Este bine să dăm oase cățeilor? Ce riscuri și beneficii implică introducerea oaselor în dieta patrupedului

Ștefania Voiculescu 9 decembrie 1 comentarii 2152 vizualizări
Oasele în dieta câinilor vin cu riscuri și beneficii Sursă Foto: pexels.com

Câinele are voie sau nu să mănânce oase? Acesta este un subiect intens de dezbatere în rândul medicilor veterinari, al dresorilor și al stăpânilor de animale. Oasele în dieta câinelui vin și cu riscuri, dar și cu beneficii. Principalul risc la care sunt supuși cățeii care primesc oase este acela de perforare intestinală, potrivit petmd.com.

Riscurile și beneficiile introducerii oaselor în dieta câinelui

Pe scurt, riscurile la care sunt supuși cățeii când primesc oase sunt următoarele:

  • perforație intestinală;
  • perforarea laringelui și a faringelui;
  • ruperea dinților pe un os dur;
  • străpungerea limbii și a obrazului de așchii ascuțite.

De cealaltă parte, beneficiile aduse de oase în organismul cățeilor sunt:

  • protejarea dentiției;

Oasele curăță dinții cățeilor de tartru, de carii, de gingivită.

  • absorbție de calciu și de colagen;

Oasele vin cu un aport de calciu și colagen din măduvă și din cartilaje.

  • protejarea glandelor perianale.

În momentul în care un cățel mănâncă oase crude, fecalele sunt tari. Materia aceasta foarte tare stoarce în mod natural glandele perianale și atunci scade riscul de ocluzie a glandelor perianale, spune dresorul Petre Roman de la AWP Oradea într-un video explicativ publicat pe pagina de Facebook a ONG-ului.  

Oasele sunt sigure pentru câini? Crude sau gătite?

Dacă, după ce îți termini prânzul sau cina, te gândești că e sănătos să-i dai cățelului oasele rămase, medicii veterinari îți pot răspunde un categoric NU, când vine vorba de oase gătite.  

Oasele gătite se sparg cu ușurință în așchii ascuțite care pot fi periculoase când trec prin tractul gastrointestinal al cățelului. Așadar, medicii veterinari recomandă să nu dăm oase care au fost preparate termic cățelului, nici fierte, nici la cuptor, nici la grătar.

Oasele crude sunt, în general, mai sigure decât cele fierte, dar nu în totalitate. Dacă vrem să-i dăm câinelui un os pentru că mestecatul oferă stimulare mentală și poate ajuta la menținerea dinților curați, dr. Karen Becker a declarat pentru petmd.com că recomandă să alegem un os crud care este aproximativ de mărimea capului câinelui. Dimensiunea osului va reduce considerabil șansele ca acesta să se rupă, iar câinele să înghită o bucată care poate cauza probleme de sănătate.

Dar dr. Becker recomandă ca patrupezii să fie întotdeauna monitorizați când rod oase. De ce? Accesul necontrolat la oase, chiar și la oase crude, poate avea rezultate dezastruoase.

Exemple de căței care au avut probleme de sănătate după ce au consumat oase

Medicul a dat exemplul unui cățel de vânătoare care a fost prins de stăpânul lui în timp ce rodea oase de căprioară. Câinele care cântărea 34 de kilograme a devenit foarte letargic, a încercat fără succes să vomite și să elimine scaunul și era deshidratat.

De asemenea, un alt exemplu dat de medic a fost cel al unui câine care se străduia să elimine scaunul și era slăbit și deshidratat când a fost prezentat medicului veterinar. Despre acesta s-a aflat că obișnuia să roadă oasele din coșul de gunoi al vecinului.

În ambele cazuri, fragmentele de oase au făcut daune la nivelul colonului și al stomacului. Ambii câini au avut nevoie de patru zile în spital, anestezie și sedare, clisme repetate, fluide intravenoase, terapie, antibiotice și radiografii suplimentare. Dacă această abordare de tratament nu ar fi avut succes, ar fi fost necesară o intervenție chirurgicală majoră pentru a salva viața câinilor.

