în cantități mici.

În timp ce merișoarele pot ajuta la rezolvarea oricăror probleme ale tractului urinar, acestea ar trebui administrate doar în cantități mici sau pot duce la tulburări de stomac.

Castraveți

Castraveții sunt o sursă mare de vitamine și sunt un alt deliciu cu puține calorii pe care îl puteți oferi câinilor, mai ales dacă au nevoie să piardă în greutate.

Ca orice aliment, stăpânii trebuie să se asigure că nu hrănesc câinele cu prea mult castravete, deoarece poate provoca tulburări de stomac. Și pentru a preveni sufocarea, castravetele (ca orice aliment) trebuie tăiat în bucăți mici înainte de a-l da câinelui.

Mango

Mango-urile sunt un deliciu excelent pentru câini deoarece sunt bogate în vitaminele A, B-6, C, E, precum și în potasiu.

Cel mai sigur mod de a hrăni câinele cu mango este să îl decojiți, să îndepărtați sâmburii și să îl tăiați în bucăți mai mici pentru a evita înecarea.

Din nou, mango are un conținut ridicat de zahăr, așa că păstrați acest deliciu ca o recompensă ocazională pentru animalul de companie.

Portocalele

Portocalele sunt pline de vitamina C, dar sunt bogate în fibre și pot provoca dureri de stomac animalului dumneavoastră. Aveți grijă să decojiți mai întâi portocala, să o rupeți în segmente și să îndepărtați semințele înainte de a o da câinelui dumneavoastră.

În mod interesant, câinii nu sunt fani ai citricelor cu miros puternic, inclusiv ai portocalelor, astfel încât câinele s-ar putea să nu fie înclinat să le mănânce.

Piersici

Piersicile sunt un tratament sigur și sănătos pentru câinele dumneavoastră și sunt bogate în vitamina A și fibre. Înainte de a hrăni câinele cu piersici, asigurați-vă că îndepărtați sâmburii și tăiați-le în bucăți mici. Sâmburii piersicilor nu sunt doar un pericol de sufocare, ci conțin și cianură.

De asemenea, stăpânii ar trebui să se limiteze la piersici proaspete sau congelate și să evite hrănirea câinilor cu piersici conservate, siropoase.

Perele

Perele sunt o sursă excelentă de vitaminele C, A și K, precum și de potasiu, calciu și fibre, potrivit Dr. Megan Conrad.

„Similar merelor, proprietarii ar trebui să îndepărteze întotdeauna miezul și semințele unei pere înainte de a o da câinelui în bucăți mici”, spune Conrad.

La fel ca piersicile, stăpânii ar trebui să evite conservele de pere atunci când le dau ca răsfăț câinelui lor.

Ananasul

Ananasul este plin de vitamine, minerale și antioxidanți care sunt excelenți pentru susținerea sistemulul digestiv și imunitar al câinelui.

„Recomand în mod special ananasul deoarece conține bromelină, o enzimă care poate ajuta la reducerea inflamației și la digestie”, spune Love.

Asigurați-vă că decojiți și tăiați ananasul în bucăți mici înainte de a-l oferi câinelui dvs. ca o recompensă.

Dovleacul

Dovleacul este un adaos excelent la dieta oricărui câine, deoarece este plin de fibre, vitamine și minerale și este excelent pentru sistemul digestiv al unui câine,

De asemenea, este minunat pentru a ajuta câinii care suferă de probleme digestive precum constipația sau diareea, spune Dr. Paula Simonsși consultant veterinar la K9 of Mine, un site de educație pentru câini.

„Dovleacul este cel mai benefic atunci când este servit cățelului tău în format conservat sau deshidratat, deoarece aceste metode conțin o cantitate mai mare de fibre și nutrienți comparativ cu dovleacul proaspăt”, spune Love.

Zmeura

Zmeura este perfect în regulă să i-o oferi câinelui tău cu moderație, potrivit Dr. Samantha Morici, D.V.M. și șef al serviciilor veterinare de la Koala Health, un site de medicamente și produse de sănătate pentru animale.

„Zmeura conține în mod natural xilitol, un alcool din zahăr care este toxic pentru câini în cantități mari sau la concentrațiile mai mari găsite în alimentele procesate”, spune Morici. „Nu ar trebui consumată mai mult de o mână la un moment dat.”

Căpșunile

Căpșunile sunt bogate în fibre, vitamina C, micronutrienți și enzime care pot ajuta la menținerea dinților curați ai câinelui dumneavoastră. Întotdeauna spălați și îndepărtați codița înainte de a le da câinelui dumneavoastră; de asemenea, ar trebui să fie tăiate în bucăți mici pentru a preveni pericolul de sufocare.

Căpșunile pot fi, de asemenea, bogate în zahăr, astfel încât acestea ar trebui să fie distribuite cu moderație câinelui dumneavoastră.

Pepenele roșu

Pepenele este unul dintre cele mai sănătoase fructe pe care le poate mânca un câine datorită densității sale mari în hidratare și antioxidanți.

Pepenele, care este alcătuit din 92% apă, este o sursă excelentă de vitamina C, A, B-6 și potasiu.

„Doar asigurați-vă că îndepărtați orice semințe, coajă sau piele înainte de a-l hrăni, deoarece poate provoca blocaje intestinale”, spun Gorman.

Ce fructe sunt cele mai sănătoase pentru câini?

Unele fructe sunt mai sănătoase pentru câinele dumneavoastră decât altele, fie datorită beneficiilor nutriționale, fie datorită conținutului scăzut de zahăr și calorii.

Cele mai sănătoase fructe pe care să le hrăniți câinelui dvs. includ următoarele:

Afinele: Acestea sunt adesea încorporate în alimentele preparate în comerț datorită valorii lor nutritive. Afinele proaspete oferă o multitudine de antioxidanți și fibre pentru câinele dumneavoastră.

Castraveți: Acestea sunt o gustare hipocalorică excelentă pentru câinii care urmează o dietă. Sunt plini de vitamine și au un conținut ridicat de apă pentru a ajuta la hidratare.

Pepenele roșu: Cu un conținut ridicat de apă, pepenii sunt o gustare de vară excelentă pentru câinele dumneavoastră, mai ales că sunt, de asemenea, bogate în vitamina A, C și B-6.
Moduri de a-ți hrăni câinele cu fructe

Lucrul grozav despre încorporarea fructelor în dieta câinelui dvs. este că, de obicei, nu implică o pregătire îndelungată sau complicată.

„Multe fructe pot fi consumate în mod natural și trebuie doar să fie pregătite prin tăierea lor în bucăți mici sau prin îndepărtarea oricărui lucru care ar putea cauza probleme de sufocare sau stomac, cum ar fi semințele”, spune Glass.

Pentru cei care se simt creativi, există alternative amuzante pe care le puteți face pentru câinele dumneavoastră:

  1. Faceți un pup-sicle: Tăiați fructele în bucăți mici, adăugați apă și congelați în tăvițe pentru cuburi de gheață. Acestea sunt un deliciu excelent pentru vremea caldă.
  2. Presărați fructe pe mese: Adăugarea unor bucăți mici de fructe la masa câinelui dvs. nu numai că adaugă varietate la aceeași masă pe care o mănâncă în fiecare zi, dar adaugă și nutriție.
  3. Adăugați unt de arahide: Feliați un măr, adăugați unt de arahide la câteva felii și dați-l câinelui ca o tratație specială.
  4. Înghețați-l: De asemenea, puteți congela fructe, inclusiv afine și felii de piersici, și să le dați câinelui ca o tratație specială într-o zi caniculară.
  5. Înghețată pentru căței: În timp ce înghețata obișnuită este prea bogată în zahăr și lactate pentru câini, este posibil să folosiți fructe pentru a face înghețată pentru animale. Amestecați o banană pasată, puțin iaurt simplu, neîndulcit și puțin unt de arahide. Înghețați timp de câteva ore și dați-i câinelui în cantități mici ca o tratație specială.

Câte fructe poate mânca un câine?

Chiar și atunci când îi dați câinelui fructe care sunt sigure și nutritive, trebuie să practicați întotdeauna moderația.

„Este recomandat să respectați regula 90-10”, spune Joslin. „Nouăzeci la sută din dieta lor ar trebui să fie hrana lor obișnuită, iar 10 la sută pot fi răsfățuri sănătoase care includ fructe și legume, mai ales atunci când introduceți ceva nou în dieta lor.”

Dacă câinele dumneavoastră are afecțiuni medicale subiacente sau este hrănit cu o dietă prescrisă, este întotdeauna mai sigur să contactați medicul veterinar înainte de a adăuga fructe în dieta sa.

Dr. Zach Mills, vicepreședinte al Medical Performance la The Vets, un furnizor de servicii veterinare mobile, spune că chiar și fructele aparent fără riscuri pot duce la tulburări digestive, diaree și vărsături.

Mills spune că proprietarii de animale de companie ar trebui să fie atenți la următoarele simptome:

  1. Tulburări gastrointestinale
  2. Pierderea apetitului
  3. Letargie
  4. Vărsături
  5. Scaune moi sau diaree
  6. Alte simptome la care trebuie să fiți atenți includ sânge în scaun și flatulență excesivă.

Fructe care pot fi toxice 

Avocado: Sâmburele, coaja și frunzele de avocado conțin persină și sunt toxice pentru câini. Partea cărnoasă a unui avocado nu conține atât de multă persină și poate fi administrată câinelui în cantități mici, deși unii câini nu tolerează nicio cantitate de avocado.

Roșiile: Roșiile roșii, coapte, pot fi date câinelui dumneavoastră. Dar proprietarii nu ar trebui să dea niciodată câinelui o roșie verde, necoaptă, tulpinile sau frunzele, care conțin solanină și sunt toxice pentru câini. Unii câini nu tolerează aciditatea roșiilor, astfel încât există riscul de a avea stomacul deranjat.

Fructe citrice: Deși nu sunt toxice pentru câini, fructele citrice precum lămâile, limele și grepfruturile le pot provoca o stare de rău la stomac.

Fructe cu sâmburi: Proprietarii ar trebui să îndepărteze întotdeauna sâmburii și semințele de pe orice fruct pe care îl servesc câinilor pentru a evita riscul de sufocare.

Struguri/Rașini: Strugurii și verii lor uscați, stafidele, sunt extrem de toxice pentru câini și pot duce la insuficiență renală acută. Acestea nu ar trebui administrate câinilor.

Cireșe: Evitați să dați cireșe câinelui dumneavoastră, deoarece sâmburii și codițele pot provoca blocaje intestinale. Sâmburele este, de asemenea, extrem de toxic pentru câini.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *