Generația Z remodelează locurile de muncă. Cer inclusiv beneficii pentru animalele lor de companie

tanara purcel Sursa foto: Pexels / Hayana Fernanda

Generația Z remodelează locul de muncă, cerând mai mult decât beneficiile tradiționale. Angajații mai tineri solicită zile de sănătate mintală, flexibilitate în munca de la distanță, asigurare juridică și pentru animale de companie, beneficii de călătorie, asistență pentru școlarizare și chiar acces la fonduri de urgență, transmite Forbes.

Schimbarea către beneficii flexibile reprezintă o provocare pentru generațiile mai în vârstă, care nu au avut acces la astfel de beneficii în aceeași etapă a carierei. Conform unui raport 2023 Workhuman iQ, flexibilitatea este un factor-cheie în satisfacția angajaților, lucrătorii de la distanță și cei hibrizi înregistrând niveluri mai ridicate de angajament.

Stigmatizarea lucrătorilor tineri ca fiind leneși sau îndreptățiți reflectă percepțiile din trecut asupra milenialilor, însă experți precum Daniel Pink resping această noțiune. În schimb, ei susțin că fiecare generație se confruntă cu critici din partea predecesorilor săi. Pe măsură ce oamenii trăiesc și muncesc mai mult, companiile trebuie să regândească structurile de carieră și să creeze noi roluri, cum ar fi antrenori de echipă sau mentori, pentru a se adapta dinamicii în evoluție a forței de muncă.

Ce beneficii vrea Generația Z. (Sursa: TFL Group)

Un raport GWI arată că Generația Z este mai predispusă să raporteze probleme de sănătate mintală și se așteaptă ca angajatorii să abordeze acest aspect. Pandemia a amplificat și mai mult aceste preocupări, aducând sănătatea mintală în prim-planul discuțiilor la locul de muncă. Angajații din Generația Z acordă, de asemenea, o importanță semnificativă beneficiilor, deși doar 24% le înțeleg pe deplin, subliniind o oportunitate pentru companii de a îmbunătăți comunicarea.

Mai mult, generația Z se așteaptă ca angajatorii să ofere beneficii legate de animalele de companie, precum acoperirea costurilor medicale cu acestea.

Pe măsură ce forța de muncă evoluează, se așteaptă un „tsunami al beneficiilor” până în 2025, companiile oferind pachete mai personalizate și inovatoare. Programele de wellness, instrumentele de planificare financiară și avantajele evenimentelor live devin esențiale pentru atragerea și păstrarea talentelor.

Cererea Generației Z pentru transparență și medii de lucru orientate către un scop anume modelează strategiile de resurse umane, subliniind faptul că, deși pot fi diferiți, ei nu sunt „generația fulg de nea” de care mulți se tem, ci mai degrabă o generație cu noi așteptări.

Sursa foto: Pexels / Hayana Fernanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *