Pitonii regali sunt mai sociabili și afectuoși decât se credea – studiu

piton-regal Sursa foto: Dogorasun | Dreamstime.com

Un studiu recent, publicat în jurnalul Behavioral Ecology and Sociobiology, arată că pitonii regali, despre care s-a crezut mult timp că sunt solitari, manifestă un comportament social surprinzător atunci când li se oferă ocazia, transmite CNN Brasil. Considerați în mod tradițional asociali, pitonii regali sunt adesea ținuți în izolare, reflectând o prejudecată mai largă cu privire la tendințele lor sociale. Această presupunere a fost contestată de cercetătorii Morgan Skinner și Noam Miller de la Universitatea Wilfrid Laurier, care au efectuat un studiu multianual pentru a observa interacțiunile acestor șerpi.

Experimentul, început în martie 2020, a constat în plasarea a șase pitoni regali, de ambele sexe, într-o incintă mare cu adăposturi separate. Spre surprinderea cercetătorilor, șerpii s-au adunat rapid într-un singur adăpost, petrecând 60% din timp împreună. Chiar și atunci când adăposturile au fost înlocuite sau îndepărtate, șerpii s-au regrupat, întorcându-se adesea în spațiul lor comun. Pe parcursul a patru ani, acest comportament a fost constant în mai multe grupuri de pitoni tineri. Încercările de a-i separa sau de a-i reloca au dus doar la reunirea șerpilor, chiar și în timpul mișcărilor exploratorii.

Această sociabilitate este semnificativă, deoarece cercetătorii nu se așteptau ca pitonii regali, fiind ovipari (depun ouă din care se dezvoltă puii în afara corpului mamei) și lipsiți de obiceiurile de hibernare ale altor specii de șerpi, să formeze legături. Studiul sugerează că acest comportament ar putea fi influențat de captivitate, unde își formează preferințe pentru companie în interiorul incintelor. Experți precum Vladimir Dinets, de la Universitatea din Tennessee, sunt de acord că condițiile de captivitate pot influența comportamentul animalelor, însă studiul evidențiază tendințele sociale ale pitonilor regali.

Descoperirile ridică semne de întrebare cu privire la izolarea pitonilor de companie, sugerând că aceștia ar putea beneficia de interacțiune socială. Skinner subliniază că pitonilor le place să fie împreună și preferă sociabilitatea atunci când au de ales. Aceste observații pun în discuție viziuni îndelung susținute despre reptile și ar putea influența viitoarele practici de îngrijire a acestor animale de companie populare.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Dogorasun | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *