Comerțul ilegal cu specii sălbatice de animale se dezvoltă pe rețelele de socializare, unde traficanții exploatează platforme precum Facebook și WhatsApp pentru a vinde specii pe cale de dispariție și părți ale acestora, transmite The Guardian. Conservatorii și experții îndeamnă companiile de tehnologie să ia măsuri mai ferme împotriva acestui comerț online în plină expansiune, care amenință biodiversitatea și accelerează dispariția speciilor vulnerabile.
În São Paulo, Brazilia, pui de papagal și de tucan, victime ale traficului, au fost salvați de autoritățile care monitorizează platformele online. Aceste animale, adesea luate din cuiburile lor, sunt tratate prost și vândute prin intermediul postărilor de pe rețelele de socializare. Platformele le oferă traficanților un acces mai larg; un raport din 2023 a identificat 477 de anunțuri online pentru specii protejate în Brazilia și Africa de Sud, în decurs de trei luni, dintre care 78% erau pe rețelele sociale.
Trecerea de la piețele stradale la spațiile online a făcut ca traficul de specii sălbatice să devină mai sistematic, în special după ce restricțiile induse de pandemie au închis piețele fizice. Anunțurile de pe rețelele sociale le permit traficanților să ocolească legile și să ascundă originea vânzărilor lor. Experții susțin că societățile de tehnologie trebuie să investească mai multe resurse pentru a identifica și preveni comerțul ilegal cu specii sălbatice.
„Spațiile online oferă acum posibilitatea ca multe dintre cele mai periclitate și mai protejate specii din lume să își găsească consumatori”, a declarat Simone Haysom, director din cadrul organizației Global Initiative Against Transnational and Organized Crime, organizație care încearcă să combată acest fenomen. „Există o abundență de specii pe cale de dispariție disponibile pentru a fi cumpărate online și nu ar trebui să fie atât de ușor”, a adăugat ea.
Unele animale sunt ucise pentru pielea, blana, colții, coarnele sau alte părți corporale, care sunt utilizate ilegal în modă, bijuterii sau medicină tradițională. Altele – precum șerpi, papagali, iguane, tucani, broaște țestoase și maimuțe – sunt ținute ca animale de companie.
Eforturile de reducere a traficului online includ instrumente de detectare bazate pe inteligență artificială și sisteme de revizuire manuală. Inițiative precum Eco-Solve se concentrează pe analiza anunțurilor suspecte în țări precum Brazilia, Africa de Sud și Thailanda, cu planuri de extindere la alte regiuni. În timp ce unele companii, inclusiv Meta, societatea-mamă a Facebook, au făcut pași înainte – eliminând milioane de postări și etichetând termeni de căutare periculoși -, progresele sunt inconsecvente. Concedierile și prioritățile concurente, cum ar fi combaterea terorismului și siguranța copiilor, au împiedicat continuarea acțiunilor.
Coaliția împotriva traficului de animale sălbatice online, care cuprinde mari firme de tehnologie, a raportat blocarea sau eliminarea a peste 11 milioane de mesaje în 2021. În ciuda acestor măsuri, conservatori precum Crawford Allan de la WWF subliniază că firmele de tehnologie trebuie să facă mai mult pentru a reglementa activitățile ilegale de pe platformele lor. În timp ce unele companii ajung la un echilibru, altele nu reușesc, lăsând speciile pe cale de dispariție în pericol.
Din fericire sunt și alte vești bune. Medicul veterinar Alice Soares de Oliveira își păstrează speranța pentru animalele salvate la CeMaCAS, un centru de conservare din Brazilia. Cu îngrijiri adecvate, ea crede că papagalii și tucanii se pot recupera și întoarce în sălbăticie.