Igiena este la fel de importantă la animalele de companie precum este și la oameni, iar, chiar dacă temperaturile au scăzut, aceasta nu trebuie neglijată. Câinele sau pisica pot acumula în blană nu doar praf sau murdărie de pe sol, ci și multe particule nocive din aer.
Recomandările medicilor veterinari privind frecvența spălării animalelor de companie diferă, de la câteva ori pe an până la o spălare pe lună. Există, însă, mai mulți factori de care trebuie ținut cont.
„Modul în care spălăm micul nostru prieten este la fel de important ca frecvența. Probabil recomandările pentru doar câteva spălări pe an au apărut deoarece mulți nu spală corect. Dar dacă facem totul așa cum trebuie, cum este sănătos pentru animal, ar fi chiar recomandat să le facem baie de mai multe ori pe an, chiar și în sezonul rece. De aceea eu le ofer toate informațiile celor care vin la cabinet, pentru a mă asigura că vor aplica apoi corect sfaturile. Celor care nu vor să-și spele singuri câinii, le oferim noi astfel de servicii, inclusiv tuns, înfrumusețare, deoarece observăm o cerere în creștere pe acest segment”, a declarat medicul veterinar Beatrice Ilea.
Frecvența spălărilor diferă în funcție de mai mulți factori, printre care vârsta câinelui, lungimea blănii, tipul firului de păr, dar și de murdărie. Câinii tineri sunt mult mai activi și în consecință se vor murdări mai des, în timp ce odată cu înaintarea în vârstă și cu scăderea nivelului de activitate blana lor va rămâne curată mai mult timp.
„Puii până în 8 săptămâni nu se spală deloc, ci doar se pot șterge cu anumite șervețele profesionale. După această vârstă pot începe spălările, dar și aici diferă. Pentru un câine cu blana scurtă, cum ar fi un Beagle, Jack Russel, Labrador, Teckel, o spălare o dată la 4-6 săptămâni ar fi suficientă. Iarna nu se schimbă nimic, dar trebuie avut mare grijă cu expunerea la temperaturile mai scăzute. Pentru un câine cu blana lungă, cum ar fi Pudel, Ciobănesc German, Lup Alb, Shih Tzu, cei de concurs, vorbim despre 6-8 săptămâni, însă iarna ceva mai rar, chiar la 2-3 luni deoarece sunt mai greu de uscat și riscul să răcească e mai ridicat. După fiecare spălare, câinele trebuie ținut la căldură, în interior și oricum noi recomandăm ca ei să fie tot timpul feriți de temperaturile foarte scăzute”, a spus Beatrice Ilea.
Spălările mai dese de atât și mai ales efectuate cu șampoane nepotrivite ar putea cauza probleme de piele animalelor. Pielea lor secretă un sebum cu rol de protecție, care nu trebuie îndepărtat prin aplicarea unor soluții ce pot fi nocive.
În cazul pisicilor, numărul spălărilor e mult mai redus, deoarece ele sunt în general mai curate, se spală singure. Dar specialiștii recomandă și în cazul lor o baie cel puțin o dată la 3 luni pentru că și blana lor se poate încâlci, iar dacă pielea a secretat mult sebum și a trecut prea mult timp de la ultima spălare, animăluțul poate fi afectat. Este important să fie periate și eliminată blana în exces.
Medicul Beatrice Ilea spune că în cazul pisicilor fără blană, cum este Sphynx, „acestea au nevoie de o toaletare diferită deoarece sebumul poate fi în exces și pot apărea probleme ale pielii. Ele au nevoie de o hidratare, date cu o cremă specială după îmbăiere. Acestea pot fi spălate chiar și la două săptămâni.”
Cum se spală corect animalul de companie
„Este important să acordăm atenția cuvenită, să nu grăbim câinele, să nu fie o experiență traumatizantă, mai ales la primele sale băi. Mai întâi trebuie periat, descâlcită blana și scoase ghemotoacele, dacă este cazul. Pentru câini cu blană mai lungă, se poate folosi și un balsam alături de șampon pentru a descâlci mai ușor și a elimina excesul de blană. Se umezește complet blana, se aplică șamponul uniform, se masează bine, ceea ce îl va ajuta și să se relaxeze. Apoi se clătește bine, să nu rămână șampon pe piele. Mare atenție ca în tot acest proces să fie evitate zonele ochilor și urechilor. Dacă animalul are o condiție specială de sănătate, este posibil să fie necesare anumite tipuri de șampoane, recomandate de medicul veterinar. Poate fi uscat cu un prosop, dar și cu un uscător profesional, însă fără a folosi temperaturi mari care să-i afecteze pielea”, a explicat Beatrice Ilea.
Drept urmare este important ca înainte de a spăla câinele sau pisica, stăpânii lor țină cont de sfaturile medicilor, care le pot feri animăluțul de probleme ulterioare.
Dincolo de spălat, o igienă corectă presupune și alte lucruri, precum: tăiatul unghiilor, curățarea urechilor, asigurarea unei danturi curate și sănătoase, dar și controalele care se fac periodic.
Spălătoriile profesionale, alternativa la spălatul acasă
Pentru cei care vor să-și lase animăluțele pe mâinile profesioniștilor pentru a fi spălate, există o mulțime de opțiuni, de la cabinete veterinare care oferă și astfel de soluții și până la saloane specializate pe înfrumusețarea câinilor și pisicilor.
Există și posibilitatea de a spăla un animal de companie într-o spălătorie în regim self service, acolo unde stăpânii își spală singuri câinii. Au apărut tot mai multe centre de acest tip atât în București, cât și în alte orașe din țară.
„Avantajul oferit de o spălătorie self wash este că îți poți spăla animalul de companie rapid, fără programare în prealabil, la costuri competitive. Astfel, cei care obișnuiau să-și spele câinele acasă, pot evita haosul din propria baie și să meargă într-un astfel de spațiu specializat, cum este cel pe care îl avem în incinta Centrului Comercial Pallady. Oferim cele mai bune condiții, produse cosmetice de îngrijire canină de cea mai bună calitate, dar și o tehnologie nouă care să asigure spălarea câinilor în condiții optime de siguranță și igienă”, a declarat Marian Jianu, proprietar spălătorie self wash pentru câini.
Într-un astfel de centru este posibilă spălarea animalelor și în timpul sezonului rece, temperatura interioară fiind una optimă, iar apa încălzită.
„Aparatul este amplasat într-un container spațios care oferă un ambient plăcut pentru spălare și uscare. Se folosește apă încălzită la temperatura optimă recomandată de specialiști, aproape de 40 grade Celsius. Echipamentul este confecționat din inox și este format din două părți: o cuvă de spălare în care se pune câinele și un panou de comandă de pe care pot fi selectate programele de dezinfecție, șamponare, clătire, balsam și uscare”, a completat Jianu.
Indiferent de varianta preferată, este important ca cei care au câini și pisici acasă să acorde atenție igienei. Rolul acesteia nu este doar unul estetic, ci și esențial pentru menținerea sănătății câinilor și pisicilor din viețile noastre.