Ce legume sunt bune pentru câinele tău / De ce este bine să ia o gustare de sfeclă roșie, ardei gras, broccoli sau morcovi?

caini, legume, caine care mananca legume Sursa foto: pexels.com

Proprietarii de câini nu trebuie să se uite mai departe de sertarul cu legume pentru a găsi un tratament sănătos și cu puține calorii pentru animalul lor de companie, care este, de asemenea, plin de vitamine și minerale relatează Forbes Advisor.

„Spre deosebire de pisici, câinii pot asimila proteine din legume, precum și din carne”, a scris Dr. Jeff Smith, D.V.M. și director medical la Danville Family Vet din Virginia. „Câinii pot beneficia de vitaminele, mineralele și alți micronutrienți din legume.”

Există o serie de legume care sunt sigure și oferă o serie de beneficii nutriționale pe care le puteți hrăni cu câinele dumneavoastră. Și, în plus față de hrănirea cu legume crude, există mai multe moduri în care le puteți găti pentru plăcerea cățelului dumneavoastră.

„Câinii pot mânca majoritatea legumelor, ceea ce le face să fie recompense excelente pentru animalul tău de companie”, spune Dr. Jamie Richardson, D.V.M. și șeful medicinii veterinare de la Small Door Vet, un lanț de unități veterinare din nord-estul Statelor Unite.

Iată o listă a legumelor care constituie alimente sigure și sănătoase pentru câinele dumneavoastră:

Sfecla roșie

Sfecla, care este plină de nutrienți, se găsește adesea în mâncarea comercială pentru câini. Atunci când este servită cu moderație, sfecla oferă beneficii pentru blana, pielea și digestia unui câine. Acestea conțin fibre, vitamine, inclusiv vitamina C, minerale, potasiu, folat și magneziu. Cu toate acestea, dacă câinele dvs. este predispus la pietre la vezica urinară sau la rinichi, ar trebui să consultați medicul veterinar înainte de a încorpora sfecla în dieta sa.

Ardei gras

Ardeii grași sunt compuși din 92% apă și sunt plini de nutrienți, inclusiv vitaminele A, E, B6, potasiu și folat. De asemenea, sunt o gustare amuzantă și crocantă pe care majoritatea câinilor o adoră. Cel mai bine este să îndepărtați toate semințele și tulpinile înainte de a introduce încet-încet ardeii grași puiului dumneavoastră.

Broccoli
Broccoli este plin cu o mulțime de vitamine importante, inclusiv vitaminele C și K. De asemenea, servește ca o gustare crocantă și sănătoasă.

„(Broccoli) poate ajuta la stimularea sistemului imunitar al câinelui și la creșterea densității osoase”, a scris Dr. Gary Richter, D.V.M., director medical al Holistic Veterinary Care și fondator al Ultimate Pet Nutrition, într-un e-mail către Forbes Advisor.

Proprietarii de câini ar trebui să fie atenți la cantitatea de broccoli pe care o dau câinilor lor, deoarece buchețelele conțin un fitochimic natural, care poate provoca iritații gastrice ușoare până la potențial severe la unii câini.

Morcovi

Morcovii reprezintă un excelent răsfăț crocant pentru câinele dumneavoastră și acționează ca un baton dentar, curățând și îndepărtând mâncarea de pe dinții lor. Unii medici veterinari recomandă înghețarea morcovilor și oferirea lor pentru ameliorarea durerii dinților.

„Cățelul dvs. se poate bucura atât de morcovi cruzi, cât și de morcovi fierți”, spune Richardson. „Sunt o sursă sănătoasă și săracă în calorii de fibre și vitamina A care constituie o gustare excelentă.”

Țelina

Nu numai că țelina este o gustare distractivă, crocantă și sănătoasă pentru câinele dumneavoastră, dar are o dublă funcție, ajutând la împrospătarea respirației câinelui.

Țelina este, de asemenea, excelentă ca gustare pentru câinii care trebuie să piardă câteva kilograme. Are un conținut ridicat de apă, este săracă în grăsimi și colesterol și este o sursă excelentă de fibre, vitaminele A, C și K, acid folic, potasiu și mangan.

