Ce se întâmplă dacă pisica mea nu elimină ghemotoace de blană? Când e cazul să merg la veterinar?

Pisică portocalie care își îngrijește blănița. Sursa foto: Pexels

Când spunem pisici ne gândim automat la mult somn, multă iubire pufoasă și o igienă meticuloasă. Posesorii de pisici știu că acestea au grijă de blana lor foarte des și sunt atente la curățenie: nu degeaba se spune că o pisică se așează întotdeauna acolo unde cel mai curat. Pisicile își petrec o mare parte din zi toaletându-și blana, iar noi, posesorii de pisici, știm cum sună o pisică atunci când elimină ghemotoace de păr. Dar ce facem dacă nu se întâmplă asta? Este momentul să ne facem griji?

Ce se întâmplă când pisicile își toaletează blana singure?

Când vine momentul igienei, pisicile își trec limba aspră peste blană – acest lucru face ca animalele noastre de companie să înghită păr.

Părul pătrunde în sistemul lor digestiv, iar acesta este eliminat atunci când pisica folosește litiera. Totuși, mai sunt și momentele bine cunoscute de posesorii de pisici, atunci când aceasta varsă ghemotoace de păr – acest lucru se întâmplă pentru că părul ajunge în stomac, scrie PetBook.

Tricobezoarele – denumirea medicală pentru ghemotoacele de păr care ajung în stomacul pisicii – sunt eliminate mai des de pisici cu blană lungă și deasă, cum ar fi cele din rasa Maine Coon sau Norvegiana de Pădure.

Ce se întâmplă când pisica nu elimină ghemotoace de păr?

Dacă pisica este sănătoasă și nu dă semne că ar suferi o afecțiune medicală, înseamnă că ghemotoacele de păr sunt eliminate atunci când animalul de companie merge la litieră.

Pisicile cu părul scurt, mai ales, elimină ghemotoace de blană mai rar decât o pisică cu părul lung.

Dacă, însă, pisica este apatică, nu are poftă de mâncare, nu are scaune regulate și suferă de constipație, varsă fără a elimina ghemotoace de păr, înseamnă că tricobezoarele nu pot fi eliminate.

Lipsa eliminării tricobezoarelor duce la obstrucție intestinală, iar eliminarea chirurgicală a ghemotoacelor de blană rămâne singura soluție în această situație.

Așadar, dacă aveți o pisică ce prezintă aceste simptome, este cazul să mergeți cu ea la veterinarul vostru.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *