Poți deține o căprioară ca animal de companie în România? Ce spune legea

fetita cu caprioara Sursa foto: Pexels / Oleksandr P

În România, deținerea pe termen lung a unei căprioare ca animal de companie este interzisă și reglementată strict de lege. Căprioarele sunt considerate animale sălbatice protejate și nu pot fi capturate sau ținute în captivitate fără autorizații speciale. Acestea fac parte din fauna sălbatică și intră sub protecția legislației naționale și europene privind conservarea biodiversității.

Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor prevede, la Articolul 11:

(1) „Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.”

(2) Condițiile privind deținerea animalelor sălbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Totuși, unele persoane pot deține, temporar, o căprioară rănită, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice, cu acordul ANSVSA.

(3) „Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice, pentru animalele aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.”

În cazul în care se constată deținerea ilegală a unui animal sălbatic, autoritățile pot confisca animalul și îl pot transfera într-un mediu adecvat, cum ar fi un centru de reabilitare a animalelor sălbatice sau o rezervație. Dacă se constată rele tratamente sau cruzime față de animalul sălbatic deținut, se poate deschide și un dosar penal.

Sursa foto: Pexels / Oleksandr P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *