Dacă ai crezut că știi totul despre pisici, pregătește-te să fii surprins! De la abilități uimitoare care le ajută să vâneze în întuneric, până la trăsături fiziologice unice, pisicile sunt mult mai fascinante decât ți-ai fi putut imagina. Descoperă 9 lucruri interesante care te vor face să privești pisica ta cu alți ochi și care, cu siguranță, te vor lăsa cu gura căscată, potrivit kinship.com.
1. Pisicile au trei pleoape
Toate pisicile au trei pleoape (adică șase, în total). „Pisicile au o pleoapă suplimentară, situată în spatele celei inferioare”, spune medicul veterinar Dr. Preston Turano. „Aceasta este cunoscută în mod obișnuit ca a treia pleoapă și, din punct de vedere medical, este numită membrana nictitantă. Ajută la protejarea ochiului de resturi și infecții.”
2. Ochii pisicilor strălucesc dintr-un motiv întemeiat
„Ai văzut vreodată o strălucire verde în ochii pisicii tale noaptea?” întreabă Dr. Turano. „Aceasta se datorează tapetum lucidum, care ajută la reflectarea luminii pe timp de noapte, astfel încât pisica să vadă mai bine în întuneric. Pisicile sunt crepusculare, ceea ce înseamnă că sunt cele mai active la răsărit și apus, perioade cu lumină scăzută. Acest lucru le oferă un avantaj atunci când vânează.”
3. Pisicile au o claviculă plutitoare
Este fascinant cum reușesc pisicile să se ascundă în locuri înguste, dar nu mai este un mister. „Pisicile au o claviculă mică și plutitoare, îngropată în mușchii gâtului/umărului”, spune Dr. Julie Hunt, consultant veterinar pentru Embrace Pet Insurance. „Nu este atașată de alte oase și acest lucru le permite să se strecoare în spații mici și să facă pași lungi. La oameni, acest os se conectează la partea superioară a toracelui, împiedicându-ne să facem aceleași performanțe.”
4. Limbile pisicilor sunt acoperite cu cârlige
„Limba pisicii, care se poate simți ca șmirghelul atunci când te linge, are sute de papile care îndeplinesc multe funcții utile”, spune Dr. Turano. „Aceste mici cârlige albe ajută la îndepărtarea murdăriei, a resturilor și a părului mort în timpul îngrijirii. Pentru pisicile sălbatice, ca tigrii, aceste cârlige ajută la îndepărtarea cărnii de pe oase, în timp ce pisicile noastre domestice, cel mai probabil, nu au nevoie de această trăsătură.”
5. Pisicile au un tract intestinal foarte de scurt
Tractul digestiv uman are aproximativ 9 metri lungime. Pisicile, însă, au un tract intestinal mult mai scurt. Dr. Hunt explică faptul că acest lucru se datorează faptului că sunt concepute pentru a mânca doar pradă. „Aceasta este mai ușor de digerat decât carbohidrații proveniți din plante”, spune ea. „Întreaga lungime a tractului intestinal al unei pisici este doar de aproximativ trei ori lungimea pisicii.”
6. Pisicile pot taorce sau răcni — dar nu amândouă
Puțin lucruri sunt mai liniștitoare decât să te cuibărești alături de o pisică în timp ce toarce. Dar îți poți imagina dacă pisica ta dragă ar lăsa scoate un răcnet într-o zi? Nu-ți face griji, nu se va întâmpla. „Speciile de felide (inclusiv pisicile mari și pisicile domestice) pot toarce sau pot răcni, dar nu amândouă”, spune Dr. Hunt.
7. Pisicile au rămas la fel de-a lungul mileniilor
Dacă ai vizitat vreodată un muzeu de științele naturii, probabil ai văzut o dioramă care ilustrează felul în care câinii, caii și vacile s-au schimbat de-a lungul istoriei. Acum câteva mii de ani, aceste animale arătau foarte diferit — dar pisicile au rămas practic la fel de când au fost domesticite în Egiptul antic, acum mai bine de 3.000 de ani. „După ani de domesticire, multe specii s-au schimbat dramatic în ceea ce privește aspectul, abilitățile și temperamentul”, spune Dr. Hunt. „Pisica, în schimb, a fost domesticită fără o schimbare dramatică în acești factori.”
8. Pisicile pot deveni sălbatice într-o singură generație
„Pisicile pot deveni ferale — adică pot trăi cu succes în sălbăticie — într-o singură generație”, spune Dr. Hunt. „Cu alte cuvinte, dacă o pisică mamă obișnuită cu oamenii se mută în sălbăticie, pisoii ei vor fi crescuți ca ferali (sălbatici) și nu vor căuta sau permite contactul cu oamenii.”
9. Pisicile sunt perfect fericite să trăiască singure
„Spre deosebire de multe animale domesticite și sociale (câini, cai, vaci), care trăiesc doar în grupuri, pisica este la fel de fericită fie trăind singură, fie trăind într-un grup social”, spune Dr. Hunt.