INTERVIU Aleksandras Bacevicius, analist Euromonitor International: Proprietarul european de câine sau pisică cheltuiește, în medie, aproximativ 208 euro anual cu animalul / Criza costului vieții a avut un impact redus asupra vânzărilor de petfood

caine cu familia lui la petshop

În ciuda dificultăților financiare și a inflației ridicate, proprietarii de câini și pisici din Europa cheltuiesc, în medie, 208 euro anual cu animalele lor de companie, ceea ce reprezintă o creștere de 12% față de anul precedent, spune, într-un interviu pus la dispoziția Pets&Cats, Aleksandras Bacevicius, analist la compania de cercetare a pieței Euromonitor International. Cresc, de asemenea, vânzările de alimente premium pentru animale.

Alte idei principale din interviu:

  • Crizele recente, precum războiul ruso-ucrainean sau creșterea prețului la energie, au avut un impact redus asupra vânzărilor de hrană pentru animale de companie. Proprietarii de animale sunt mai predispuși să își reducă propriile cheltuieli înainte de a opta să economisească pentru nevoile animalelor lor.
  • Industria hranei pentru animale de companie s-a dovedit a fi rezistentă la recesiune.
  • Producția de hrană pentru animale de companie a devenit din ce în ce mai localizată, astfel încât este mai puțin nevoie de importuri, reducându-se astfel costurile, precum și amprenta de carbon.
  • Proprietarii de animale de companie sunt, în medie, mai predispuși să cumpere produse durabile decât cei care nu dețin animale de companie.
  • În ceea ce privește hrana pentru câini, există deja o gamă de alimente proteice pe bază de insecte, însă aceasta rămâne relativ de nișă și se vinde în principal online.

Redăm interviul integral:

R: Care a fost situația industriei europene de hrană pentru animale de companie în 2023? Ce tendințe au dominat anul trecut?

Aleksandras Bacevicius: Potrivit firmei de analiză a datelor Euromonitor International, Europa ca regiune a reprezentat peste o treime (36%) din vânzările globale de produse pentru îngrijirea animalelor de companie în 2023. Orientarea către produse premium a continuat să fie una dintre principalele tendințe ale pieței, alimentele premium pentru câini și pisici înregistrând o creștere de 14% în 2023. Cu toate acestea, efectul crizei costului vieții asupra industriei nu este inexistent – unii proprietari de animale de companie s-au orientat către oferte mai ieftine de marcă privată, cotele de valoare ale mărcii private în hrana pentru câini și pisici crescând peste rata inflației, la 15% în 2023. În general, cheltuielile per animal de companie în Europa au continuat să crească în 2023 – proprietarul mediu de câine sau pisică cheltuiește aproximativ 208 euro anual, ceea ce reprezintă o creștere de 12% față de anul precedent. Volumul de hrană consumat de câini și pisici continuă, de asemenea, să crească, confirmând faptul că creșterea cheltuielilor nu este doar un efect al inflației, ci și o mai bună acoperire calorică.

Citește și: EXCLUSIV: Topul celor mai populare 18 branduri de hrană pentru animale de companie din România. Mars are două mărci în top trei, iar un private label de la Kaufland este aproape de podium

R: Cum au influențat pandemia Covid-19, criza energetică și, mai recent, criza costului vieții din Europa piața europeană a hranei pentru animale de companie?

Aleksandras Bacevicius: Criza costului vieții, alimentată de creșterea inflației și de creșterea prețurilor la alimente și energie cauzate de războiul din Ucraina, a avut un impact redus asupra vânzărilor de hrană pentru animale de companie. Din punct de vedere istoric, industria hranei pentru animale de companie s-a dovedit a fi rezistentă la recesiune – a înregistrat o creștere în perioadele anterioare de dificultăți economice, cum ar fi în timpul Marii Crize Financiare și al pandemiei Covid-19.

Acest lucru se datorează faptului că industria îngrijirii animalelor de companie are o elasticitate scăzută a cererii – proprietarii de animale de companie sunt mai predispuși să își reducă propriile cheltuieli înainte de a opta să economisească pentru nevoile animalelor lor de companie. Ca atare, piața de îngrijire a animalelor de companie din Europa a continuat să crească cu 12% în valoare în 2023. Volumul vânzărilor de produse de igienă și cosmetică pentru animale de companie, pe de altă parte, a înregistrat un declin marginal – acesta vine ca o pendulare de la anii de pandemie, când populația de animale de companie a cunoscut o creștere puternică, precum și, într-o mai mică măsură, criza costului vieții.

R: Companiile europene de hrană pentru animale de companie au luat măsuri pentru a se adapta la schimbările de pe piață și pentru a face față creșterii costurilor de producție?

Aleksandras Bacevicius: Principalele măsuri pe care le-au luat companiile producătoare de hrană pentru animale de companie ar fi reducerea dimensiunii ambalajelor, ceea ce se traduce prin faptul că consumatorii trebuie să cumpere mai des un ambalaj nou, generând venituri mai mari pentru proprietarul mărcii. În plus, producția de hrană pentru animale de companie a devenit din ce în ce mai localizată, astfel încât este mai puțin nevoie de importuri, reducându-se astfel costurile, precum și amprenta de carbon. Conform sondajului Euromonitor International privind stilul de viață al consumatorilor, proprietarii de animale de companie sunt, în medie, mai predispuși să cumpere produse durabile decât cei care nu dețin animale de companie.

R: Observați o schimbare în interesul consumatorilor față de produse noi, cum ar fi hrana organică, halal sau vegană pentru animale de companie?

Aleksandras Bacevicius: Sunt introduse o mulțime de produse noi care se concentrează, în principal, pe conținutul de proteine, pe calitatea proteinelor (carne de calitate umană). În ceea ce privește hrana pentru câini, există deja o gamă de alimente proteice pe bază de insecte, însă aceasta rămâne relativ de nișă și se vinde în principal online. Pisicile sunt carnivore, deci nu există astfel de produse pentru ele. În schimb, hrana pentru pisici se concentrează pe conținutul de umiditate (în afară de calitatea proteinelor). Atât pentru pisici, cât și pentru câini, mâncărurile au fost și sunt susceptibile de a fi categoria care înregistrează cele mai multe inovații și creșteri.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *