Cum să ai grijă de un cal în vârstă. Ce nevoi are animalul pe măsură ce îmbătrânește

Asemenea omului, un cal în vârstă are nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește sănătatea Sursă Foto: pexels.com

Asemenea omului, un cal în vârstă are nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește sănătatea, pe măsură ce îmbătrânește. Există câțiva factori importanți pe care trebuie să îi ai în vedere când calul tău îmbătrânește, potrivit Petmd.com.

Pe la vârsta de 15-18 ani, calul tău poate începe să treacă prin schimbări de sănătate precum: modificări ale tractului digestiv, slăbirea oaselor, mușchilor și articulațiilor, slăbirea sistemului imunitar, modificări ale sistemului respirator, schimbări ale sistemului reproducător, modificări ale sistemului cardiovascular, modificări ale sistemului nervos și modificări ale sistemului endocrin. Pentru că întreg organismul calului devine din ce în ce mai slăbit, el are nevoie de un tratament aparte.

Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea calului în vârstă.

Sfaturi pentru îngrijirea calului senior

Îngrijirea calului tău senior necesită acordarea unei atenții sporite nivelului său de confort, precum și îmbunătățirea stilului de viață pentru a-l menține în formă maximă.

Ai grijă să fie activ!

Exercițiile ușoare sau plimbările zilnice pot ajuta la menținerea sănătății și confortului unui cal pe măsură ce îmbătrânește. În cazul în care calul tău în vârstă este încă antrenat în mod regulat, este important să nu uiți să îi mărești treptat volumul de muncă după o perioadă în care nu a mai fost antrenat.

Potrivește-i șaua

Este important să verifici ca șaua să stea bine, pentru ca animalul să nu facă răni pe spate. Fiind mai bătrân, este și mai sensibil!

Cum să ai grijă de un cal în vârstă. Ce nevoi are animalul pe măsură ce îmbătrânește
Sursă foto: Pexels.com

Asigură-te că are o greutate potrivită

Greutatea în plus a calului în vârstă îi poate afecta articulațiile, crescând șansele de artrită și șchiopătare. Monitorizează-i permanent greutatea.

Îngrijește-i copitele

Potcovitul constant ajută calul să aibă un echilibru bun și să-și distribuie uniform greutatea pe picioare, astfel încât să nu le suprasolicite.

Examene fizice de rutină

Este important să fii mereu cu un pas înainte când vine vorba de îngrijirea calului tău senior. Detectarea precoce a problemelor prin examinări fizice anuale sau bianuale este extrem de importantă pentru menținerea sănătății calului.

O examinare ar trebui să includă:

  • ascultarea inimii, a plămânilor și a tractului digestiv;
  • examinarea dinților;
  • măsurarea greutății corporale;
  • stabilirea unui plan de vaccinare;
  • analize de sânge și analize de fecale.

Vaccinări de rutină și deparazitare

Sistemul imunitar al unui cal în vârstă va fi mai slab, făcându-l mai predispus la boli și paraziți. Este esențial să-l vaccinezi și să-l deparazitezi anual. Discută cu medicul veterinar despre cel mai bun plan de vaccinare și deparazitare la examinarea de rutină a calului.

Hrană pentru cai în vârstă

Este foarte important să-i oferi calului senior o dietă de înaltă calitate pe măsură ce îmbătrânește. Companiile producătoare de mâncare pentru cai au și diete „pentru seniori” care sunt furaje granulate, ușor de mestecat și digerat și care îi dau animalului multă energie. Caii mai în vârstă pot avea nevoie de suplimente nutritive.

Îmbătrânirea nu este un motiv pentru retragerea calului de la activitățile obișnuite, dacă el este încă în putere. Cu vizite constante la veterinar, vaccin, deparazitări, hrană potrivită și grijă din partea stăpânului, calul poate avea o viață îndelungată și activă. Durata medie de viață a unui cal este de 25-30 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă Foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *