Temperaturile foarte scăzute din ultima perioadă i-au făcut pe iubitorii de animale să se gândească și la pisicile și câinii de pe stradă. Animalele sunt afectate de frig, așa că orice spațiu în care sunt protejați le poate salva viața. Unii oameni au amenajat deja mici adăposturi din fonduri proprii pe care le-au amplasat in proximitatea locuințelor lor sau chiar în scările de bloc.
Căsuțe pentru pisici, la dispoziția doritorilor
Direcția pentru Protecția Animalelor Ilfov a construit mai multe asemenea adăposturi pentru pisicile nimănui pe care le oferă, gratuit, oricui își dorește.
„Îmi aduc aminte, i-am zis președintelui că aș vrea să facem căsuțe pentru animalele străzi și pentru animalele nimănui. Nu am apucat să termin propoziția că a zis da imediat. Colegii râd și zic că avem fabrică de cuști la subsol”, a declarat, pentru Pets&Cats, Hilde Tudora, directorul Direcției pentru Protecția Animalelor Ilfov.
„Le donăm oamenilor care au comunități de pisici în jurul locuințelor. Oamenii trebuie să sune și să vină să le ridice. Și să ne mai trimită și nouă din când în când fotografii. Evident, le dăm gratuit”, a mai spus aceasta.
Sistemul funcționează pe principiul „primul venit, primul servit”. Adăposturile se pot ridica de la sediul Direcției, din strada Dr. Ernest Juvara, nr.3-5, sector 6, București.
Adăposturile, construite din donații
Căsuțele oferite gratuit au fost făcute din materiale achiziționate din donații. Sunt din lemn, dar pentru a preveni apariția umezelii, au fost acoperite cu folie de plastic. Pot găzdui pană la 5-6 pisici si sunt construite de angajații Direcției. „Materialele sunt donate. Totul e donat. Iar colegii de la administrativ, după ce termină treburile lor, stau peste program și construiesc cuști. Poate e ceva atipic pentru o instituție publică, dar pentru noi e normal. E normal să avem grijă de toate ființele”, a mai spus Tudora.
Apa si hrana, greu de găsit în această perioadă
In sezonul rece, animalele de pe stradă au dificultăți și mai mari în a-și găsi surse de hrană și de hidratare. Putem să le ajutăm, fiecare dintre noi, luând ceva de mâncare atunci când plecam de acasă și lăsând-o în zonele frecventate de aceste animăluțe.
De asemenea, putem pune boluri cu apă caldă în aceleași locuri. Apa caldă se menține mai mult timp în stare lichidă și le va ajuta să se hidrateze cât mai bine.