Senilitatea la câini: sfaturile medicului veterinar și cum poate fi prevenită afecțiunea

caine batran sursa foto: Freepik

Asemenea oamenilor, câinii pot avea unele disfuncții pe măsură ce îmbătrânesc și este important să depistăm la timp primele seme de senilitate. Afecțiunea poate fi întârziată, iar câinii să aibă parte de o bătrânețe liniștită dacă sunt respectate câteva sfaturi utile oferite de medicii veterinari.

„Senilitatea canină, cunoscută și sub numele de disfuncție cognitivă canină (CCD – Canine Cognitive Dysfunction), este o afecțiune neurodegenerativă asemănătoare bolii Alzheimer la oameni. Aceasta afectează câinii în vârstă și se manifestă prin pierderea treptată a funcțiilor cognitive, modificări de comportament și dezorientare”, spune medicul veterinar Beatrice Ilea.

Simptomele disfuncției cognitive canine (CCD):

  • Dezorientare – câinele se rătăcește prin casă, uită unde sunt obiectele sau poate chiar să uite unele persoane familiare.
  • Alterarea ciclului somn-veghe – insomnii, agitație nocturnă sau somn excesiv ziua.
  • Probleme de memorie și învățare – uită comenzile învățate, accidente de urinare/defecare în casă.
  • Schimbări comportamentale – anxietate crescută, iritabilitate, interacțiune redusă cu familia.
  • Scăderea interesului pentru activitățile preferate – pierderea interesului pentru joacă sau plimbări.

Cu toate acestea, ele nu trebuie confundate cu semne care pot indica alte afecțiuni. Mai ales în cazul unui câne tânăr, este puțin probabil să aibă CCD dacă trece prin anumite schimbări comportamentale și ar trebui eliminate mai întâi de pe listă alte probleme, precum apariția unor anxietăți.

Cauze și factori de risc pentru senilitate:

  • Cel mai adesea, este îmbătrânirea naturală a creierului.
  • Depunerea de proteine anormale în creier, afectând conexiunile neuronale.
  • Stresul oxidativ și inflamația cronică, ce pot duce la o deteriorare a țesutului sau organelor.
  • Predispoziția genetică (anumite rase pot avea un risc mai mare). Riscul crește la rasele care nu sunt foarte sportive sau la câinii care nu au parte de suficientă activitate.

„Cu toate că nu poate fi prevenită complet, există metode care pot încetini progresia bolii. Este important să ținem cont de câteva recomandări privind stilul de viață al câinelui. Pentru ca el să aibă o bătrânețe liniștită, trebuie să-i oferim câinelui o viață echilibrată încă de când este tânăr”, recomandă medicul Beatrice Ilea.

Prevenire și gestionare:

  1. Dieta bogată în antioxidanți și acizi grași Omega-3 – alimente speciale pentru câini seniori sau suplimente care susțin funcția cognitivă.
  2. Exercițiul fizic regulat – plimbările și joaca mențin activitatea cerebrală și circulația sângelui.
  3. Stimulare mentală – jocuri interactive, dresaj ușor, puzzle-uri pentru câini.
  4. Rutina stabilă – menținerea unui program fix pentru mese, somn și plimbări reduce stresul și confuzia.
  5. Consult veterinar regulat – pentru monitorizarea sănătății și, dacă este necesar, administrarea de medicamente care pot încetini degenerarea cognitivă.

„Socializarea și stimularea mentală, adică faptul că lucrăm diferite comenzi, că îi oferim câinelui o viață bogată, enrichment, toate astea au un rol important. Ele pot să prevină afecțiunile mai grave, să întârzie senilitatea și chiar să-i ofere câinelui câțiva ani în plus”, mai spune Beatrice Ilea.

Prevenția, vizitele regulate la medic, viața socială a câinelui, camaraderia pe care o legăm cu prietenul patruped, toate acestea au un rol important în asigurarea unei stări generale bune chiar și la bătrânețe.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *