Se iau măsuri pentru controlul populației de pisici în România. Un ONG care se ocupă de sterilizarea felinelor cere Colegiului Medicilor Veterinari să introducă posibilitatea de microcipare, ca să fie identificate mai ușor și redate proprietarilor în caz de pierdere.
Ce este un microcip pentru pisici
Un microcip este un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, care este implantat sub pielea animalului cu ajutorul unei seringi. Microcipul are un cod unic pe care veterinarul îl poate citi doar cu ajutorul unui scanner special. În microcip sunt stocate datele personale ale proprietarului și datele medicale ale animalului.
În Marea Britanie, microciparea pisicilor cu proprietar este obligatorie din iunie, anul acesta. Recent, și în Frankfurt, Germania, au fost introduse reglementări similare pentru pisicile lăsate în aer liber, care au cel puțin cinci luni.
În România nu există legislație pentru pisici. Microciparea este obligatorie, începând cu 2014, doar pentru câini.
„Dacă la câine poți găsi proprietarul, la pisică nu se poate. Poți să o pui pe internet și să aștepți să îți răspundă cineva, dar nu toată lumea are rețele de socializare și șansele pisicii să fie reunite cu familia ei scad considerabil. Asociația TNR a solicitat, în repetate rânduri, Colegiului Medicilor Veterinari să introducă posibilitatea microcipării pisicilor. Nu e obligatoriu, dar să existe acestă opțiune. Colegiul se ocupă de registrul animalelor cu proprietar. Acest registru poate fi accesat online, este făcut să includă și pisica, așteptăm doar să dea undă verde pentru ca datele pisicilor să poată fi introduse”, spune Geanina Petrea, președinta Asociației TNR Capturare Sterilizare Eliberare.
De ce este necesară microciparea pisicilor
Asociaţia Europeană a producătorilor de mâncare pentru animale de companie estimează că în România sunt 4,4 milioane de pisici. Și la noi, ca și în toată Uniunea Europeană, pisica este cel mai popular animal de companie.
„Pisica fată de trei ori pe an, în medie cinci pui, din care doi sau trei sunt femele și au prima gestație la șapte luni. Numărul lor este în continuă creștere, nu cred că poate avea cineva date exacte și cred că, în realitate, numărul lor este mai mare decât cel estimat. E greu de numărat pisicile de pe stradă, iar pentru cele cu proprietar nu există obligativitate a declarării.
Considerăm că este spre binele tuturor ca pisicile să fie microcipate. Dacă o pisică se pierde și proprietarul găsește una care seamănă, nu va ști cu certitudine că este a lui. Pe stradă, felinele nu au acces la hrană, slăbesc și își schimbă fizionomia, nici proprietarul nu își va mai recunoaște animalul”, completează Geanina Petrea.
Mulți proprietari aleg să graveze pe zgardă sau pe un medalion toate datele de contact ale felinei, însă acestea se pot pierde sau pot fi scoase de la gât, în timp ce microcipul rămâne sub piele.