De asemenea, este important să recunoaștem că nici oasele mari „rotunde” nu sunt complet sigure. Roaderea acestor oase poate duce la dinți rupți, infecții ale rădăcinii dintelui, abcese și alte probleme de sănătate.

La întrebarea „Oasele sunt benefice din punct de vedere nutrițional?”, medicul Becker răspunde: „Atunci când un câine roade un os crud, aporturile nutritive vin din țesuturile moi atașate, cum ar fi carnea, cartilajul, grăsimea și țesutul conjunctiv. Oasele pot fi o sursă foarte bună de calciu și fosfor”.

Exemplul unui dresor care dă oase câinilor. Ce metodă are

Dresorul Petre Roman de la AWP Oradea spune că el le dă oase câinilor pe care îi îngrijește pentru că este de părere că beneficiile sunt mai mari decât riscurile. Dresorul atrage atenția că atât el, cât și veterinarii cu care dezbate această problemă susțin că, dacă tot dăm oase câinilor, acestea trebuie să fie crude și nu gătite.

Dresorul spune că oasele congelate vin cu mai puține riscuri și aceleași beneficii!

„Eu unul le dau congelate. Am un sistem în care atunci când învăț un cățel să mănânce oase timp de o lună folosesc târtițe de pui congelate. Fiind congelate învăț cățelușul că atunci când primește os el e nevoit să rașcheteze bucățele mici, să nu fie hapsân și să înghită bucăți mari. Încep cu 4-5 mese de târtițe de pui congelate, apoi cu 4-5 mese de gâturi de pui congelate, după aceea oase de porc, după aceea oase de vită.

Avem și momente în care le dăm spate de curcan congelat, dar după ce am avut aceste 3-4 luni în care am avut acest sistem de învățare a câinelui cu mâncatul oaselor, astfel să scădem pe cât se poate riscul de a avea probleme prin perforarea intestinelor”, a declarat Petre Roman de la AWP Oradea. 

Recomandarea esențială este să consultați un medic veterinar înainte să introduceți oasele în dieta câinelui! Oasele îi pot cauza probleme de sănătate cățelului!

Citește și: 10 alimente toxice pentru câini: nu-ți lăsa patrupedul să le guste! Strugurii se numără printre ele

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă Foto: pexels.com

Comentarii

  1. Citesc și mă minunez. Voi oare vreți să dați medicilor veterinari cât mai mulți pacienți??? Hai sa vă explic de ce e stupefiant ceeace ziceți: în primul rând NU se dă câinelui hrană congelată DE NICI UN FEL. Nici măcar carne macră nu se da congelată deoarece le cauzează același lucru pe care ți l-ar cauza ție, respectiv inflamații GRAVE ale gâtului. În ce privește oasele, sub nici o formă nu se dau oase de pui, iepure sau alte animale mici decât dacă și numai dacă au fost așa de bine fierte sub presiune încât se sfărâmă in mâna si nu există riscul de a se sparge in așchii. Oase de porc in nici o situatie, acestea se sparg in așchii si nu pot fi fierte până la a ajunge sfărâmicioase . Femurul de vită este osul ideal. Acesta trebuie sa fie de dimensiuni mari, dat crud și de preferat tăiat în două. Câinii vor face o adevărată pasiune din a extrage măduva din interiorul acestora, fără riscul de a se pomeni cu așchii ascuțite, întrucât acest os, în procesul rosului nu face așchii cu muchii ascuțite. Evident că oasele de ros sau cele fierte sub presiune până se sfărâmă, nu vor face parte din dieta zilnică din motivele pe care le-ați arătat și voi în articol, constipațiile putând avea efecte foarte grave. În concluzie: NU dați prietenilor blănoși oase care pot forma așchii și sub nici o formă hrană congelată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *