Un proiect de lege iniţiat de grupul parlamentar al POT aduce prevederi noi cu privire la eutanasierea câinilor fără stăpân, transmite Agerpres.
În propunerea legislativă, abandonul este definit ca lăsarea unui câine revendicat ori adoptat, pe domeniul public sau privat, fără hrană, adăpost ori tratament medical.
Proiectul prevede că decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de OUG. Decizia de eutanasiere se publică de îndată, fizic şi online, la sediul şi pe pagina de internet atât a unităţii administrativ-teritoriale, cât şi a centrului de gestionarea câinilor fără stăpân, în orice caz, cu minim trei zile înainte de a fi eutanasiaţi.
Reprezentanţii asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor pot asista la procedura de eutanasiere.
Iniţiatorii argumentează că, potrivit ultimului raport privind gestionarea Registrului de evidenţă a câinilor cu stăpân, în România sunt înregistraţi 4.771.118 de câini cu stăpân, iar dintre aceştia sunt sterilizaţi doar 892.889 de câini.
“Iată, deci, unde este principala sursă a câinilor fără stăpân. Aceştia nu sunt în realitate câini fără stăpân, ci sunt câini nedoriţi care, ulterior, sunt abandonaţi fie pe domeniul public, fie pe cel privat. Acest fenomen trebuie stopat iar singura acţiune umană şi firească este sterilizarea atât a câinilor cu stăpân, cât şi a celor fără stăpân. La peste două decenii de la adoptarea OUG nr. 155/2001 observăm că metodele “tradiţionale” de gestionare a câinilor fără stăpân nu şi-au dovedit eficienţa, iar problema câinilor fără stăpân este la fel de actuală şi îngrijorătoare ca întotdeauna, având efecte directe asupra sănătăţii publice, siguranţei cetăţenilor, bunăstării animalelor şi imaginii oraşelor şi satelor din România. Prezentul proiect de lege urmăreşte îmbunătăţirea cadrului legislativ existent, prin modificarea şi completarea unor articole din OUG nr. 155/2001, astfel încât prevederile sale să fie mai clare, mai aplicabile şi mai orientate spre prevenţie, responsabilitate şi protecţia animalelor”, se arată în expunerea de motive.