Simptome că animalul tău a fost otrăvit. 14 semne care te avertizează, ce măsuri de prim ajutor să iei

sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

Simptome clare că animalul tău a fost otrăvit. Otrăvirea accidentală a animalelor de companie este un pericol prezent în multe gospodării, deoarece substanțele de uz casnic pot deveni periculoase pentru câini și pisici. În calitate de stăpân responsabil, este esențial să recunoaști rapid semnele de otrăvire, pentru a acționa prompt și a evita complicațiile, notează Mokena Animal.

Cele mai periculoase otrăvuri pentru animalul tău de companie

Anumite substanțe pot fi foarte periculoase pentru animalele noastre de companie. Printre cele mai comune otrăvuri se numără:

  • medicamente fără rețetă: aspirina, ibuprofenul și suplimentele pe bază de plante pot fi periculoase pentru câini și pisici;
  • alimente toxice: strugurii, ciocolata, stafidele, ceapa și usturoiul sunt foarte toxice pentru animale;
  • produse de uz casnic: vopselurile, produsele de curățare și adezivii conțin substanțe ce pot provoca intoxicații;
  • plante toxice: crinii pot afecta grav sănătatea animalelor;
  • produse de grădină: îngrășămintele și erbicidele sunt frecvent întâlnite în curțile gospodăriilor și pot fi periculoase dacă sunt ingerate de câini și pisici;
  • rodenticide și insecticide: produsele chimice pentru combaterea dăunătorilor sunt extrem de toxice pentru animalele de companie.

Tipuri de otrăvire și simptomele asociate

Otrăvirea se manifestă diferit la animale, în funcție de substanțele ingerate:

Simptome gastrointestinale

Acestea includ diaree, constipație, vărsături și pierderea poftei de mâncare. De obicei, simptomele apar atunci când animalul a ingerat gunoi, vopsea, plante toxice sau a fost mușcat de un șarpe. Orice schimbare bruscă a apetitului sau a comportamentului alimentar poate fi un semnal de alarmă.

Simptome neurologice

Otrăvurile care afectează sistemul nervos pot provoca simptome precum respirația rapidă, spasmele musculare, tremurul și convulsiile. Alcoolul, insecticidele, aspirina și antidepresivele sunt exemple de substanțe care afectează creierul animalului de companie. De asemenea, mușcăturile de șarpe sau contactul cu anumite broaște râioase duc la convulsii.

Sângerări

Anumite otrăvuri, cum ar fi rodenticidele folosite pentru a ucide șobolanii și șoarecii, provoacă sângerări nazale și anemie la animalele de companie. În plus, ceapa și usturoiul consumate în cantități mari pot duce la anemie.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Cum să recunoaști simptomele otrăvirii la animalul tău

Timpul în care apar simptomele depinde de tipul și cantitatea de otravă ingerată. Unele substanțe, precum stricnina, provoacă reacții imediate, altele pot avea simptome întârziate. Printre semnele care indică o posibilă otrăvire se numără:

  • prezența sângelui în scaun;
  • vărsături și diaree;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • sensibilitate crescută la lumină;
  • neliniște și agitație;
  • accelerarea ritmului cardiac;
  • dificultăți de respirație.

Ce să faci dacă animalul tău de companie a fost otrăvit

În momentul în care observi semne de otrăvire la animalul tău, primul pas este să încerci să identifici substanța care a fost ingerată. Acest detaliu este crucial pentru medicul veterinar care va administra tratamentul potrivit. Contactează imediat un specialist și descrie-i simptomele.

Dacă este posibil, păstrează o probă din otravă sau din ambalajul acesteia pentru a ajuta medicul veterinar să stabilească cel mai bun curs de acțiune. În cazul în care otrava a intrat în contact cu pielea animalului, spală-l bine cu apă, pentru a îndepărta orice urmă de substanță toxică.

Tratament în caz de otrăvire

Tratamentul variază în funcție de tipul de otravă. Dacă animalul a ingerat substanțe toxice, uneori este necesară inducerea vărsăturilor. Acest lucru este util doar în anumite cazuri, cum ar fi ingerarea de medicamente precum aspirina. Totuși, pentru substanțele chimice volatile, precum produsele petroliere, inducerea vărsăturilor poate agrava situația prin provocarea de infecții pulmonare. În aceste cazuri, medicul veterinar poate recomanda administrarea de cărbune activat, care va absorbi toxina din stomac și intestine.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *