Mătreața la pisici: 5 cauze și schemă de tratament acasă. Când trebuie să mergi la medicul veterinar

sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

Mătreața la pisici apare, de obicei, din cauza unei producții inadecvate de ulei de către glandele sebacee ale animalului, ceea ce duce la un dezechilibru al pielii. Deși problema poate fi gestionată, este important să identifici cauza acestei afecțiuni. Există mai multe motive pentru care pisica ta a făcut mătreață, notează Purina.co.uk.

Ce provoacă mătreața la pisici?

Alimentație inadecvată

O alimentație sănătoasă este crucială pentru binele pisicii tale. Un meniu dezechilibrat, care nu conține suficienți acizi grași esențiali, poate duce la apariția mătreții. Asigură-te că hrana pe care o oferi pisicii tale este de bună calitate și are acizi grași Omega (pește), care ajută la îmbunătățirea sănătății pielii.

Îngrijire insuficientă sau excesivă

Pisicile sunt foarte curate, având obiceiul de a se îngriji singure. De aceea, nu au nevoie de băi frecvente, ca în cazul câinilor. Totuși, perierea excesivă afectează sănătatea pielii. Fii atent la schimbările de comportament al pisicii tale; dacă devine mai leneșă sau, dimpotrivă, se îngrijește excesiv, ar putea indica o problemă de sănătate.

Umiditate scăzută

Un mediu uscat sau o hidratare insuficientă contribuie la apariția mătreții. De asemenea, căldura din casă, iarna, poate deshidrata pielea, ceea ce favorizează cojile de mătreață.

Alergii sezoniere

La fel ca oamenii, o pisică poate suferi de alergii, cauzându-i disconfort și mătreață. Nu este exclus ca animalul tău de companie să fie sensibil la polenul de afară sau la hrană. Pentru a exclude eventuale cauze alergice, verifică ingredientele din meniul pisicii.

Infecții bacteriene, fungice sau paraziți

Mătreața pisicilor este o cauză și a infecțiilor sau paraziților, ceea ce ar putea indica o problemă mai gravă. Cel mai bine este să consulți medicului veterinar.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Cele mai frecvente simptome ale mătreții la pisici

Pe lângă mătreață, pisicile manifestă și alte simptome, cum ar fi căderea părului, mâncărimi sau iritații ale pielii. Dacă observi că pisica ta se îngrijește mai mult decât de obicei, obiceiul ei poate indica o problemă medicală serioasă, ce necesită atenție. În general, atunci când felina nu mai este jucăușă și pare nefericită, du-o la un specialist.

Tratament eficient pentru mătreața pisicii

O alimentație echilibrată, bogată în acizi grași Omega-3, ameliorează mătreața pisicii. Dacă nu dispare, dă-i și hrană umedă, mai ales atunci când felina ta nu bea suficientă apă. De asemenea, atenție și la rutina de îngrijire: periajul la fiecare șase săptămâni este suficient, cu excepția cazului în care observi că pisica nu se îngrijește singură. Periajul va stimula producția de uleiuri naturale și va ajuta la eliminarea celulelor moarte și a părului în exces.

Fă-i băi rare cu un șampon hidratant, special conceput pentru pisici, care să atenueze uscăciunea pielii și să reducă mătreața. Evită șampoanele umane sau substanțele chimice dure care le pot irita pielea sensibilă.

Ulei de nucă de cocos: aplică o cantitate mică de ulei de cocos pe pielea pisicii (poate ajuta la atenuarea uscăciunii pielii). Consultă medicul veterinar înainte de a încerca acest remediu casnic.

Baie cu fulgi de ovăz: o baie liniștitoare cu fulgi de ovăz ar putea la ameliora uscăciunea și mâncărimea. Caută șampoane din fulgi de ovăz prietenoase cu pielea pisicii.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *