Efectele devastatoare ale inundațiilor din Vaslui și Galați: mii de animale moarte, oameni care speră să-și continue viața în containere / În tot acest peisaj post-apocaliptic, Costică Frigider își păstrează optimismul: trece el și peste viitura asta

inundatii

La mijlocul lunii septembrie, mai multe localități din județele Vaslui și Galați au fost măturate de ape. Un număr de 3.203 animale, 14.066 păsări și 291 de familii de albine au murit în zonele afectate de inundații, până la data de 19 septembrie 2024, a precizat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat.

Din numărul total de animale moarte, 75 sunt vaci, 27 cai, 1.888 oi, 364 capre și 564 porci. Suplimentar, au mai fost raportați 159 de câini și 128 de iepuri.

Pets&Cats a vizitat satele Slobozia Conachi și Pechea din județul Galați și a ajutat la împărțirea hranei oferite de Maxi Pet și Asociația Sache Vet, împreună cu Asociația Help Labus, pentru câinii și pisicile care au scăpat.

Fără cizme de cauciuc era imposibil să ajungi în anumite zone; mâlul care a intrat în casele oamenilor măsura încă zeci de centimetri. Unele case au fost complet măturate. Un cățel plin de noroi, la 10 zile de la viitură, dă fericit din coadă. El a scăpat împreună cu cele patru pisici ale familiei și ceilalți doi căței. Oamenii au sărit în ajutorul lor și i-au urcat în pod. Femeia, cărei i-au venit în ajutor copiii veniți de la București, ne întreabă dacă poate spăla cățeii cu șampon de oameni, doar, doar o să-i elibereze de noroi.

La casa de alături, tot bucurie este; cei trei câini au scăpat, la fel și pisicile. Oamenii și-au pierdut însă foarte multe păsări, iar gospodăria e distrusă complet. Help Labus le oferă și o cușcă, deoarece cea de dinainte s-a făcut praf. Doi saci de mâncare pentru animale și o cușcă îi mai fac pe bătrânei să zâmbească.

Mai jos, la vale, unele case au fost aproape distruse. Un om ne povestește cu lacrimi în ochi toată nenorocirea de la miezul nopții: „Au început să sune sirenele în sat, să bată clopotele la biserică, a sunat telefonul cu Ro-Alert, mi-am zis «Doamne Ajută să mai am timp». M-am dat jos din pat, am luat pe mine ce am putut și am luat-o la fugă la deal. De frică, n-am simțit nici cât de rece era apa, dacă o simțeam, făceam stop imediat.”

Citește și: Zeci de ONG-uri cer interzicerea ținerii câinilor în lanț / Ciclonul Ashley, care va intra și în România, ar putea provoca distrugeri

Omul și-a dezlegat câinii când a fugit, iar patrupedele s-au luat după el. Acum, a dus cățeii la casa mamei sale, dar acolo, unde locuia cu fratele său, nu mai e loc de locuit. Se întreabă dacă o să i se dea statul un container, ca să treacă iarna. L-ar vrea chiar la el în curte. Ia mâncarea pentru câini cu mâinile tremurându-i și se uită la carpeta de pe perete cu Isus, cu un strop de speranță. Fie ce o fi…

Vis-a-vis de cimitir, trăiește o familie mare iubitoare de animale. Oamenii au în curte 32 de câini și 40 de pisici. Sunt fericiți că au scăpat cu toții. Au primit și ajutor de la mai multe organizații. Pe o anexă stă un cățel care ne salută prietenește, cu niște lătrături simpatice. S-a urcat acolo când a venit apa și nu mai vrea să coboare nici în ruptul capului. Oamenii se urcă acum pe scară să ajungă la el cu bolul de mâncare și apă.

Pisicile au scăpat și ele cu bine; au intrat în casă la momentul potrivit, ne povestește femeia, mulțumită că a mai primit niște saci cu mâncare.

„N-am fost în niciun concediu în viața mea, am muncit ca să le dau copiilor de mâncare, să avem ce pune pe masă, să avem o casă frumoasă, și s-a dus totul.”

În sat, mai jos, unde a fost rău de tot, o bătrână se mai miră și acum cum i-a scăpat cățelul; s-a ținut în dinți de un acoperiș, o noapte întreagă. Femeia e supărată rău că nu își mai găsește o pisică; o tot caută de 10 zile, dar n-a mai dat de ea. Găinile s-au dus toate. Alea care au scăpat inițial, după ce a trecut viitura au sărit jos, doar că s-au înnămolit și acolo au rămas. „Ce moarte cruntă au avut!”, oftează femeia.

La câteva case mai încolo, într-o gospodărie care a fost frumoasă și îngrijită înainte de viitură, găsim o femeie de aproape 50 de ani, stoarsă de putere. „N-am fost în niciun concediu în viața mea, am muncit ca să le dau copiilor de mâncare, să avem ce pune pe masă, să avem o casă frumoasă, și s-a dus totul. De aici înainte, o lingură, o farfurie și o haină să pun pe mine îmi ajung”, zice cu tristețe. Un porc i-a murit, altul a scăpat. Avea și cinci capre; i le-a luat apa. Calul a murit și el înecat. Cei trei câini ai casei s-au salvat, au scăpat și pisicile. „Dacă se întâmplă ceva cu cei doi căței mai mici, mă omoară fata cea mare, care e plecată la oraș.” Unul dintre câini s-a urcat și el pe o anexă și nu mai vrea să coboare de acolo.

Nea Costica Frigider este, însă, personajul satului. Gospodărie mare, zeci de hectare de teren luate în arendă și a venit nenorocirea. Ne arată cu năduf grâul pe care îl cumpărase să însămânțeze terenul; 30.000 de lei s-au dus pe apa sâmbetei dintr-un foc. E fericit însă că i-a scăpat porcul de 200 de kilograme. „Tare deștept a fost, s-a ținut ridicat cu capul afară din apă peste 12 ore”, ne povestește mândru omul. Are și el trei căței frumoși și vreo șapte pisicuțe.

Nea Costică Frigider

Recunoaște că trebuie să le sterilizeze, dar nu acum. În spatele casei, pe mai mult de un hectar, avea omul varză. Praf s-a făcut totul; dacă intri în noroi, e greu să mai ieși de acolo. O capră moartă a rămas în nămol; n-a putut ajunge la ea. Mai, mai îi dau lacrimile când se gândește câte animale au murit.

Costica Frigider se laudă că a fost al treilea om din sat care a terminat liceul, dar și primul cu mașină mică. Omul e optimist: trece el și peste viitura asta. Nu știe însă cum va fi următoarea.

Sursa foto: Pets&Cats

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *