Un nou modul de studii cinematografice de la Universitatea din Exeter își propune să conteste reprezentarea greșită, de lungă durată, a măgarilor la Hollywood și în cultura populară, transmite The Telegraph.
Cursul „Scrublands, Sanctuary, Screens: Co-Creating Knowledges alongside Donkeys” susține că măgarii au fost portretizați pe nedrept ca fiind „încăpățânați”, „proști” și „indolenți”. Organizatorii consideră că această descriere este nedreaptă și încearcă să o corecteze printr-o abordare academică și practică.
Modulul, lansat în colaborare cu organizația Donkey Sanctuary, examinează reprezentările măgarilor în filme precum „Shrek”, „The Banshees of Inisherin” și „Jesus of Nazareth”, precum și în basme, povestiri religioase și documentare. Studenții vor interacționa direct cu măgarii la sanctuarul din Sidmouth, Devon, și vor crea jurnale video care vor fi prezentate Centrului Educațional al sanctuarului.
Academicienii care conduc cursul susțin că „încercarea mass-mediei contemporane de a reduce măgarii la un set de semnificații simbolice – încăpățânați, proști, indolenți – este profund nedreaptă”.
Dr. Fiona Handyside, co-director al modulului, a explicat că ideea a fost inspirată de reflecțiile lui Colin Farrell despre colaborarea cu măgarul Jenny în „The Banshees of Inisherin”.
„Nimeni nu a mai încercat acest tip de colaborare până acum – este o oportunitate extraordinară”, a spus Dr. Benedict Morrison, lector la Universitatea din Exeter, care a subliniat natura inovatoare a colaborării. El a adăugat că obiectivul este de a transforma perspectivele asupra măgarilor și a „animalelor mai mult decât umane”, făcându-le participanți activi, mai degrabă decât obiecte pasive de studiu.
Dr. Faith Burden, director general adjunct al Donkey Sanctuary, a lăudat potențialul cursului de a influența viitorii regizori, spunând: „Este fantastic să știm că o nouă generație de regizori va avea o înțelegere critică a legăturii dintre modul în care animalele sunt portretizate pe ecran și valorile pe care le acordăm acestora în viața reală.” Ea speră că studenții vor dezvolta o „apreciere pe tot parcursul vieții” pentru măgari, recunoscându-i drept „animale sensibile și inteligente”.