Multe dintre pisicile care se văd în oglindă au de obicei o reacție: ori se înfoaie, ori sunt curioase și adulmecă oglinda. Sunt capabile felinele să-și dea seama că reflexia din oglindă le aparține? Pisicile care au fost până acum incluse în studii menite să răspundă la această întrebare nu au dat semne că s-ar fi recunoscut.
Oamenii de știință folosesc de zeci de ani testul de recunoaștere a sinelui în oglindă (denumit și testul MSR) pentru a evalua conștiința de sine la oameni și animale.
Testul oglinzii sau testul de autorecunoaștere în oglindă (MSR) este o tehnică comportamentală dezvoltată în 1970 de psihologul Gordon Gallup Jr. pentru a încerca să determine dacă un animal posedă capacitatea de a se recunoaște.
Testul MSR este metoda tradițională de încercare de măsurare a conștiinței de sine, însă există controverse cu privire la faptul că testul este un indicator real.
În testul clasic MSR, un animal este anesteziat și apoi marcat pe o zonă a corpului pe care animalul nu o poate vedea în mod normal. Când animalul își revine după anestezie, i se oferă acces la o oglindă. Dacă animalul atinge sau cercetează semnul, acest lucru este considerat un indiciu că animalul percepe imaginea reflectată ca fiind a sa, și nu a altui animal.
Modul de efectuare a testului variază ușor de la un studiu la altul, dar testele MSR funcționează prin expunerea animalelor la oglinzi. Odată ce animalul s-a obișnuit cu prezența oglinzilor, cercetătorul plasează un semn, cum ar fi un abțibild sau o pată de vopsea, pe o parte a corpului animalului pe care acesta nu o poate vedea cu ușurință (fața sau gâtul, de exemplu).
Dacă animalul investighează semnul vizibil de pe corpul său în timp ce se privește în oglindă, se spune că a trecut testul MSR. Cu alte cuvinte, animalul a văzut ceva neobișnuit pe corpul său atunci când s-a uitat în oglindă și a reacționat într-un mod care arată că a înțeles că reflexia sa este propria sa imagine.
Unele animale, (cum ar fi maimuțele mari, elefanții, delfinii) au trecut testul MSR, însă multe altele nu. Deși nu au existat teste riguroase de marcare care să implice pisici, un studiu recent s-a folosit de videoclipuri YouTube și a concluzionat că pisicile nu se pot recunoaște în oglindă, potrivit petmd.ro.
Ce gândesc pisicile când se văd în oglindă?
Când privești videoclipuri cu pisici care se văd în oglindă, este evident că ele știu că se întâmplă ceva important. Limbajul corpului pisicilor se încadrează în două categorii:
- Agresivă: Spatele arcuit, părul ridicat și coada umflată care se mișcă înainte și înapoi sunt toate semne de agitație și agresivitate la pisici. Adesea, pisicile prezintă semne de agresivitate pentru că sunt speriate și simt că trebuie să se apere;
- Curiozitate: Unele pisici nu par agitate, ci sunt pur și simplu curioase. Ochii lor sunt larg deschiși, iar urechile sunt ciulite în față.
Deși este imposibil să știm exact ce se întâmplă în mintea unei pisici atunci când își vede reflexia într-o oglindă, reacțiile felinelor sunt similare cu modul în care răspund atunci când sunt confruntate pe neașteptate cu o altă pisică.
Nivelul lor suplimentar de confuzie ar putea fi ușor explicat deoarece, deși pot vedea o altă pisică, nu o pot mirosi, auzi sau atinge – o situație ciudată dacă nu poți înțelege ce îți spune oglinda.
Poți încerca testul MSR pe propria pisică
Cu toate acestea, este important să recunoaștem că aceste tipuri de teste au limite. Doar pentru că pisicile nu par să înțeleagă că reflexia este o imagine a lor nu înseamnă neapărat că le lipsește complet conștiința de sine.
Cercetările care au implicat maimuțe Rhesus, o specie care nu a trecut testul MSR în experimentele anterioare, au arătat că, odată cu antrenamentul, unele maimuțe au încercat rapid să îndepărteze un semn de pe fața lor atunci când s-au văzut într-o oglindă.
Cel mai bun lucru despre testul MSR este că îl puteți încerca cu ușurință acasă, cu propria pisică. Iată cum:
- Pune o oglindă mare pe podea, unde pisicii îi place să petreacă mult timp;
- Lasă pisica să se obișnuiască cu oglinda timp de cel puțin câteva zile;
- Decupează două pătrate mici din bandă adezivă transparentă. Lasă unul transparent și colorează-l pe celălalt, astfel încât să iasă clar în evidență atunci când este pus pe blana pisicii;
- Pune bucata de bandă colorată la baza gâtului pisicii, iar cea transparentă în apropiere;
- Pune pisica în fața oglinzii și vezi cum reacționează;
- Pisicile care se privesc în oglindă și încearcă rapid să îndepărteze bucata de bandă colorată ar putea demonstra că se recunoaște în oglindă!