Fasole verde

„Fasolea verde este o legumă excelentă cu puține calorii care reprezintă o gustare slabă excelentă pentru a vă ajuta să vă umpleți câinele fără a-l hrăni excesiv”, spune Richardson.

Fasolea verde este o sursă bună de proteine, fier, calciu și vitaminele B6, A, C și K. Fasolea este, de asemenea, o alternativă nutritivă la biscuiții pentru câini plini de grăsimi.

Mazărea

Mazărea este o sursă bună de proteine, fibre și vitaminele A, C și K, potrivit Dr. Nicole Savageau, D.V.M., medic veterinar la The Vets, o companie veterinară mobilă la nivel național.

„Ele sunt adesea folosite ca sursă de proteine pe bază de plante în alimentele pentru câini”, a scris Savageau într-un e-mail pentru Forbes Advisor.

Mazărea este plină de vitamine și minerale și este bogată în proteine și fibre. Mazărea proaspătă sau congelată este un adaos excelent la mesele zilnice ale câinelui dumneavoastră sau chiar ca gustare.

Spanacul

„Spanacul este o sursă excelentă de fier, fibre și vitaminele A, C și K”, spune Savageau.

Frunza verde conține, de asemenea, fier, antioxidanți, betacaroten și furaje grosiere, care sunt utile în stimularea tractului digestiv.

Cartofii dulci

„Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de vitamina A, care poate favoriza sănătatea pielii, a blănii și chiar ajută sistemul nervos și mușchii cățelului tău”, spune Richter. Ei au, de asemenea, o mulțime de potasiu și calciu.

Cartofii dulci sunt săraci în grăsimi și bogați în vitamina A, care este esențială în menținerea sănătății ochilor, mușchilor, nervilor și pielii, vitamina C, care susține sistemul imunitar al câinelui și vitamina B6 care ajută la reglarea zahărului din sânge și susține metabolismul.

Moduri de a vă hrăni câinele cu legume

Vitaminele și mineralele pot fi alterate prin gătirea anumitor legume, motiv pentru care legumele crude sunt adesea cele mai bune pentru câinele dumneavoastră, potrivit lui Smith.

„Modurile de a vă hrăni câinele cu legume sunt limitate doar de imaginația dumneavoastră”, spune Smith. „Unii oameni gătesc mese elaborate pentru câinii lor, alții pur și simplu gătesc la aburi sau scaldă câteva legume proaspete.”

Pentru a vă încuraja câinele să mănânce mai multe legume, Smith sugerează proprietarilor să amestece legume tocate în mâncarea obișnuită a câinelui lor.

Fondatoarea Super Snouts Pet Wellness și expertă în nutriția animalelor de companie, Christy Love, spune că își hrănește adesea câinele cu legume crude, precum morcovi și broccoli. De obicei, ea le spală și apoi le amestecă într-un robot de bucătărie.

„Legumele crude pot fi mai greu de digerat pentru câini, astfel încât, punându-le într-un procesor de alimente, ajută la descompunerea membranei legumei și permite câinelui să folosească toți nutrienții legumelor”, a scris Love într-un e-mail către Forbes Advisor.

Dr. Rebecca Greenstein, consilier medical veterinar pentru aplicația de servicii pentru animale de companie Rover și proprietar al Kleinburg Veterinary Hospital din Kleinburg, Ontario, recomandă, de asemenea, legumele la aburi pentru a ajuta la înmuierea lor pentru cățelul tău.

„Legumele fierte la abur, cum ar fi morcovii și cartofii dulci, ajută la înmuierea lor, facilitând tăierea lor în bucăți de mărimea unei mușcături și făcându-le mai ușor de mestecat și de înghițit în siguranță”, a scris Greenstein într-un e-mail către Forbes Advisor.

„De asemenea, stăpânii ar trebui să evite să adauge grăsimi, inclusiv ulei sau unt, sare sau condimente la legumele cu care își hrănesc câinii”, spune Richardson.

Ce legume sunt folosite în mâncarea pentru câini?

„Majoritatea companiilor comerciale de hrană pentru câini își concep alimentele cu un echilibru de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale”, spune Smith.

Acestea sunt cele mai comune legume găsite în mâncarea pentru câini:

  1. Sfecla roșie
  2. Broccoli
  3. Varza de Bruxelles
  4. Conopidă
  5. Morcovi
  6. Țelină
  7. Porumb
  8. Fasole verde
  9. Mazăre
  10. Spanac
  11. Cartofi dulci

Câte legume poate mânca un câine?

„Chiar și atunci când hrăniți câinele cu legume sănătoase, proprietarii ar trebui să se asigure că acestea nu reprezintă mai mult de 10% din aportul zilnic de hrană al câinelui”, spune Greenstein.

Asta înseamnă că 90% din dieta câinelui dvs. ar trebui să provină din hrana obișnuită, în timp ce 10% pot fi compuse din bunătăți sănătoase care includ fructe și legume.

„Hrănirea cu orice legumă în exces poate crea dezechilibre nutriționale accidentale, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea și funcționarea organismului câinelui dumneavoastră”, spune Greenstein.

Savageau adaugă că, deși legumele sunt un adaos excelent la dieta unui câine, ele nu ar trebui să fie sursa principală de nutriție.

„Câinii sunt carnivori și au nevoie de proteine animale ca parte a unei diete echilibrate, împreună cu grăsimi și carbohidrați”, spune ea.

Richter notează că prea multe legume cu cantități mari de fibre pot duce, de asemenea, potențial la probleme de stomac sau diaree.

„Unii câini nu se descurcă bine cu (legume) crude și s-ar putea să vedeți bucăți de morcovi, etc. în scaunul lor”, spune Richter. „În aceste cazuri, (legumele) trebuie gătite și/sau tocate mărunt pentru a îmbunătăți digestia.”

„Deoarece legumele tind să fie mai dense și mai bogate în fibre, câinii sunt sătui mai repede și îi pot determina să mănânce mai puțin din alte alimente”, spune Smith.

Smith spune că fibrele pot provoca creșterea volumului și frecvenței scaunelor, precum și următoarele simptome:

  1. Dureri de stomac și gaze
  2.  Balonare
  3. Vărsături
  4. Diaree
  5. Letargie
  6. Febră

În cazul în care câinele dumneavoastră are afecțiuni medicale subiacente sau este hrănit cu o dietă prescrisă, este întotdeauna mai sigur să contactați medicul veterinar înainte de a adăuga legume în dieta sa.

Ce legume nu sunt bune pentru câini?

Nu toate legumele sunt sigure pentru a vă hrăni câinele. Următoarele legume nu ar trebui să fie date câinelui dvs:

  1. Ceapa: Ceapa conține un compus toxic cunoscut sub numele de N-propil disulfură, care provoacă o degradare a globulelor roșii la câini și poate duce la anemie.
  2. Usturoi: Usturoiul, ca și ceapa, face parte din specia de plante allium și este foarte toxic pentru câini. Acesta poate provoca tulburări de stomac și poate deteriora celulele sanguine.
  3. Ciuperci sălbatice: Este aproape imposibil pentru o persoană obișnuită să diferențieze ciupercile sălbatice sigure de cele otrăvitoare. Evitați să îi dați câinelui să mănânce ciuperci sălbatice care cresc în zone împădurite sau umede, deoarece acestea pot conține toxine dăunătoare care pot fi mortale pentru câini.
  4. Arpagic: La fel ca în cazul cepei, și arpagicul poate fi foarte dăunător pentru celulele roșii din sânge ale câinelui dumneavoastră. Dacă se consumă prea mult, ar putea provoca ruperea globulelor roșii, ducând la anemie.
  5. Porumb pe știulete: Porumbul pe știuleți este extrem de periculos pentru câinele dumneavoastră, deoarece știuleții nu sunt digerabili și vor provoca o blocare a intestinelor.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *