Gândacul rinocer este un animal de companie destul de popular. Există peste 300 de specii cunoscute, cele mai mari ajungând la lungimi de până la 17 cm, însă această dimensiune este rară printre exemplarele captive, transmite Exotic-pets.co.uk.
Masculii sunt cei care au coarnele mari caracteristice. Acestea sunt frecvent utilizate în disputele teritoriale cu alți masculi pentru locurile de împerechere sau pentru hrană. Femelele sunt de obicei mai mici decât masculii.
Corpul insectelor este de obicei de culoare neagră, maro, verde sau roșie, însă există și câteva excepții colorate.
Gândacii rinocer se găsesc în America Centrală, de Sud, Asia de Sud și Africa. Există, de asemenea, o specie întâlnită în Europa (Oryctes nasicornis).
Cum trebuie îngrijiți acești gândaci
Gândacii rinocer sunt animale nocturne și nu necesită echipament special de încălzire sau iluminare. Cu toate acestea, este recomandabil ca lumina naturală a zilei să pătrundă în camera în care sunt ținute animalele pentru a asigura o fotoperioadă naturală.
Temperaturile trebuie menținute în intervalul 20-25 °C pentru majoritatea speciilor. Covorașele termice nu ar trebui utilizate pentru gândacii rinocer, deoarece aceștia se îngroapă în mod natural în solul răcoros pentru a scăpa de căldură și, în al doilea rând, vor duce la deshidratarea substratului. Umiditatea trebuie menținută în jur de 70-80%, dar nu uitați că trebuie să păstrați un substrat umed, dar nu ud.
„Rinocerii” adulți pot fi adăpostiți în terarii adecvate din plastic sau sticlă, fie singuri, fie în perechi sau în grupuri organizate pe sexe diferite.
Atunci când vă gândiți la un terariu, amintiți-vă că trebuie să asigurați o adâncime a substratului de 20 cm sau mai mult și un amestec optim de substrat. Există materiale speciale în magazine. În terariu se pot adăuga elemente de mobilier cățărător, împreună cu mușchi viu.
Gândacii adulți se hrănesc în mod natural cu fructe și sevă de copac, însă în captivitate pot fi hrăniți doar cu jeleuri speciale pentru gândaci. Gândacii vor obține în continuare toți nutrienții necesari din jeleuri și au multe beneficii, inclusiv durata lor lungă de depozitare și faptul că nu atrag muștele de fructe.
În România, jeleurile se găsesc greu. În aceste condiții, gândacii pot fi hrăniți cu bucăți de măr, banană sau mango. Alți crescători le pun la dispoziție o bilă de vată înmuiată în sirop de arțar.