Care sunt plante de apartament periculoase pentru pisici? Multora dintre noi ne plac plantele decorative în locuință. Dar ele nu fac casă bună cu felinele. Extrem de curioase din fire, pisicile trebuie să analizeze în detaliu fiecare lucru din spațiul în care conviețuiesc. Așa că ele nu vor ocoli ghivecele. Iată, conform preventivevet.com, care sunt cele mai nocive plante pentru pisici.
Plante de apartament periculoase pentru pisici
Aloe Vera
Cu toate că această plantă este cunoscută pentru nenumăratele ei beneficii pentru sănătatea umană, ea conține compuși toxici pentru pisici. Semnele de intoxicație sunt de obicei diareea, voma sau disconfortul stomacal și apar la câteva ore de la ingerare.
Amarilis
Este o plantă originară din Africa de Sud si înflorește la sfârșitul verii. Floarea ei este asemănătoare celor de crin. Deși extrem de aspectuoasă, este periculoasă pentru feline. Acestea vor avea iritații si disconfort, ocazional vomă si dificultăți de respirație.
Feriga curgătoare
O plantă decorativă, cu ramuri curgătoare în formă de ace plate, feriga nu are o toxicitate extrem de mare. Totuși, după expunere repetată la această plantă, pisicile pot dezvolta dermatite, iar în caz de ingerare, poate duce la disconfort intestinal, vomă, diaree, apetit scăzut.
Monstera Ceriman
Este o plantă de apartament extrem de apreciată, cunoscută drept planta cu frunze rupte sau găurite. Originară din Mexic sau Panama, este populară în decorul de interior. Însă tocmai acele frunze frumoase reprezintă un pericol pentru pisici. Ingerarea lor poate cauza inflamații ale feței și limbii, disconfort, vomă ocazională și dificultăți de înghițire.
Floarea Cyclamen
Această plantă perenă, care rezistă si înflorește de la an la an, și-a făcut tot mai mult loc în casele românilor, în ultimii ani. Însă, pe cât este de frumoasă, pe atât este de toxică pentru feline. Toate părțile acestei plante pot fi mortale pentru pisici. Ingerată, floarea produce, în timp relativ scurt, înec, diaree și vomă. Dacă pisica înghite o cantitate mai mare, toxinele pot cauza probleme cardiace (aritmie, infarct) și chiar moartea.
Dieffenbachia
O altă plantă tropicală populară mai ales datorită faptului că poate crește până la 60 de centimetri într-un an și pentru aspectul ei, Dieffenbachia conține toxine dăunătoare pisicilor. Felinele vor avea iritații la nivelul gurii și al limbii, ulcerații și bășici. Ingerată, va cauza lipsa apetitului, vomă și dificultăți de înghițire.
Dracaena
Căutată mai ales pentru calitatea ei de a purifica aerul din apartament, această plantă nu este pretențioasă, motiv pentru care e des întâlnită în casele oamenilor. Totuși, ingerată, ea le va cauza pisicilor apatie, lipsa apetitului, dilatarea pupilelor și vomă, uneori cu sânge.
Crinul
Această floare este, de departe, cea mai toxică pentru feline. Planta provoacă insuficiență renală, iar crinii din specia Lilium și Hemerocalis sunt considerate a fi chiar fatale pentru feline. Primele simptome sunt voma, apatia și pierderea apetitului. Apar la maximum 12 ore de la ingerare. După 24 de ore apare insuficiența renală, când pisicile beau foarte multă apă sau foarte puțină și se deshidratează. În acest caz este extrem de important prezentarea de urgență la medicul veterinar.