Te întrebi cum va reacționa câinele tău când îi vei face cunoștință cu noua ta pisică? Deși mulți câini și pisici se bucură de compania celuilalt, poate dura un timp până când animalele tale se vor simți confortabil împreună. Urmând acești pași, vei ajuta la o introducere mai ușoară și mai lină pentru ambii prieteni blănoși.
Oferă-le locuri separate
Imaginează-ți că intri într-o zi în casa ta și ți se spune că un străin va locui de acum cu tine. Probabil că te-ai simți confuz, suspicios sau supărat. Exact așa se simt animalele tale când aduci acasă un patruped nou.
Nu este o idee bună să îți prezinți imediat pisica câinelui tău față în față. Un proces gradual de cunoaștere face ambele animale să se adapteze mai ușor. Este bine ca, în primele zile, să ții câinele și pisica în camere sau părți separate ale casei tale, notează uptownvethospital.org.
Asigură-te că acele spații includ uși care se închid bine. Deși animalele nu se pot vedea, vor fi conștiente de prezența și mirosurile celuilalt, ceea ce va ajuta la facilitarea procesului de cunoaștere.
Organizează un schimb de mirosuri
Câinii și pisicile își folosesc simțul mirosului pentru a naviga în lume. Mirosurile ajută animalele să stabilească teritorii și să identifice alte animale. Schimbul de mirosuri este o modalitate simplă de a familiariza câinele și pisica între ele.
Permite câinelui să miroasă perna sau o lavetă pe care ai frecat-o pe corpul pisicii. Repetă procesul și oferă obiecte cu mirosul câinelui pentru pisica ta. Rotește ocazional spațiile în care stau.
Fă-le cunoștință
Odată ce animalele tale au recunoscut mirosurile celuilalt, este timpul să se întâlnească față în față. Pune câinele și pisica în lese sau hamuri în timpul acestei întâlniri. Ține-le de o parte a unei bariere, cum ar fi un gard pentru animale sau o ușă de plasă. Dacă unul dintre animale devine agresiv, vei putea să le separi rapid.
Dacă animalele tale par confortabile cu prima interacțiune, treci la următorul pas mai târziu în acea zi. De data aceasta, fă-le cunoștință fără bariere, dar ține-le tot în lese sau hamuri, concentrându-ți atenția asupra câinelui. Astfel, animalele vor putea să se observe reciproc fără a declanșa agresivitatea. Dacă pisica și câinele reacționează calm, răsplătește-le cu recompense.
Fă această introducere cât mai relaxată, cerând unui prieten sau unui membru al familiei să se joace cu pisica ta. Permite-le suficient timp pentru întâlniri în următoarele zile. În timpul procesului de cunoaștere, asigură-te că pisica are un loc sigur în care să se poată retrage, cum ar fi un colț al camerei, vârful unei biblioteci sau un alt loc înalt, dacă este necesar.
Fii atent la semne
Corpurile rigide, urletul sau torsul, urechile aplatizate, coada care se mișcă rapid sau pupilele dilatate pot semnala că animalul tău se simte amenințat și ar putea reacționa agresiv. La pisici, blana zbârlită este un semn clar că este momentul să te retragi și să încerci din nou mai târziu.
O reacție negativă nu înseamnă că pisica și câinele nu pot coexista. Amintește-ți că procesul de cunoaștere durează. O experiență negativă nu înseamnă că fiecare întâlnire între cele două animale va fi tensionată. Pe măsură ce animalele petrec mai mult timp împreună, ele vor învăța să tolereze prezența celuilalt și s-ar putea să devină, în cele din urmă, cei mai buni prieteni.
Pune animalele împreună
Odată ce câinele și pisica sunt confortabile petrecând timp împreună în aceeași cameră, lasă-le să se miroasă reciproc. Deși acum vor recunoaște mirosurile celuilalt, mirositul oferă informații suplimentare de care animalele tale au nevoie pentru a se simți confortabile.
Când ajungi în această fază, poți crește treptat timpul pe care câinele și pisica îl petrec împreună. Îndepărtează lesa și hamurile atunci când nu mai arată semne de frică sau agresivitate.
După ce îndepărtezi lesa și hamurile, pornește ocazional o cameră video și observă cum reacționează animalele atunci când sunt lăsate singure. Este bine să rămâi în apropiere pentru a interveni în caz de probleme.
Consultă un expert
Majoritatea câinilor și pisicilor se obișnuiesc unul cu celălalt în câteva zile sau săptămâni. Dacă animalele tale nu se înțeleg nici după câteva săptămâni, contactează veterinarul. Acesta îți poate face sugestii sau te poate pune în legătură cu un specialist comportamental care să lucreze cu tine și cu animalele tale.
Excelent articol ! Am avut norocul sa adopt un pisoi si o catelusa care aveau fiecare cate doua luni de viata,astfel au crescut impreuna…ca doi frati…