Studiu: Cum ne pot salva pisicile și câinii de declinul cognitiv

un batran se joaca cu o pisica Sursa foto: Pexels / Kaan Durmuş

Capacitățile noastre cognitive – capacitățile de gândire care includ memoria, limbajul și atenția – se deteriorează odată cu vârsta, iar oamenii de știință nu au găsit încă o modalitate de a opri acest declin, relatează Science Focus.

Cu toate acestea, există lucruri pe care le puteți face pentru a încetini procesul, iar studii științifice recente sugerează că a avea un animal de companie ar putea fi una dintre aceste soluții.

De exemplu, într-un studiu din 2022, cercetătorii americani au testat abilitățile cognitive ale 1.369 de persoane în vârstă, care aveau polițe de asigurare de sănătate oferite de o companie, pe parcursul a șase ani.

Aproximativ jumătate dintre participanți aveau animale de companie, iar cercetătorii au constatat că abilitățile cognitive ale acestora au scăzut mai lent decât cele ale persoanelor care nu dețineau animale de companie.

În cadrul grupului deținătorilor de animale de companie, cei care aveau animale de mai mult timp au obținut rezultate mai bune la teste.

Mai recent, datele din Studiul longitudinal englez privind îmbătrânirea (ELSA), care a urmărit procesul de îmbătrânire la persoanele de peste 50 de ani timp de peste 25 de ani, au ajutat oamenii de știință să exploreze în continuare efectele benefice ale animalelor de companie asupra creierului nostru.

Începând din 2010, studiul ELSA a inclus teste cognitive, precum și întrebări privind deținerea de animale de companie, oferind cercetătorilor date de la peste 7.945 de persoane în vârstă pe care să le analizeze.

Conform rezultatelor publicate anul trecut, deținerea unui animal de companie a încetinit, în medie, declinul cognitiv. Cu toate acestea, rezultatele au arătat că deținerea unui animal de companie a fost benefică doar pentru cei care locuiau singuri.

Declinul cognitiv este mai rapid, iar riscul de demență este mai mare în cazul persoanelor care trăiesc singure, dar se pare că deținerea unui animal de companie ar putea echilibra acest dezechilibru.

Citește și: Aeroporturi mai puțin sigure? Încălzirea globală reduce capacitatea câinilor de a detecta explozibili, potrivit unui studiu / Cele mai mari dificultăți le au cu pulberea fără fum

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pexels / Kaan Durmuş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *