Industria hranei din insecte pentru animale de companie, sufocată de birocrația UE. Cât de sustenabilă este, de fapt?

Larve sub microscop Sursa foto: Freepik

Deși e promovată ca fiind mai sustenabilă și hipoalergenică, hrana pentru animale de companie pe bază de insecte se confruntă cu obstacole serioase în Uniunea Europeană. Producătorii spun că reglementările stricte și lipsa de sprijin real pun în pericol viitorul acestei industrii și al planetei, notează Politico.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

De la hrană pentru pești, la hrana pentru pisici și câini

Când au început să crească insecte, majoritatea producătorilor și-au propus să înlocuiască făina de pește — obținută din pești mici sau deșeuri din procesarea peștelui — folosită în hrana pentru pești de crescătorie. Făina de pește contribuie semnificativ la supraexploatarea oceanelor.

Deși în 2017 Comisia Europeană a aprobat utilizarea proteinelor din insecte în acvacultură, iar în 2022 pentru porci și păsări, făina de pește a rămas pe piață, la prețuri mici. Așa că mulți producători de insecte s-au reorientat către hrana pentru animale de companie — o piață de nișă, dar deschisă la produse „eco”.

„Dacă trebuia să concurăm doar pe piața de hrană pentru pești, eram deja în faliment,” spune Sébastien Crépieux, CEO Invers, o companie franceză care crește viermi de făină.

Hrana din insecte pentru animale: Mit sau soluție reală?

Deși promovată ca fiind mai sustenabilă și prietenoasă cu animalele alergice, hrana din insecte abia dacă atinge 0,5% din piață. Marile branduri precum Purina sau Acana nu s-au grăbit s-o adopte.

„Animalele o acceptă foarte bine, iar clienții preocupați de mediu încep s-o caute,” spune Crépieux. Cu toate astea, ONG-urile de mediu pun sub semnul întrebării cât de ecologică e, de fapt, această variantă.

„Creșterea insectelor consumă multă energie, mai ales în Europa, unde trebuie ținute la temperaturi și umiditate controlate,” afirmă Francis Maugère de la Eurogroup for Animals. În plus, nu există suficiente dovezi că hrana din insecte chiar este hipoalergenică.

De ce e greu să devină sustenabilă?

Un alt obstacol: UE interzice hrănirea insectelor cu resturi alimentare din bucătării, de teama transmiterii unor boli precum pesta porcină sau gripa aviară. Problema e că insectele nu transmit boli precum vaca nebună (BSE), motivul inițial al acestor restricții. Dacă deșeurile alimentare ar fi tratate corect — prin fermentare, uscare sau pasteurizare — riscurile ar fi aproape zero, spun cercetătorii.

„Ar fi cel mai bun mod de a închide cercul: hrănești insecte cu resturi, iar ele devin hrană pentru animale,” spune Cecilia Lalander, profesor la Universitatea din Uppsala.

Lupta cu economia liniară

În spatele acestei probleme stă și modelul economic actual, în care e mai ieftin să exploatezi resurse naturale decât să reciclezi sau să creezi un circuit sustenabil. Iar asta face ca hrana pe bază de insecte să fie inevitabil mai scumpă decât făina de pește sau soia.

„Tot ce e sustenabil pierde, fiindcă natura e, încă, gratuită,” concluzionează Crépieux.

Sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *