Știu pisicile când mor? Semne cheie că animalul tău de companie suferă și nu mai are mult de trăit

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Pierderea unui animal de companie drag este întotdeauna un moment devastator. Pisicile sunt parte din familie, iar gestionarea durerii ce vine odată cu ultimele lor zile de viață nu este niciodată ușoară. Cel mai important lucru pe care îl pot face stăpânii pentru animalele lor și pentru ei înșiși este să se pregătească din timp, potrivit PetMD.

Pe măsură ce pisica se apropie de sfârșitul vieții, pot apărea anumite comportamente și simptome fizice. Înțelegând semnele ce indică faptul că felina este pe moarte, vei ști când să cauți ajutor veterinar pentru o trecere fără durere în lumea de dincolo.

Simptomele unei pisici pe moarte

Ultimele zile din viața unei pisici variază în funcție de specie și de istoricul medical al acesteia, susține medicul veterinar Michael Kearley. Așadar, a observa comportamentul și schimbările din rutina pisicii tale contează foarte mult.

Pisicile aflate în ultima etapă a vieții pot manifesta simptome fizice legate de boli preexistente sau de bătrânețe. De asemenea, apar schimbări în comportament, devenind mai retrase, mai puțin active sau afectuoase. Aceste modificări sunt adesea evidente doar pentru stăpân, așa că este important să contactezi medicul veterinar, dacă observi ceva neobișnuit la animalul tău de companie.

Semnele care pot indica faptul că o pisică este pe moarte sunt: stă retrasă sau ascunsă, vigilență scăzută, scăderea activității, schimbări în rutina de somn, vocalizări excesive, agresivitate anormală, îngrijire personală deficitară, pierderea poftei de mâncare și neîndemânare, pierdere în greutate, letargie, ochi scufundați, dificultăți respiratorii, vărsături, diaree, deshidratare, temperatură corporală scăzută.

Ce să faci dacă suspectezi că pisica ta nu mai trăiește mult

Ar trebui să-ți contactezi imediat familia sau medicul veterinar, recomandă dr. Heather Loenser, expert veterinar principal la Suveto Veterinary Health, Pennsylvania (SUA).

Simptomele fizice menționate mai sus sunt indicii clare că ceva nu este în regulă și că pisica ta are nevoie de o evaluare profesională. Dacă medicul veterinar descoperă o boală terminală, acesta te va îndruma ce să faci pentru animalul tău. Acest plan poate include tratamente, îngrijire paliativă sau eutanasie.

„Există multe măsuri pe care stăpânii de animale de companie și veterinarul le pot lua împreună, pentru ca această tranziție să fie cât mai lină”, adaugă dr. Kearley.

Rolul medicului veterinar este să te informeze despre opțiunile disponibile, dar, în cele din urmă, tu decizi ce pași vei urma și când. Schimbările de comportament sunt adesea un semnal de alarmă că pisica simte durere și disconfort din cauza simptomelor fizice. În cazul în care calitatea vieții pisicii tale a scăzut, specialistul îți poate sugera îngrijire paliativă sau eutanasie.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Etapele morții la pisici

Toți stăpânii de animale de companie își doresc ca pisicile lor să aibă parte de o moarte liniștită și fără durere, ideal prin cauze naturale. Totuși, decesul felinelor este, de obicei, cea mai blândă atunci când este provocată de eutanasie.

Poate fi greu de imaginat să iei decizia de a-ți lua rămas bun dee la pisica ta atunci când va veni momentul. Dar poți găsi puțină alinare în cunoașterea faptului că eutanasia este o modalitate rapidă de a pune capăt suferinței pisicii.

„Pisicile nu ar trebui să experimenteze etapele morții fără ajutor veterinar”, afirmă dr. Loenser.

Moartea pisicilor fără această procedură poate fi mai traumatică. Decesul e adesea însoțit de dificultăți respiratorii, temperatură corporală scăzută și incapacitatea de a se mișca. Procesul poate fi extrem de stresant atât pentru pisică, cât și pentru stăpân și poate dura multe ore. Este bine să discuți cu medicul veterinar imediat ce observi primele semne ale morții pisicii tale.

Știu pisicile când mor?

Deși oamenii pot înțelege prognosticuri legate de boli, pisicile „privesc doar ceea ce este în fața lor”, explică dr. Kearley. Ele simt durerea sau refuză să mănânce, dar nu există dovezi clare că înțeleg propria mortalitate, chiar dacă pot percepe moartea altor animale sau a oamenilor.

Dacă o pisică este diagnosticată cu o boală terminală, stăpânii pot apela și la îngrijire paliativă: așternuturi calde și confortabile, ajustarea litierei pentru accesibilitate mai bună și favorizarea hidratării și a apetitului.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *