Ce obligații au proprietarii câinilor din rase considerate agresive. Amenzile sunt între 500 și 1.500 de lei

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Obligațiile legale pentru proprietarii câinilor agresivi. Legea în Romania este foarte clară cu privire la rasele considerate a fi periculoase. Acestea din urmă sunt împărțite în două categorii:

  • categoria I: Pit Bull, Boebull, Bandog și metișii acestora
  • categoria II: Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rotweiller, Dog Argentinian, Mastino Napoletano, Fila Braziliero, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Coro și metișii acestora.

Cine poate deține câini agresivi

Cei care își doresc una din rasele de mai sus trebuie să îndeplinească niște criterii. Astfel, trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să nu fi fost condamnați anterior pentru săvârșirea unei infracțiuni contra unei persoane.

Înscrierea la Asociația Chinologică Română, obligatorie

Proprietarii sunt obligați să înregistreze câinele la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, şi să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau “Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm.

Câinele trebuie declarat la Poliție

De asemenea, proprietarii de câini periculoși sau agresivi sunt obligaţi să depună la sediul Poliţiei din raza unde locuiesc o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română şi o declaraţie pe propria răspundere.

Asigurarea de răspundere civilă, obligatorie

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2002 îi obligă pe toți deținătorii de câini de luptă și de atac să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceștia. Nerespectarea acestei prevederi este contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei.

Restricții pentru rasele periculoase

Accesul câinilor din rasele considerate periculoase este interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice. De asemenea, în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea trebuie să poarte botniţă şi să fie ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *