Pentru chiriașii cu animale de companie nu este deloc simplu să găsească un proprietar care să accepte membrii familiei lor blănoși, cu patru picioare. Cu toții am văzut postări virale despre apartamente care ar fi fost închiriate și distruse de „animale de companie”. Pe diferite grupuri de Facebook au început să apară anunțuri pet-friendly, cum a fost și postarea Anei Nasta, destinată exclusiv persoanelor care au animale de companie.
Ana Nasta este avocat. Are un cățel și o pisică, iar iubirea ei față de animale este una nemărginită. Ana s-a născut în Cluj, iar de câțiva ani locuiește în București. În puținul timp liber care-i rămâne, Ana este voluntar la Adăpostul Speranța, salvează, sprijină și luptă la susținerea tuturor sufletelor necuvântătoare.
Ana a acordat un interviu pentru PetsCats.ro:
Reporter: De ce ați ales să închiriați apartamentul, citez: „doar pentru persoanele care dețin un animal de companie”?
Ana Nasta: Încă din copilărie am iubit animalele. Am observat că, în București și nu numai, există această problemă: chiriașii nu au voie să țină în apartament animale de companie. Mi-am promis că, atunci când îmi voi cumpăra un imobil și mă voi muta, voi dori să am în casă doar persoane care au animale de companie. Consider că aceste persoane sunt mult mai bune, mai empatice și au o înțelegere mult mai profundă față de toate animalele de companie.
Reporter: În apartamentul dat spre închiriere aveți spații special amenajate pentru animăluțe?
Ana Nasta: Da, apartamentul s-a închiriat deja. Au fost multe solicitări. L-am pregătit pentru viitorii chiriași, am făcut o ușiță între cameră și balcon, iar pe balcon există un spațiu special pentru animăluțe. Acum locuiește o pisicuță împreună cu familia sa.
Reporter: De unde pasiunea de a salva și de a sprijini animalele?
Ana Nasta: Eu sunt avocat de profesie. Mereu vin în sprijinul animalelor fără adăpost și în susținerea acestora. De altfel, avem mai multe contracte de asistență juridică pro bono, prin care formulăm plângeri penale împotriva persoanelor care săvârșesc diverse violențe asupra animalelor, abandon sau acțiuni lipsite total de empatie față de acestea. Pe lângă toate activitățile juridice, mai ales că mă ocup de dosarele de pensii, sunt și voluntar la adăposturi și îi ajut cum pot. Lunar, fac sponsorizări către diverse asociații; Mariuța și Speranța sunt pe lista mea de sponsorizări. Nu am contracte pro bono cu persoane fizice, ci doar cu asociații care se ocupă de animale. Aici îmi aduc cel mai bine aportul, deoarece cred că oamenii vor găsi tot timpul resursele necesare pentru a se ajuta singuri, spre deosebire de animăluțe.
Reporter: Care a fost cel mai dificil caz la care ați lucrat privind animalele de companie?
Ana Nasta: Cel mai grav caz a fost la începutul anului trecut, în București, care nu este finalizat. Un cățel a fost furat din locuința proprietarilor, cățel care după câteva zile a fost găsit inconștient și abuzat sexual. Un vecin, cunoscut cu probleme psihice… tocmai asta este frustrant, că, având aceste probleme psihice, nu va răspunde din punct de vedere penal. Câinele este foarte afectat, a refuzat să mai mănânce și să mai interacționeze cu proprietarii. Acesta este un caz greu, din punctul meu de vedere. Mai sunt și cazurile de abandon, care sunt cele mai frecvente, dar să zicem să nu au un impact emoțional atât de mare.
La Asociația Mariuța sunt sesizate multe plângeri penale, de care mă ocup. Recent, mi-a fost sesizat faptul că într-un șanț se afla un cal care era bătut. S-a deplasat poliția la fața locului, au privit și au plecat. Nu li s-a acordat dreptul celor de la Asociația Mariuța, cu un ordin de plasare a acelui animal în adăpost. Ni s-a spus că este necesară intervenția pompierilor. După nenumărate telefoane pe la IPJ Dolj am reușit până la urmă să trimit un echipaj de poliție, să îi mobilizez pe cei de la Protecția Animalele Dolj, care se pare că nu acorda interes prea mare animăluțelor.
Reporter: Ce mesaj aveți pentru cititorii și iubitorii de animale?
Ana Nasta: Iubirea față de animale nu are cum să fie măsurată. Satisfacția și împlinirea pe care o simți – practic, nu aștepți nimic. Atunci când ajuți un om, din firea umană, aștepți ceva la schimb, însă aici pur și simplu oferi cu cel mai mare drag și nu ai ce să ceri în schimb; te mulțumești doar cu faptul că ai putut schimba viața unui câine, unei pisici și ai oferit, practic, o șansă la viață. Asta mă conduce pe mine în această activitate.
La anunțul privind închirierea apartamentului doar persoanelor care au animale de companie, internauții nu au ezitat să comenteze. „În bucătărie gătești, mai curge apa. Daca e pet friendly, de obicei bolul cățelului de apa stă în bucătărie, iar atunci când bea apa îi mai cade din bot (eu asta pățesc) sau chiar se răstoarnă. Am stat la un moment dat în chirie, cu parchet în bucătărie, pai după 6 luni era umflat, răsuflat. Și, ghici cine pierde garanția, chiriașul, bineînțeles!’’, a comentat un internaut la postarea Anei Nasta.
Reporter: Exista alte clauze în contractul de închiriere privind pierderea garanției pentru chiriașii cu animalele de companie?
Ana Nasta: Contractul este definit ca legea părților, deci se poate insera o clauză. De exemplu, în unele contracte de închiriere, unii proprietari introduc clauza „interzicerii animalelor de companie în locuință”. Apartamentul trebuie menținut la starea în care a fost închiriat. Orice prejudicii care nu țin de normala folosire a bunului vor fi reparate din garanție. Tocmai din această perspectivă se întocmește proces-verbal de predare primire cu planșe fotografice, care atestă starea bunului închiriat.
Cele mai frecvente bunuri deteriorate, în cazul pisicilor, sunt perdelele și draperiile, care, în mod clar, vor fi suportate din garanție.